De geruchten zweven al maanden rond, maar nu schijnt het toch echt te gaan gebeuren: Google neemt streamingsite Twitch over. Anonieme bronnen vertelden de website VentureBeat dat er ongeveer een miljard dollar mee is gemoeid. Twitch en Google willen geen commentaar geven.
Twitch kent meer dan 50 miljoen gebruikers per maand en 1.1 miljoen leden, voornamelijk gamers. De toernooien EVO en DOTA: The International en nieuwssites als GameSpot, Joystiq, en Destructoid streamen ook via de service. In totaal wordt er maandelijks 13 miljard minuten aan video’s bekeken.
Dit trok uiteraard de interesse van Google. De Wall Street Journal en Variety kwamen halverwege mei met het nieuws over een geplande overname. VentureBeat meldt inmiddels dat de deal bijna rond is. Aandeelhouders van Twitch zeggen zeer tevreden te zijn over wat het hen zal opleveren.
Google blijft echter de grootste winnaar. Met Twitch krijgt het niet alleen een uitstekende streaming service, hun videokanaal YouTube profiteert ook van de betere sociale services. Het zal op de langere termijn een simpele videoplatform naar een ‘social’ tv-kanaal transformeren. Denk aan het live uitzenden van de Oscaruitreiking met alle social media features van een streaming service.
Toekomstmuziek
Dat is echter nog toekomstmuziek. Ten eerste is de deal officieel nog niet rond. Google en Twitch blijven hierover stil. Verder zal de Amerikaanse overheid ingrijpen als de megafusie oneerlijke concurrentie oplevert. Google zal daarop overigens voorbereid zijn, verwachten bronnen.
Dan is er YouTube zelf. Sinds de copyright regels zijn aangescherpt zitten onder andere Let’s Players in de problemen. Ze moeten vechten om hun video’s online te houden, dreigen te worden afgeknepen of verslikken zich in duistere deals. Kortom, het is één grote chaos op het videokanaal.
Twitch kent die anarchie nog niet, maar Google zal ongetwijfeld ook hier de copyright regels introduceren, met alle gevolgen van dien. Geen wonder dat gamers hier he-le-maal niet blij mee zijn. Dat het bedrijf een monopolie krijgt zal eveneens niet in goede aarde vallen.
Google mag dan op de korte termijn een goede slag kunnen slaan, een home run is verre van gegarandeerd. De overheid en de bende rond de copyright regels zou succes in de weg kunnen staan. Wordt de transformatie echte een succes dan zal Google langzaam ook de huiskamer veroveren.