Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Driekwart van de sites die over games praten staan er vol mee vandaag: het nieuwsbericht dat een Fins kwalificatietoernooi voor het Internation eSports Federation (IeSF) wereldkampioenschap Hearthstone (het vreselijk goede elektrische kaartspel dat Blizzard een jaar geleden uitbracht) vrouwen niet mee liet spelen.
Iedereen natuurlijk des duivels, want waarom zouden die niet mogen meespelen? Het antwoord bleek schokkend simpel: de IeSF wil graag dat eSports (oftewel games die als sport gespeeld worden) erkend krijgen als serieuze sport en dan moet je voldoen aan de internationale sportregels. En die scheiden mannen en vrouwen in 99% van de gevallen. Behalve, toevalligerwijs, bij het schaken.
Dat is gek. Terwijl de organisatoren van het Finse toernooi de bal doorspelen naar de IeSF – want die hebben de beperking opgelegd dat het Hearthstone toernooi alleen maar door mannen gespeeld mag worden- zeggen die laatste doodleuk: het scheiden van mannen en vrouwen in de sport is de normaalste zaak van de wereld, dat is bij fysieke sporten vrij logisch en zélfs bij het bij schaken ook zo. Maar als je gaat kijken naar de website van de FIDE (wereldschaakbond) blijkt dat toch een iets ander verhaal te zijn.
Ja, er is een aparte wereldkampioen en een aparte vrouwelijke wereldkampioen, maar dat is niet omdat vrouwen niet mogen meedoen. Er is namelijk een aparte vrouwendivisie gecreeërd die ervoor zorgt dat het -toch aanwezige- niveauverschil tussen mannen en vrouwen in de sport teniet wordt gedaan en vooral de beginnende vrouwelijke schaaksters een kans hebben om mee te doen aan toernooien zonder compleet geslacht te worden. De meeste niet-vrouwelijke toernooien zijn open, zodat vrouwen wel kunnen meedoen. Dat er een verschil is tussen het niveau blijkt wel, want van de top 100 in de schaakwereld is er precies ééntje een vrouw (Judit Polgár om precies te zijn, op plaats 66) maar ze staat er wel tussen en zou theoretisch wel wereldkampioen kunnen worden.
Dat leert ons dus dat het argument van de IeSF op zijn best wankel is. Je kunt er over discussiëren of er wel aparte vrouwendivisies moeten zijn, want volgens sommige vrouwen planten ze alleen maar het idee in hun collega-spelers dat ze het toch nooit zullen kunnen winnen van de mannelijke spelers. Is iets voor te zeggen, maar aan de andere kant is het ook volgens sommigen goed om de concurrerende spirit aan te wakkeren in vrouwen als ze zien dat er wel degelijk gewonnen kan worden. Hoe dan ook, het gaat hier niet over schaken. Het gaat over Hearthstone. Laten we even zeggen dat de mentale capaciteiten die nodig zijn om beide spellen te spelen grofweg overeenkomen (ook een discussie waard, maar dat is voor een andere keer.) Waarom dan die scheiding? Erger nog, waarom vrouwen helemaal uitsluiten?
Hearthstone is een free to play game dat vanuit elke plek op de wereld (met Wifi) door elk soort mens tegen elk soort mens gespeeld kan worden. Wie zegt mij dat een gemiddelde man uit Finland beter is dan een 14-jarig meisje uit India? Of een uitgebridgde oma uit Soest? Waarom zou je nog verschil moeten maken tussen landen? Als je daar over nadenkt is het uitsluiten van vrouwen in een game als deze nog het minst waanzinnige aan een Hearthstone toernooi. Maar het is wel gebeurd, en nu dat de gemoederen hoog oplopen en de IeSF op hun Facebookpagina een nietszeggende respons hebben gezet die zegt dat ze “de meningen vanuit social media gaan verzamelen en snel een update zullen geven” is het dus even wachten totdat de onvermijdelijke capitulatie zal komen en vrouwen zullen mogen meedoen aan het toernooi. Misschien kwalificeert er zich geen enkele vrouw. Daar gaat het ook niet om. Als er geen reden is om vrouwen uit te sluiten (zoals bewezen in het schaken), ben je als organisatie die zelf vastgeroeste kijkwijzen wil veranderen, moet je niet zelf in het verleden blijven hangen of zelfs een stapje terugdoen.
Verder lezen over Games
Gaming14.11.2024
Blizzard pakt uit voor 30 jaar Warcraft & 20 jaar World of Warcraft
Nieuwe Features, Remastered en ClassicGaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Entertainment14.10.2024
Welk kaartspel speelt James Bond graag in het casino?
Gaming20.09.2024
Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag
Gaming10.09.2024
PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gaming05.09.2024