Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.
Rally rijden is een heel aparte tak van sport in de autosport. Dat komt onder andere door het feit dat het (voor zover ik weet) de enige autosport is waarbij de coureur vergezeld wordt door een navigator. Maar ook door de toch heel andere parkoersen. Hier geen circuits of brede straten maar hardcore door een bos in Finland op een smalle weg met 160 km per uur. Of zo’n gezellig Frans heuvel/berglandschap met om de 300 meter een haarspeld bocht, als dat de zaken zijn waar je racehart sneller van gaat kloppen dan zit je met WRC 3, eh, dan zit je met WRC 3.
The good
Het spel ademt rally (en dan heb ik het hier niet over de tulpen rally). Gelukkig kan je WRC3 zo instellen dat je ook als beginner redelijk uit de voeten kunt, je stelt gewoon alle remhulpjes in en voor je het weet rij je in de top tien van de rallyrijders. Er zijn diverse mogelijkheden om te racen, van een Quick Start vanuit het hoofdmenu tot het rijden van een Stage, een Rally (meerdere stages) of een Championship.
Omdat Milestone een officiele licentie heeft zitten o.a. alle grote teams en alle 13 landen waar in 2012 wordt geracet erin. Ieder land kent een aantal korte races of stages. In sommige gevallen uitgezet in bijvoorbeeld een bos, in een ander geval (SSS Cordoba in Argentinie) in een stadion waardoor het meer op een doolhof lijkt dan op een rallyparkoers. Sommige landen zijn moeilijker dan andere, Frankrijk en Portugal zitten vol met weggetjes en stoffige wegen ( dat laatste is met name Portugal).
The bad
Je wordt ontzettend in het diepe gegooid met WRC3. Er is geen tutorial zoals bijvoorbeeld in F1 2012 die je uitlegt wat de cijfer (1 tm 6 met een bocht aanduiding) aan de bovenkant van het scherm nou eigenlijk inhoudt. Ik snap het nu wel een beetje maar het is echt een gemis dat dit niet wordt uitgelegd voor de mensen die niet al sinds jaar en dag fan zijn van rally en deze serie. Ook het rijden in een rallywagen met driften en springen en alle instellingen met betrekking tot de vering wordt niet uitgelegd.
Grafisch is het duidelijk minder dan bijvoorbeeld NFS Most Wanted. De functie Showroom laat je een rally auto bekijken van alle kanten maar je kunt niets aanpassen of wat dan ook en is daarmee een tamelijk zinloze functie. Het racen zelf in de beginner modus is zeer tolerant, zelfs met de meest gekke manoeuvres blijft de auto op de weg. Als je gaat rijden zonder alle hulp dan krijg je veel meer het rally gevoel, hlaas wel met zeer regelmatige ontmoetingen met een boom. Beide uitersten gaan te ver en het gemiddelde was ook prima geweest als startpunt.
The Ugly
WRC 3 is echt een rally game. Dat kan ook niet anders met zo’n naam (World Rally Championship). Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Zonder nu gelijk als Johan Cruijff te klinken. Het voordeel is dat als je echt een rallyfan bent, je aan dit spel nog wel plezier zult beleven. Ben je geen rally fan en wil je dat ook niet worden dan is dit gewoon zonde van het geld. Rally racen is moeilijk en in dit spel komt er een moment dat je verlangt naar een recht stukje brede weg in plaats van al die %*&( bochten. Wil je blazen en spektakel, kies dan liever een game als Most Wanted of een andere (meer arcade) racer.
Conclusie
WRC 3 is een spel dat zich richt op rallyrijders en dan ook alleen maar rallyrijders. Het is een beetje als de zwemleraar die zegt: spring er maar in en ga maar zwemmen. Ook grafisch en qua besturing is het geen topper. Het is allemaal meer van het zelfde, onafhankelijk waar of met welke auto je ook rijdt. WRC3 werkt, zoals al gezegd, met cijfers die de scherpte van de bocht aangeven. Deze cijfers lopen van 1 tm 6 en misschien is het toeval maar als ik een cijfer voor WRC3 zou moeten geven dan zou dat prima kunnen met de 1 tm 6. Misschien een beetje streng, maar als een serie al zo lang wordt gedaan door een ontwikkelaar zou je toch iets meer mogen verwachten dan een gemiddelde rallygame. Als ik al zo mat reageer, hoe moet het dan voelen voor een serieuze fan van de sport?
FIA World Rally Championship, ontwikkeld door Milestone S.l.r. voor de PS3 (getest), Xbox 360 en PC en uitgebracht door Bigben Interactive op 12 oktober 2012