Gaming29.05.2014

Steam Controller arriveert in 2015. Ook uitstel voor de Machine?


Valve-time is een van de bekende clichés in de industrie, dat geldt ook voor de nieuwe Steam Controller. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de haptic-feedback gamepad niet eerder dan volgend jaar zal verschijnen. Pech voor alle hardware fabrikanten die hun eigen Steam Machine aan het ontwerpen zijn, want ook voor hen lijkt uitstel nu onvermijdelijk.

steam-controller-arriveert-in-2015-ook-u.jpg
steam-controller-arriveert-in-2015-ook-u.jpg

Gamers neigden begin dit jaar een vierde partij bij de Grote Drie te zetten. We nemen het ze niet kwalijk. Valve deed geweldige zaken met het distributieplatform Steam, zonder zijn doelgroep uit het oog te verliezen. Toen Gabe Newell de Steam Machine met een nieuw soort controller aankondigden, dachten ook wij dat ze wellicht Sony, Microsoft en Nintendo konden evenaren.

Dat beeld heeft inmiddels de nodige barsten gekregen. De Steam Controller kreeg lauwe reacties én daardoor een redesign. De officiële openbaring van de Steam Machine zorgde voor nóg meer verwarring. Newell toonde dertien verschillende computers van verschillende fabrikanten voor de prijs van 499 tot 6000 dollar. Ineens bleek Valve voor velen geen uitdager meer.

En nu verschijnt de Steam Controller pas in 2015. Valve meldt op de Steam Universe community pagina dat ‘het enorm veel bruikbare feedback over de gamepad heeft gekregen’. Het kost alleen veel tijd om al die verbeteringen door te voeren. Uitstel was daarom onvermijdelijk om ‘de gamer de beste speelervaring te geven’. Dat zal dus ook voor de Steam Machine gelden, hoewel Valve dat nog niet heeft bevestigd.

Of de fabrikanten dit gaan waarderen is de vraag. Een topman van Dells Alienware divisie vreest dat de Steam Machine ’het minst winstgevende systeem ooit’ voor hen gaat worden. Consolemakers  verdienen op de software, niet de hardware en Valve krijgt alle royalty’s op games. Met het uitstel zal de interesse van het publiek kunnen dalen – vooral met het succes van de PS4.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.