17.10.2013
Gaming

Hoe gaat het nog met de Ouya?

By: Marnix Suilen

BlogGaming

Met veel tromgeroffel was daar opeens de Ouya, een microconsole die android games naar de tv zou moeten brengen. Een open platform, bij uitstek geschikt voor indie ontwikkelaars. Met ruim acht en een half miljoen dollar op kickstarter werd de Ouya op 9 augustes 2012 gefund. Inmiddels is de Ouya beschikbaar voor het grote publiek, maar niet zonder horten of stoten. Hoe zat dat ook alweer met die Ouya?

hoe-gaat-het-nog-met-de-ouya.jpg
hoe-gaat-het-nog-met-de-ouya.jpg

Bijna een miljoen dollar werd gevraag voor een console die android games op je tv zou kunnen afspelen. Binnen een dag werd al twee miljoen dollar gestort via Kickstarter, het team maakte al snel bekend te werken aan stretchgoals, en enkele dagen later volgde de aankondiging dat Robert Bowlings (voorheen werkzaam bij Infinity Ward) studio Robotiko Ouya gebruikers als eerste toegang gaat geven tot de post-apocalyptische wereld van Human Element. Ook Square Enix stapt in met Final Fantasy. Niet slecht, toch?

Maar wat heb je hieraan als er niet verkocht wordt? Bij launch blijken de beschikbare games matig. De enige absolute topper blijkt towerfall. Helaas lijkt het erop dat er een verkeerd businessmodel wordt gehanteerd. Goed, een gratis versie van elk spel naast een betaalde is natuurlijk mooi, maar dit blijkt niet te werken. Er zijn iets meer dan 58.000 Ouya’s de wereld in gestuurd bij launch naar Kickstarter backers. In een maand tijd blijkt echter dat er maar 2.000 keer de betaalde versie van Towerfall is verkocht. Bar weinig, dat betekend namelijk dat slechts 3,4% van al deze mensen towerfall heeft gekocht, en dat is dan de best verkopende game.

Vervolgens blijkt dat er rondom de Ouya en het bedrijf hierachter nog wat vreemde zaken spelen. Er wordt een programma opgezet om exclusieve titels aan te trekken. Al snel blijkt dat een Ouya exclusive op Kickstarter een opvallend hoog aantal nieuwe backers zonder enige ervaring in het gebruik van Kickstarter, noch het funden van games heeft. Het gaat hier om duizenden accounts, die allen rond de release van de Ouya zijn aangemaakt. CEO Uhrman ontkent alle betrokkenheid en snapt niet waar de commotie vandaan komt.

Inmiddels zijn al enkele kickstarters gecanceld vanwege deze dubieuze praktijken, en de games die er al zijn verkopen nog steeds matig. Daarbij komt nu ook nog eens de aankomende release van de Playstation 4 en de Xbox One. Als klap op de vuurpijl toonde MadCatz ook hun android-based console, die voor 250 dollar over de toonbank moet gaan. Ouya zelf heeft nog het volle vertrouwen in hun console, maar ik heb zo mijn twijfels. Sterker nog, ik vraag me af of er over een jaar nog nieuwe games naar de Ouya komen. We zullen zien.

Share this post