Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.
Ultimate Fight Championship (UFC) is de tweede EA titel in de Mixed Martial Arts (MMA) reeks. Wat MMA is? Het is een multidisciplinaire vechtsport met elementen uit judo, worstelen, boksen, karate et cetera. Dat klinkt heel netjes, maar dat is het nou niet echt. Ook wel bekend als free fighting of cage fighting is het een georganiseerde manier om totaal verrot geschopt te worden.
Licentie van UFC
De grootste organisatie is Ultimate Fight Championship uit Las Vegas (NV). Zij organiseren UFC gevechten in de VS maar ook daar buiten. De president van UFC, Dana White is prominent aanwezig, het zelfde geldt voor vechters als Urijah Faber. Je ziet ze voornamelijk in filmpjes waarin ze vertellen dat je goed bezig bent! Het is en blijft natuurlijk een Amerikaans spel. Als bonus zit ook Bruce Lee in UFC. Je kunt hem verdienen door de career mode uit te spelen of, als je haast hebt, hem te kopen in de Store ($5,99 voor alle vier gewichtsklassen of $1,99 voor een gewichtsklasse).
Bouw je eigen vechter
Natuurlijk kan je je eigen vechter bouwen. Lichaamsbouw, gezicht, haar (overal) en kleding het is allemaal instelbaar in UFC. Afhankelijk van de door jou gekozen klasse kan je de lengte en gewicht bijvoorbeeld instellen. Bij weltergewicht is dat maximaal 170lbs (of 77.1 kg) en op de een of andere manier kon ik ook niet voorbij de 6’3 (1.90m). Het hoeft natuurlijk niet maar in UFC kan je echt de meest lelijke types in elkaar zetten. Mijn vechter, met de naam Zephod Beeblebrox was nog niet eens de lelijkste die ik kon maken. Helaas is het niet mogelijk om een vrouwelijke UFC vechter te maken, alleen maar mannen.
Career mode
Het belangrijkste onderdeel is de career modus waar je, door het winnen van gevechten, steeds verder komt. In de trainingen die vooraf gaan aan je gevecht train je bepaalde onderdelen, zoals worstelen, ontwijken maar ook boksen. Hierdoor haal je punten en kan je je vechter meer schopkracht geven, betere conditie en zo voort. En zo ga je verder naar het. volgende gevecht
Gelukkig zijn er vijf niveaus in UFC, als beginner is het redelijk te doen. Al heb ik wel het gevoel dat het meer geluk dan wijsheid is. Het blokkeren van stoten doe ik eigenlijk niet zoveel, alleen maar hard schoppen en slaan. Het overleven is dan ook met name een veel op knoppen drukken, joysticks bewegen en L1/L2 R1/R2 gebruiken. Ik heb ook nog nooit een wedstrijd met een submission gewonnen (worstelen op de grond). Al mijn gevechten win ik het schoppen en slaan.
WTFT (Watch the Fucking Tutorial)
Trainen en enkele keer de tutorial spelen is geen overbodige luxe. Het aantal input combinaties is waanzinnig groot. L1/L2 en R1/R2 in combinatie met de twee joysticks en de vier standaard buttons moet je gebruiken in het spel. De tutorial bestaat uit 18 deellessen. Daarnaast zijn er nog trainingssessies en zo voort. Soms is de uitleg erg onduidelijk. Er zijn echt oefeningen waar ik totaal geen enkel idee heb wat ik moet doen.
Gelukkig heeft EA een PS4 controller map online staan. Hierop staan alle moves, en dat zijn er veel. Een korte telling (niet super nauwkeurig) komt uit op zo’n 60 verschillende moves, waarbij vele combinaties zijn. Als je het echt wilt spelen, moet je ze volgens mij uitprinten en ergens ophangen.
Met name het submission gedeelte, zeg maar het worstelen op de grond, stelt mij nog steeds voor raadsels. Het lukt me soms om er uit te komen, met name in de training maar hoe ik dat gedaan heb? Geen idee!
Vechten met anderen
Natuurlijk mag ook de online component niet ontbreken. Je kunt online vechten tegen andere spelers maar gelukkig ook tegen de computer. Daar kan je het ook het best van leren.
Is UFC mooi?
UFC is een next gen titel van EA en komt uit op PS4 en XBOX One. Veel aandacht is besteed aan gezichtsuitdrukking, nauwkeurige bewegingen en vervormingen en ‘echte’ verwondingen. Toch valt me op dat de bewegingen soms nog wat houterig zijn. Aan de andere kant, eerlijk is eerlijk ziet het er toch ook wel goed uit. EA geeft aan dat het nu bijna zo realistisch en echt is als bij een wedstrijd van UFC. Misschien voor een toeschouwer maar net als met race simulaties is en blijft het een simulatie die door het ontbreken van angst en pijn niet meer zal zijn dan dat.
Is UFC leuk?
Ja en nee. Zoals veel spellen is het de uitdaging om te winnen en daar zit hier voldoende van in het spel. Als UFC je weinig zegt (en dat is bij mij wel zo) dan zeggen al die UFC vechters en de quotes in het spel je waarschijnlijk ook weinig.
Het is toch wel een Amerikaans feestje, net zoals dat andere vechtspektakel, WWF Wrestling. Ze hebben wel wat van elkaar weg, het spektakel, de muziek en sfeer. Alleen is UFC een stukje harder, zeg maar een heel stuk harder. WWF is meer entertainment en UFC is meer echte sport.
Het jammere is echter dat het zo’n verrekte moeilijk spel is. Je kunt zeker op het beginners niveau goed wedstrijden winnen maar vraag niet hoe. Toch trekt het me iedere keer wel weer naar mijn PS4 toe om weer eens een wedstrijdje te vechten. Het is geen top game, dat niet maar je kunt er wel een tijdje leuk mee bezig zijn. Hopelijk heb je dan ook de controls onder de knie en is je spel variatie meer dan –schop-sla-schop-sla.
Ben jij een UFC fan, heb je een next gen console en ben je een doorzetter? Dan zou UFC je best wel een tijdje van de straat kunnen houden.