Gaming05.06.2013

Wargaming wil af van pay-to-win: geen cent meer nodig voor het beste materiaal in World of Tanks


Free to play games zijn intussen zo normaal als betaalde titels en daar zitten genoeg grote jongens bij, zoals bijvoorbeeld World of Tanks. Wargaming’s succesvolle tankfestijn doet het ontstellend goed met zo’n 50 miljoen spelers wereldwijd en dan moeten World of Warplanes en World of Warships volgend jaar nog gaan komen. Maar een game die zo succesvol is moet je op de één of andere manier ook weten te bekostigen en daar zit ‘m bij free to play vaak de angel. Nu heeft Wargaming echter een waanzinnige claim neergelegd in een interview bij Gamasutra: ze zullen niets meer verkopen aan spelers voor echt geld dat ze enig voordeel zou kunnen opleveren bij het spelen. Geen “pay to win” meer dus, maar zoals ze het zelf noemen, “free to win”.

wargaming-wil-af-van-pay-to-win-geen-cen.jpg
wargaming-wil-af-van-pay-to-win-geen-cen.jpg

Andrei Yarantsau zei het volgende: “Wargaming is a company delivering free-to-play online games, and we strongly believe that you can’t provide a truly triple-A free-to-play experience without absolutely making sure all combat options are free of charge to all players. We don’t want to nickel and dime our players — we want to deliver gaming experiences and services that are based on the fair treatment of our players, whether they spend money in-game or not.”

Dat betekent dat je dus wel gave tanks kunt kopen, maar geen tanks die ook meer kunnen dan de andere. Ze zullen er alleen beter uitzien, of gavere stickers erop hebben, of andere zaken die er verder niet toedoen maar alleen bedoeld zijn om je ‘little tankie’ helemaal te maken zoals jij hem graag ziet. De reden dat ze dit doen is natuurlijk niet omdat ze het zo zielig vinden voor spelers, maar omdat ze gemerkt hebben dat een groot gedeelte van de spelers gefrustreerd raakte van het spelen tegen de ‘whales’, oftewel de 2% aan mensen die het leeuwendeel van de betaalde content kopen en zo praktisch onoverwinnelijk zijn. Dat zorgde weer voor veel verloop en daar zitten ze bij Wargaming natuurlijk niet op te wachten.

Ander onderdeel ervan is dat ze bij Wargaming ook wel oren hebben naar het landen van een plek in de grote e-sports leagues en daarvoor moet World of Tanks (en de nieuwe games, waar dit ook voor gaat gelden) natuurlijk wel 100% fair zijn, anders werkt het niet. Het is in die zin een hele goede move voor Wargaming, want ze breken nu verder het idee af dat free to play games alleen maar geldslokkende putten des verderfs zijn, iets waar zeker veel consolespelers nog steeds van overtuigd zijn. Door op deze manier de game voorop te zetten en de centjes in de accessoires te verdienen zou iedereen blij moeten zijn. En dan nu maar afwachten of Yarantsau gelijk krijgt als hij zegt dat ze bij Wargaming niet verwachten ook maar een cent minder te gaan verdienen in de toekomst.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.