Gaming10.09.2010

Piraten pas op: de firmwar is weer begonnen


piraten-pas-op-de-firmwar-is-weer-begonn.jpg
piraten-pas-op-de-firmwar-is-weer-begonn.jpg

Consolemakers vs. piraten blijft één van de oudste gevechten in de electronische industrie, een duel dat nooit ophoudt, altijd hetzelfde blijft maar dat iedereen in de gaten houdt omdat er een hoop geld om verwed is. Zo lang media niet tastbaar is zal het percentage dat er van gepikt wordt altijd enorm veel hoger liggen dan welk fysiek product dan ook, waar de makers van de benadeelde apparaten zich met hand en tand tegen zullen verdedigen; die laten zich niet zomaar een poot uitdraaien.

En dan komt het goed uit dat alles wat games speelt tegenwoordig online enabled is, dan kan het probate middel van de firmware-update gebruikt worden om de piraten de pas af te snijden. Bloedje irritant voor normale consumenten die gewoon een game willen spelen in plaats van het “wacht tot de meter vol is”-spel, maar het moet, willen de consolemakers overleven.

Neem Sony: vorige week werd bekend dat de PS3 gekraakt was, en niet zuinig ook: de manier om in het systeem te komen en illegale kopieën vanaf de harde schijf te draaien heeft zich als een inktvlek in een glas water verspreid en ondertussen kun je je PS3 hacken via een telefoon. Een telefoon! En dus komt er deze week netjes revisie 3.42, die niets meer doet dan “security features” toevoegen aan je PS3 en daarmee de jailbreak onmogelijk maakt.

Buitenlandse interesse MSX-veiling

‘Jailbreak’, zo heet het kraken van een apparaat tegenwoordig. In plaats van dat je aangeeft dat je ergens naar binnen gaat waar je niks te zoeken hebt wordt de term verschoven, alsof de boze bedrijven je beknotten in je vrijheid, omdat ze het wagen je restricties op te leggen als het gaat om het gebruik van hun eigen producten. Het gore lef! De term past wel in deze tijd, waar alles maakbaar moet zijn, maar het principe is al zo oud als home-computerende pre-nerds die op de computerclub van de jaren ’80 bandjes -of floppy’s, als ze verder gevorderd waren- deden kopiëren voor elkaar. Lekker goedkoop.

Maar goed, de PS3. Het is nu afwachten totdat de volgende move gedaan wordt door de hackende community, iets wat bij het andere voorbeeld van Firmwar al weer gebeurd is, namelijk bij Nintendo’s DSi update. Als je namelijk goed kijkt blijkt alweer dat er een nieuw gat in de gevangenismuur zit waar de ratten doorheen passen. En dat een luttele twee dagen nadat Nintendo haar software heeft bijgewerkt. Datzelfde is trouwens ook gebeurd voor de Wii, althans als ik de blauwe gloed die uit mijn woonkamer meubel schijnt mag geloven.

Maar het helpt niet. Het helpt nooit. Niet lang genoeg om echt te werken. Ik snap helemaal waarom de industrie niet kan wachten totdat we digitaal gaan distribueren, dan kunnen ze de ellende in elk geval beperken voor zichzelf, want piraten proberen te dwarsbomen met firmware updates is als vliegen vangen in de zomer: je hebt er nooit lang genoeg plezier van en aan het eind van het spelletje is er meestal meer gesneuveld dan de bedoeling was.

Ik wil niet zeggen dat de grote jongens in de console-business heel zielig zijn, want ze verdienen genoeg aan ons allemaal, maar om dat maar als excuus te gebruiken om games te spelen zonder te betalen, dat kan ook niet. Voorlopig zit er niets anders op dan hopen dat je de volgende keer dat je console opstart gewoon direct mag spelen.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...