Wie gaat het worden? Die vraag speelde al een half jaar door de hoofd van journalisten, analisten en de hele wereld die met Microsoft te maken heeft. Vandaag is de kogel eindelijk door de kerk. Satya Nadella, het voormalig hoofd van de “server and tools” groep, gaat de megamultinational leiden. En veel Xbox fans zullen een kleine zucht van verlichting laten.
Er ging de afgelopen maanden namelijk een raar gerucht rond. Stephen Elop, de president van Nokia was getipt als de grootste kanshebber en die zou meer interesse in mobieltjes hebben dan in consoles. Kwade tongen beweerden verder dat bij zijn aanstelling de Xbox-divisie daarom zou worden afgestoten – ook omdat die verlies draaide.
Niet dus. Satya Nadella volgt Ballmer op als CEO. Nadella werkt ruim 20 jaar als software engineer bij Microsoft en leidde de laatste jaren de cloud and enterprise tak. Dat deed hij met succes. Afgelopen juni draaide de divisie 9% meer winst en afgelopen december kwam daar nog tien procent bovenop. De divisie is daarmee verantwoordelijk voor een kwart van de totale opbrengst.
Geen wonder dat Ballmer gecharmeerd is van zijn in India geboren plaatsvervanger. Zijn enorme ervaring met cloud software en servers zal Microsoft ook enorm helpen – aangezien deze steeds belangrijker gaan worden. Ook zijn persoonlijkheid zal een handje geholpen hebben: hij wordt omschreven als een ‘zeer nieuwsgierige intellectueel die altijd bij wil leren’.
Toch zijn er ook pessimistische geluiden te horen. Nadella zou te buigzaam zijn; een ja-knikker. Sommige commentatoren denken dat Microsoft daarmee de veilige weg kiest – en dus een risico neemt. Dit klinkt tegenstrijdig, maar gezien de heftige concurrentie van Google, Apple en Sony zou een CEO met een beetje meer pit geen slecht idee zijn.
Hoe het ook zij, voorlopig hoeven de fans zich geen zorgen te maken. Nadella heeft nog geen grote plannen aangekondigd. De Xbox-divisie blijft (hoewel je daar nooit zeker over kan zijn) daarom bij Microsoft. En dat verhaal over verlies? Daar zijn de meningen onder analisten nog over verdeeld. Daarom tijd voor een belangrijkere – en Hollandse – vraag: waar blijft die One nou?