Gaming31.08.2010

Hisch Ballin: verbod gewelddadige games misschien toch noodzakelijk


hisch-ballin-verbod-gewelddadige-games-m.jpg
hisch-ballin-verbod-gewelddadige-games-m.jpg

Minister Hirsch Ballin van Justitie blijft erbij: een verbod op gewelddadige games zou -als de verkoop van die spellen aan kinderen niet afneemt- er toch nog kunnen komen. Groenlinks-kamerlid Tofik Dibi kreeg vandaag antwoord op de vragen die hij de minister had gesteld en de antwoorden konden niet minder bevredigend zijn.

Ik was de laatste keer al niet te spreken over ’s mans achterliggende redenering, naast de twijfel over de haalbaarheid van deze maatregel, maar uit de antwoorden blijkt een nog meer verwrongen beeld over games als medium te heersen bij de demissionaire minister als ik al dacht.

Hij voert op dit moment een onderzoek op als basis voor zijn zaak dat eigenlijk zegt dat er geen heil zit in het strafbaar stellen van de verkoop van gewelddadige games, maar dat de oplossing gezocht moet worden in goede informatie. Op de vraag of hij nog andere bronnen heeft geeft Hirsch-Ballin dan een aantal voorbeelden van onderzoeken die al 15 jaar oud zijn en dan nog een aantal Duitse onderzoeken. Let wel: hetzelfde Duitsland waar ze zo ver zijn doorgeschoten dat Gears of War onder de toonbank verkocht moet worden alsof het kinderporno is.

Screen shot 2010-08-31 at 00.35.00

Hij wil haast maken met een verbod, want er valt nu niet genoeg te doen: het enige dat met de huidige wetgeving kan is het verbieden van de verkoop aan mensen onder de 16 jaar, wat toch eigenlijk al genoeg zou moeten zijn om het doel te bereiken. De ouders hebben immers ook een belangrijke taak, als je die goed informeert nemen die de juiste beslissing en dan hoef je alleen nog maar te kijken naar de mensen die zich willens en wetens niet aan de regels houden. Het enige waar hij dus voor moet zorgen is handhaving en dan is zijn probleem opgelost. Maar toch wil hij een compleet verbod, waarom?

Nou, ik heb het vermoeden dat hij graag zo weinig mogelijk mensen gewelddadige games ziet spelen en dat hij dat op zo’n makkelijk mogelijke manier wil klaarkrijgen. Dan is één en één al snel twee: compleet verbod; niemand kan meer linke shooters spelen, of ze nou onder of boven de 16 zijn; je hoeft niemand achterna te lopen want de handel mag toch helemaal niet verkopen. Paar extra mannetjes op de pakketpost-controle zetten voor de import-slimmeriken en hopsa: problem solved.

Mario1 8 Bit Fatality

Maar als je het op die manier gaat bekijken ben je bezig met vooruitlopen op de zaken, want Hirsch-Ballin wil van alles, maar krijgt voorlopig toch niet zo veel gedaan. Zoals hij zelf al zegt moet er eerst gewacht worden totdat duidelijk is of het covenant dat gesloten is met de grote verkoop-partijen effect heeft gehad, waarna hij -bij een onomstotelijk bewezen nalatigheid, anders werkt het toch niet- eventueel “de voorbereiding van wetgeving ter hand zal nemen die voorziet in een strafrechtelijk verbod op de openbaarmaking of verspreiding van extreem gewelddadige games.” Oftewel: dan moet de strijd nog gaan beginnen.

Weinig om je direct zorgen over te maken, al is voorzichtigheid geboden: ik zie de minister als niets meer dan bevooroordeeld en onjuist geïnformeerd, maar zolang hij een kans heeft om schade te doen aan ons recht om als volwassenen zelf wel uit te maken wat ons vermaakt moeten we hem blijven volgen. Ik zal blij zijn als we eindelijk de eerste generatie bestuurders krijgen die gaming niet als zondebok blijven gebruiken, zodat we samen een nieuwe bron van het kwaad kunnen zoeken 🙂

Trouwens: als je benieuwd bent naar de plaatjes bij dit artikel: die zijn afkomstig uit de 8-bit fatality serie van artiest Steven Lefcourt. Check de link, er is nog veel meer te zien!

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.