Het heeft niet lang geduurd. Nadat Microsoft vorige week op de E3-beurs ongenadig slaag heeft gekregen van Sony met betrekking tot hun beleid over tweedehands games, verplichte internetverbindingen en regiorestricties was de vraag in gameskringen al een beetje hoe lang het zou duren voordat er teruggekrabbeld zou worden. Vannacht bleek dan opeens dat er niet alleen maar teruggekrabbeld werd, maar dat Microsoft heeft besloten dat we met zijn allen helemaal niet klaar zijn voor eigenaarschap 2.0 en dat ook zij in navolging van Sony alles weer terugdraaien naar de oude situatie: je kunt gewoon spellen kopen en verkopen, de Xbox One wordt regiovrij en je hoeft niet meer constant in te checken op het internet. Helaas betekent dat wel ook dat alle interessante gedeeltes van Microsoft’s nieuwe model ook verdwenen zijn. Het internet heeft gesproken: we blijven deze generatie even stilstaan.
Nu zullen de meeste mensen vooral heel blij zijn dat ze hun tweedehandsjes nog steeds op Marktplaats of lokaal kunnen ruilen of verkopen, want dat is in ons land toch de grootste reden om kwaad te zijn op Microsoft. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat veel mensen er gewoon niet van houden als ze verteld wordt wat ze met hun gekochte zaken wel of niet kunnen doen en dus principieel tegenstribbelen als iemand aan die vrijheid morrelt. De internetcontrole lijkt me binnen Nederland een redelijke non-issue, net zoals de regiovrijheid; beide zaken zijn zo niche dat de realiteit van de problemen/mogelijkheden die dat biedt niet interessant zijn voor discussie. Nee, het gaat allemaal om de extra waarde die een gespeelde game nog kan opleveren.
Daarom vind ik het persoonlijk juist heel jammer dat deze beleidslijnen 100% zijn teruggedraaid, want ondanks dat er ongetwijfeld een vervelende periode zou zijn geweest in het begin waarbij we als gamers ’the worst of both worlds’ zouden kunnen krijgen denk ik oprecht dat het een begin zou zijn geweest van een beweging richting het Steam-model. En Steam, zoals je van Valve af en toe wel eens hoort, doet het nogal goed. Steam is ook goed. De vrijheid die het digitale systeem geeft en de mogelijkheid van uitgevers en softwaremakers om met hun prijzen te spelen maakt het ecosysteem heel levendig en geeft je als speler zo veel te doen en goedkoop te kopen dat je er helemaal niet bij stilstaat dat je die games allemaal niet meer kunt verkopen.
Gelukkig komen er nu geruchten los dat Valve ook al bezig is om een soort van digitale ruilbeurs/verkoopmethode te maken voor Steam die je de mogelijkheid geeft om je digitale games van de hand te doen, maar juist dat gedeelte van Microsoft’s plan had er voor kunnen zorgen dat ook consolespelers te maken zouden kunnen krijgen met games die zowel digitaal waren, met alle voordelen van dien, als verkoopbaar. Het zou in dat opzicht onderdeel van een belangrijke stap in de digitale rechtenkwestie zijn die we toch met zijn allen moeten gaan maken. Maar die vlieger gaat nu niet meer op. Want het simpele feit is dat het toelaten van discs als op zichzelf staande versies van een game op een console betekent dat je andere methode niet meer kunt doen. Waarom niet? Fraude, daarom niet. De enige manier om de piraatjes buiten de deur te houden is door het helemaal dicht te timmeren en juist dat dichttimmeren heeft iedereen zo boos gemaakt.
Maar het gevaar is geweken: mensen kunnen toch straks op een hutje op de hei Titanfall gaan spelen (oh nee…), vanuit Japan een mooie exclusieve Xbox One game meenemen (oh nee…) en hun schijfje verkopen als ze klaar zijn met hun games. Ik vind het persoonlijk jammer, omdat ik in Nederland woon, zo kapot ben van het Steam model en niet in de laatste plaats omdat ik geen blutte 17-jarige meer ben. Dit is uiteindelijk gewoon een geldkwestie en in die zin heb ik ook niet de illusie dat Microsoft naar iets anders heeft geluisterd dan naar de stilte aan de kassa’s bij de pre-order locaties. De hele digitale rechten-issue zit blijkbaar zo diep bij mensen dat het ze richting Sony heeft gedreven en dat is waar ook Microsoft de grens trekt. Het probleem is alleen dat er nu aan de basis van een systeem waar we het met zijn allen een heel aantal jaren mee moeten gaan doen gerommeld wordt.
Maar eerlijk? *zet aluminiumfolie hoedje op* Ik denkt dat Sony vooraf ongeveer hetzelfde van plan is geweest of het in ieder geval had klaarliggen, maar dat ze -omdat hun systeem veel minder futureproof was- na de reactie op Microsoft expres helemaal de andere kant uit zijn gegaan, waardoor Microsoft linksom of rechtsom gedwongen zou zijn om hun plan ook terug te draaien. Als je in de toekomst niet kunt winnen kun je maar beter in het heden blijven. Ik weet het, dit gaat ver. Maar deze beslissing van Microsoft gaat ook ver. Ik ben benieuwd of de spijt niet net zo hard gaat opkomen als de woede eerder. Wordt vervolgd.