Gaming29.12.2013

Sony in 2013: Spreken is zilver, zwijgen is goud


Sony gedroeg zich dit jaar als onze eigen Vader des Vaderlands, Willem de Zwijger. Het bedrijf liet nooit het achterste van zijn tong zien, enkel als het in zijn voordeel was. Microsoft kan het weten. Zijn concurrent pakte tijdens de E3-conferentie de koppositie over en stond hem in 2013 niet meer af. Dat betekent echter niet dat de PS4 nú al gewonnen heeft.

sony-in-2013-spreken-is-zilver-zwijgen-i.jpg
sony-in-2013-spreken-is-zilver-zwijgen-i.jpg

Hoe dacht Sony eigenlijk écht over DRM, altijd online en de consoleprijs, voordat Microsoft over zijn eigen woorden struikelde? Jack Tretton’s E3-speech is inmiddels legendarisch, maar Sony bleef wel heel lang stil over deze onderwerpen. Tretton zei later dat ze met de prijs tot het laatste toe hebben gewacht, maar hoe zit dat met de eerste twee punten? We zullen het misschien nooit weten.

Sony heeft in ieder geval een super jaar gehad, ondanks onze reserves. Ze zijn de lieveling van de hardcore gamer en developer geworden. De PS4 spint er garen bij. De console verkoopt beter dan de Xbox One. Niet zoveel beter overigens – ongeveer 2,1 tegen 2,0 miljoen units in december – maar het momentum ligt aan hun zijde.

En hoe. De PS4 lijkt de Xbox One grafisch te overtreffen. Op de laatste draaiden Battlefield 4 en Call of Cuty: Ghosts op slechts 720p – tegenover 1080p op de PlayStation. Misschien was het een incident. De eerste game had waarschijnlijk nooit uit mogen komen. Dit belooft wel wat voor de toekomst, vooral omdat Sony’s console gemakkelijk voor te programmeren is.

Alleen op het gebied van games wil het nog niet echt lukken. Het aantal launchtitels was met het verdwijnen van The Crew en DriveClub stukken minder geworden. Op het eerste gezicht is dat niet erg. Met een enthousiaste indie gemeenschap en een zeer competente groep first party developers zou er binnen twee jaar een ijzersterkte reeks exclusieve titels moeten komen.

Zou. Want op dat gebied heeft Sony in het verleden wel wat steken laten vallen. Wie zich de E3’s van de afgelopen vijf jaar herinnert, kent nog de vele loze beloftes van Tretton. Dit jaar zou eindelijk het jaar van de PS3 worden. Iedere juni zei hij weer hetzelfde en iedere keer kwamen games niet uit, vielen ze tegen of bleken ze toch niet zo exclusief te zijn als geadverteerd.

2013 was helaas geen uitzondering. Trots toonde Tretton Kingdom Hearts en Final Fantasy op de E3. De dag erop bleken die ook op de Xbox One uit te komen. We zagen een sterke reeks indiegames op GamesCom. Console-exclusief, zegt Andrew House. Dus ook op Steam. Een nieuwe Uncharted staat op de planner, maar wanneer komt ie uit? Waar blijft de rest van de AAA-titels?

Verkrijgbaarheid

En hoe zit het met de verkrijgbaarheid? Sony brengt inmiddels in 41 landen de PS4 uit. Daarmee verplettert de console het record van de Xbox 360 (26 landen). Nederlandse gamers merken daar weinig van, want de nieuwe PlayStation blijkt nergens te krijgen. Retailer verwachten uiterlijk eind januari weer voorraad. Hoeveel zal dat echter zijn? Japan is namelijk al in februari aan de beurt.

Sony heeft echter zoveel goodwill opgebouwd dat het hen voorlopig zal worden vergeven. Het bedrijf luisterde de afgelopen jaren goed naar de hardcore gamer en de developers. De laatste groep praat vrolijk over spellen maken voor de PS4. De eerste krijgt toch een aantal goede titels én een zeer voordelige PSN-service met gratis topgames. Daar mogen Microsoft en Nintendo nog wat van leren.

De Nintendo Wii bewees echter dat er nog een grotere groep bestaat met een verfoeide naam: De casual gamer. Die geeft weinig om specificaties of AAA. Hij wil leuke korte spellen of grappige nieuwe gadgets. De theorie dat de hardcore gamer de casual naar de console zou lokken bleek de vorige generatie niet te kloppen – tot grote frustratie van de eerste.

Daarmee kan Sony een probleem krijgen. De Playstation 4 is krachtiger, heeft een uitstekende controller en interface, maar niets waar de casual tijdens de koffiepauze over kan praten. De Xbox One beschikt over Kinect en Nintendo de touchscreen. Hoor jij kantoorklerken over 1080p, 60 fps of andere sterke specs praten? Precies.

Of zit er toch nog iets in het vat? We hoorden over plannen van een nieuwe PlayStation move controller. We schrijven al maanden over die steeds sterkere geruchten over een VR Systeem. Misschien komt Sony nog met een paar voor de casual zeer interessante titels . Ze houden echter stevig de kaken op elkaar. Dus wie wee.

Zwijgen is goud luidt het gezegde. Sony doet geen woord open over zaken tenzij het echt nodig is. Heel verstandig. Hiermee hebben ze Microsoft een enorme hak weten te zetten, het voorkomt domme uitspraken en houdt iedereen geconcentreerd op wat echt telt: de PS4. Alleen kan je met stil zijn ook een hoop verbergen. Heeft Sony al zijn zaakjes op orde? De tijd zal het leren.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.

Verder lezen over Sony

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor
Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

Bij sommige mensen roept het woord Betamax vooral vraagtekens op, maar mensen die het kennen weten vaak wel: dat was een soort videobandsysteem dat het uiteindelijk heeft afgelegd tegen VHS. Sommigen hadden thuis wel een...

Gadgets11.12.2023

Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

Sony is van plan om een nieuw soort abonnement te introduceren voor zijn camera’s. Het is vergelijkbaar met een season pass voor een game: je betaalt van tevoren een bedrag en daarmee weet je al dat je een x aantal upd...

Gadgets29.11.2023

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

Welke muziekspeler je als tiener gebruikte om onderweg muziek te luisteren zegt veel over uit welke generatie je komt: is het je smartphone, dan ben je waarschijnlijk erg jong. Heb jij nog met een discman rondgelopen, da...

Gadgets13.11.2023

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB’s

Hij heet geen PlayStation 5 Slim of geen PlayStation 5 Lite, maar op een bepaalde hoogte is het dat wel. Sony komt -precies zoals de geruchten vanuit Microsoft maanden geleden al onthulden- met twee nieuwe PlayStation 5-...

Gaming10.10.2023

​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB’s