Gaming16.01.2014

Geen touchscreen meer voor de Steam Controller


Toch maar terug naar de tekentafel. Valve besloot deze week haar nieuwe controller een redesign te geven. De touch screen verdwijnt definitief in de prullenmand. De gamepad viel niet helemaal in goed bij de pers, maar volgens Gabe Newell was dat niet de reden voor het nieuwe ontwerp.

geen-touchscreen-meer-voor-de-steam-cont.jpg
geen-touchscreen-meer-voor-de-steam-cont.jpg

Valve kwam met het bericht tijdens haar jaarlijkse Steam Dev Days, het evenement voor developers. Foto’s van het nieuwe design zijn er nog niet, maar we weten wel dat de touch screen wordt vervangen voor een D-pad met vier knoppen. Of er nog meer aanpassingen komen hangt overigens af van het oordeel van de 300 beta-gebruikers die de Steam Machines aan het testen zijn.

De Steam Controller riep bij de pers al gemengde gevoelens op. Tijdens de korte try-out hadden PC gamers grote moeite met de besturing. Misschien had het ook met een compleet ander manier van besturen te maken. The Verge oordeelde dat de gamepad weliswaar onnatuurlijk aanvoelde, maar dat de bewegingen zelf zeer accuraat waren.

Bovenstaande kritiek was echter niet de reden voor een nieuw ontwerp, zegt Valve. Gabe Newell en zijn kompanen waren niet tevreden over de backwardscompatibility van de controller. Naar eigen zeggen sluit het nieuwe design nu beter aan op de oude games in de Steam bibliotheek.

Nu we het toch daar over hebben: de online webwinkel kent al 75 miljoen gebruikers, een flinke stijging van 15% binnen drie maanden. Nog meer nieuws: De eerste Steam Machine, The Alienware, zal in september verschijnen. Helaas weten we bitter weinig over specificaties, laat staan de prijs. Of de verbeterde controller ook deze herfst uitkomt is ook onbekend.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.