Gaming10.07.2014

Genoeg voetbal gezien? Kijk Dota 2: The International!


Dota 2 is enorm. Nog niet zo groot als League of Legends, maar groot genoeg voor een eigen wereldkampioenschap. Voor het vierde jaar op rij wordt The International georganiseerd en de prijzenpot was nog nooit zo groot. Door verkoop van in-game items binnen Dota 2 haalde Valve meer dan tien miljoen Dollar op. De playoffs zijn net begonnen, het ideale moment om in te stappen dus.

genoeg-voetbal-gezien-kijk-dota-2-the-in.jpg
genoeg-voetbal-gezien-kijk-dota-2-the-in.jpg

Maar Dota 2, daar begrijp ik als leek toch helemaal niets van? Dat valt wel mee. Valve heeft meerdere streams opgezet, waarvan er een speciaal voor nieuwkomers is. Daarnaast kun je – als je echt geïnteresseerd raakt – de speciale helden- en itemdatabase raadplegen. Je kan echter ook gewoon kijken voor het amusement, het drama, de constante spanning en het geweldige teamspel – dingen die bij het voetbal wel eens willen ontbreken. Het commentaar voorziet je wel van de nodige informatie over helden en items wil je de tactische beslissingen van een team begrijpen.

Sterker nog, als je wilt weten hoe een MOBA speelt, maar geen zin hebt om daar rond te lopen zonder te weten wat je doet, dan kun je het beste beginnen met kijken. Het is veel makkelijker om een held te kiezen als je al hebt gezien wat je ermee kan. Daarnaast hoef je ook helemaal niet ‘voor een team’ te zijn, zelf vind ik het veel interessanter om te zien hoe iemand speelt met helden die ik zelf ook gebruik.

Nog wat argumentjes om te kijken: een wedstrijd is veel korter dan een voetbalwedstrijd, soms is het binnen een half uur al gedaan, meestal binnen een uur. Er is ook meer ruimte voor persoonlijke glorie. Een team wint, het andere verliest, maar elke speler moet zijn eigen kills maken. Daarnaast zijn er geen vaste posities als aanval of verdeling, alleen aan het begin kiest iedereen zijn eigen lane, maar als de strijd echt losbarst wordt dat idee snel losgelaten.

De playoffs duren nog tot en met maandag 14 juli, dan volgt van 18 tot en met 21 juli het echte evenement. Streams zijn er met verschillende soorten commentaar en beginnen elke dag om zes uur ’s avonds.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.