Gaming02.02.2008

Nationaal Gaming Onderzoek 2008


Zo’n 33% van de Nederlandse vrouwen is met grote regelmaat op gamesites te vinden. Ze doen dat dan gemiddeld een kwartier tot een uur per dag. Dat bleek uit een onderzoek gedaan in december vorig jaar. Om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan meer inzicht in gamend Nederland is door TNS NIPO en Newzoo het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 gelanceerd.

Een eerder onderzoek in de zomer van 2007 had al uitgewezen dat vrijwel evenveel Nederlandse vrouwen als mannen regelmatig, gemiddeld minstens een kwartier per dag, een game spelen.  Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen speelt wel eens games op een computer. Maar wat voor een soort games spelen ze dan en waar doen ze dat?

Vrouwen: liever alleen en online

Het populairst zijn games/spelletjes op game websites, de zogenaamde game portals. Maar liefst een op de drie Nederlandse vrouwen (36%) speelt hier games. Er zijn in Nederland meer dan honderd van deze gameportals, maar vier steken er bovenuit wat betreft aantal gebruikers: zylom.nl, spele.nl, spelletjes.nl en funnygames.nl. Van alle vrouwen die spelen doet driekwart (75%) dat gemiddeld een kwartier tot een uur per dag.

Meest populaire games bij deze vrouwen zijn puzzel-, woord- en online bordspelletjes waarbij er altijd wel een variant van Mahjong in de top drie staat“, aldus Karin Ruiten van Spill Group, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd 60 miljoen unieke bezoekers per maand begroet op haar 30 gameportals (onder meer spelletjes.nl).

Mannen: liever samen en actie

Het populairst bij de Nederlandse mannen zijn de games die men heeft gekocht op CD-rom/DVD, waarbij men alleen tegen de pc of zichzelf speelt. 37% van alle mannen speelt dergelijke games. Ook worden deze spellen vaak in groepsverband gespeeld. Een dergelijke game via internet tegen anderen spelen doet bijna een vijfde (17%) van de mannen tegen slechts een op de tien (9%) vrouwen. Deze online games zijn vaak strategie- en actiegames. Duidelijk is dat met name jongens erg veel spelen, 44% van alle jongens van 13-19 jaar speelt gemiddeld meer dan een uur per dag games.

Games van adverteerders ook populair bij vrouwen

Populair onder vrouwen zijn ook games die worden aangeboden door bekende merken, ook wel branded games of advergames genoemd, waarbij bijvoorbeeld een prijs te winnen valt. Een op de vijf Nederlandse vrouwen (21%) speelt deze weleens. Slechts 13% van de mannen laat zich hiertoe verleiden.

Deze spelletjes worden om verschillende redenen door adverteerders ingezet. Soms om bekendheid te geven aan een nieuw product, soms om e-mailadressen te verzamelen en ook wel eens om mensen iets te leren. Servershuffle.nl is een game van HewlettPackard (HP) waarmee zij e-mailadressen verzamelen in een heel specifieke doelgroep: IT systeembeheerders. Een leuk educatief voorbeeld is DeBliksems.nl ontwikkeld voor het Nuon onderdeel Continuon. De spelletjes kunnen heel simpel zijn en toch leuk en verslavend“.

Verder lezen over Onderzoek

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom