Hardcore gamers kwijlen van de PS4, Sony wil het schijnbaar graag meten. NeoGaf meldt dat het bedrijf in 2012 een patent heeft ingediend voor een apparaat dat speeksel registreert. Aan de hand daarvan kan de emotionele staat van de gebruiker worden gemeten. Of SCEA er nog steeds aan sleutelt, en of het gebruikt wordt voor project Morpheus, is onbekend.
Het patent blijkt door een zekere Dr. Ozlem Kalinli-Akbacak (onderzoeker bij Sony Computer Entertainment) ingediend. Het beschrijft een sensor die achter de voortanden van een proefpersoon wordt geplaatst. Deze meet vervolgens de hoogte van enzymen en hormonen van je speeksel en van daaruit kunnen wetenschappers bepalen hoe de speler zich voelt.
Sony wil het apparaat niet alleen voor de game industrie gebruiken. ,,De stemming van de gebruiker begrijpen is belangrijk en bevorderlijk voor toepassingen zoals een gebruikersvriendelijke interface”, zeggen ze zelf. Overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Automatisch het juiste gevoel raden blijft door de complexiteit van menselijke emoties een zeer lastige klus, zo geeft het patent toe.
Het blijft niet overigens bij één simpele sensor. Het proefkonijn zou verschillende sensoren over zijn/haar hele lichaam moeten dragen. Denk aan een ring die je bloeddruk, hartritme en zweetgehalte registreert of een ‘pet of hoofdband’ die de hersenactiviteit en -stimulatie meet. Het patent spreekt ook over sensoren in een PlayStation controller.
Klinkt bekend? Vorig jaar hadden we het over een PlayStation controller die het zweetgehalte in je handen kon meten. Uiteindelijk besloot Sony een andere gamepad te maken. De ring doet wellicht ook een belletje rinkelen. Nintendo introduceerde een paar jaar geleden de Vitality sensor, een geschrapt idee dat inmiddels weer uit de ijskast lijkt gehaald.
De vraag blijft wat Sony met al deze apparaten wil. De geschrapte controller zou nog kunnen, maar het lijkt sterk dat een ‘bit-sensor’ in project Morpheus zal worden verwerkt. Iedereen die foto’s van zijn gebit heeft laten maken weet hoe ontiegelijk vervelend het is om een plastic voorwerp achter je tanden te hebben. Puur experimenteel of dient het een nut? De tijd zal het leren.