Discord begon ooit als een kleine site waarop je kon chatten met andere gamers op een Slack-achtige manier. Tegenwoordig is het echter zoveel meer. Haal jij alles uit deze app? Met deze tips maak je optimaal gebruik van Discord.
Je kent het wel: ctrl-c is kopiëren en als je per ongeluk je Chrome-tabblad sluit, dan is het ctrl-shift-T. Binnen Discord bestaan ook allerlei shortcuts: en je kunt ze ook nog zelf instellen (ze weten goed dat ze met gamers te maken hebben). Je gaat hiervoor naar het instellingenmenu en dan Keybinds. Door een eigen Keybind toe te voegen kun je kiezen voor een bepaalde actie die volgt als je een vooraf bepaalde knoppencombi gebruikt.
We bedoelen hier niet het social medium van Instagram, Threads, maar een ‘draadje’. Dit is een bekende mogelijkheid uit Slack waarbij je specifiek onder iemands chatbericht kunt reageren in soort apart gedeelte in plaats van dat het in het ‘grote’ kanaal gaat. Zo heb je een soort hybride tussen privé antwoorden en in het openbaar. Mensen kunnen je reactie op een bericht wel lezen, maar pas als ze de thread bekijken. Opgeruimd staat netjes, en het zorgt ook voor wat meer duidelijkheid over waar je dan precies op reageert. Je vindt de optie om een thread te maken als je over een berichtje heengaat met je muis.
Niet iedereen weet het, maar als je binnen WhatsApp iets tussen sterretjes zet, dan wordt het dikgedrukt. Dit heet ‘Markdown’ en is ook toegevoegd aan Discord, wat betekent dat je je chatberichten dus gedeelte dikgedrukt kunt maken als je iets belangrijks over de bühne wil gooien. Bij Discord is het trouwens tussen dubbele sterretjes. Het is de moeite om eens op deze Markdown-pagina te kijken, want er is veel meer mogelijk dan alleen die teksten dikgedrukt maken. Je kunt ook quoteblokken maken en linkjes embedden.
Natuurlijk is het niet direct iets om Discord beter te gebruiken, maar het is wel een manier om de app veiliger te maken: schakel die tweefactorauthenticatie aan. Op die wijze zorg je dat hackers weer iets minder makkelijk toegang krijgen tot jouw gegevens (en tot andere mensen waarmee je bijvoorbeeld praat). Je vindt dit in het instellingenmenu onder Privacy and Security. Plus, het is sowieso goed om een blik te werpen op de veiligheidsopties: wist je bijvoorbeeld dat je zelf kunt instellen of mensen je direct mogen toevoegen of direct tegen je kunnen praten? Ook dat vind je terug in dat deel van het menu. Extra veiligheid is echt geen overbodige luxe op Discord, dat al wel eens in de fout is gegaan.
Discord is van nature een app waarmee je in tekst chat, maar het is ook mogelijk om spraakkanalen te maken, een beetje zoals een party op je gameconsole. Maak eens een spraakkanaal aan en kijk wat er gebeurt. Er kunnen leuke gesprekken op gang komen en je kunt het ook gebruiken om tijdens het gamen lekker over koetjes en kalfjes te praten, of juist over de strategie die jullie in het spel gaan toepassen.