08.01.2014
Gaming

China boycot geen consoles meer. Goed nieuws?

By: Martijn Steinpatz

BlogGaming

Een PlayStation in Peking, een Xbox in Xiangyang en een Wii U in Wuhan. Na een veertienjarige boycot mogen de consoleboeren eindelijk weer hun producten in China slijten. Goed nieuws voor Sony en zijn concurrenten? Juich niet te hard. Het land kent keiharde censuur, een lastige te doorgronden markt en een enorm gehalte aan nationalisme. Dat maakt het zeer moeilijk zaken doen.

china-boycot-geen-consoles-meer-goed-nie.jpg
china-boycot-geen-consoles-meer-goed-nie.jpg

Sinds 2000 gold er een boycot op consoles. De Chinese regering maakte zich namelijk zorgen over het effect van internationale games op de kinderen. Of dat hielp kan je je afvragen. Twee derde van de bevolking speelt tegenwoordig online, en 208 miljoen Chinezen pakken gewoon de mobiel erbij voor een spelletje. Het was dus dweilen met de kraan open.

Daar is nu een einde aan gekomen. Reuters meldt dat de consolemakers nu zonder restricties in de handelszone van Shanghai kunnen produceren om en hun spelcomputers overal in het land mogen verkopen. Het is een tijdelijke maatregel, maar een einddatum heeft de overheid niet genoemd.

Een fantastisch vooruitzicht voor de gamesindustrie, zou je zeggen. Zoals we net beschreven is de mobiele en online markt gigantisch. Volgens De Volkskrant bedraagt de omzet van de gamesindustrie in China ruim 3,7 miljard euro. Geen wonder dat de aandelenkoersen van Microsoft, Nintendo en Sony na het nieuws als een raket omhoog gingen.

Er zit alleen een adder onder het gras. De culturele autoriteit zal de inhoud van alles controleren en de Chinese censuur is vreselijk streng. In WoW zijn alle skeletten en schedels verwijderd. Gamers mogen geen anonieme namen gebruiken. Battlefield 4 is geweigerd vanwege “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Een Chinese Admiraal pleegt in de China Rising dlc namelijk een staatsgreep.

Verder vragen we ons af of China echt enthousiast van Amerikaanse en Japanse producten zal worden. De relatie met de V.S. verloopt moeizaam, die met het land van de Rijzende Zon zelfs vijandig. Japan en China bekvechten al ruim een jaar over twee onbeduidende eilanden, waarbij militair machtsvertoon niet wordt geschuwd. Sta daarom niet raar te kijken als er een nieuwe boycot komt.

Sony, Nintendo en Microsoft moeten zich niet verblinden door die honderden miljoenen potentiële klanten. Er zijn veel bedrijven teleurgesteld afgedropen na een mislukt avontuur. Door piraterij, vriendjespolitiek en corruptie blijft het daar moeilijk zaken doen. Als er weer een internationaal incident is kan alles zo worden teruggedraaid. Voorzichtig zijn dus.

Share this post