Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.
Indie games. Waar staan ze voor? Voor nieuwe spelconcepten? Voor idioot simpele, maar toch succesvolle spellen? Iets voor de liefhebber, of voor de mainstream gamer die zojuist Assassin’s Creed Revelations heeft uitgespeeld en geen zin heeft in MW3? Eén ding is zeker, indie games zijn speciaal. Al is het alleen vanwege de naam ‘indie’, die niet altijd meer terecht of passend is. Maar ik heb het over die indie games die je moet zoeken, gratis zijn, en misschien wel genialer zijn dan welke semi-indie game dan ooit. Veel van deze gratis indie games komen uit Nederland. Gek? Totaal niet. Ze worden namelijk gemaakt met het programma Game Maker, dat zijn roots ook in Nederland heeft. Van simpel blokjes slepen tot zwaar geavanceerde systemen programmeren, het kan allemaal. Vandaar dat veel ‘grote’ namen zijn begonnen toen ze 12 waren, met veel oefening zijn ze van pacman-remakes naar volledige (online) RPG’s gegaan.
Hoewel er nog erg hard wordt gewerkt aan Narithia heb ik hem al gespeeld en het was geweldig! De graphics zijn schitterend voor een top-down game, zeker als je beseft dat het voornaamste werk door een persoon is gedaan. Narithia kent enkele typische dingen voor een RPG zoals het verzamelen van items, experience points, potions en een open wereld. Het vechten loopt soepel, helaas kent de game nog een paar bugs en onafgemaakte dingen, maar vergeet niet dat er nog hard wordt gewerkt aan deze game.
De laatst nieuwe versie van Narithia is hier te downloaden. Ik interviewde de maker Stephan (op het internet bekend onder de naam ‘Tai’) over Narithia en zijn gedachtes over indie games
GC: Hoe oud was je toen je begon met het maken van games?
TAI: Ik was 7 of 8 jaar toen een vriend mij introduceerde met het programma GameMaker. Over twee weken word ik 18 en ben nog altijd volop bezig met het ontwerpen van games in GameMaker.
GC: Wat is Narithia? Vind je Narithia een indie-game?
TAI: Narithia is een open-wereld Role Playing Game (RPG) dat zich afspeelt in een semirealistische fantasie wereld. Persoonlijk zie ik het niet als een indie-game omdat dat zo officieel aanvoelt terwijl het voor mij gewoon een vrije tijd project is.
GC: Hoe zou je Narithia noemen: Een hobbyproject of een volwaardige indie-game?
TAI: Zelf zou ik het als een hobbyproject beschrijven maar in een zekere zin kan je het wel als een indie-game zien. Het spel is voor mij gewoon een hobby project waar ik in mijn vrije tijd aan werk, maar door de community die Narithia heeft opgebouwd over de tijd en alle feedback voelt het toch als een volwaardig project.
GC: Hoe groot is het Narithia-team?
TAI: “One man army.”– Ik krijg die vraag best vaak en beantwoord het altijd met dezelfde quote. Over de jaren heb ik veel ervaring gedaan op alle vlakken van ontwikkeling; design, graphics, programming. Hoewel ik het meeste zelf teken en programmeer komt het wel eens voor dat ik soms hulp moet inschakelen van vrienden of een forum.
GC: Hoe zie jij het indie genre?
TAI: Het is een groeiende markt. Sinds het tegenwoordig zo makkelijk is geworden contact te hebben met iedereen via het internet kunnen zelfstandige ontwikkelaars hun namen op de kaart zetten met hun projecten zonder het daadwerkelijk uit te moeten geven.
GC: Hoe ‘indie’ is Narithia?
TAI: Van wat ik begrijp van indie-games is Narithia behoorlijk ‘indie ‘. Het enige uitgegeven geld is voor de Pro versie van GameMaker 8. Zo goed als alles heb ik zelf getekend en geprogrammeerd. Wanneer iemand mij heeft geholpen of ik mag iets van iemand gebruiken, met toestemming uiteraard, wordt die gene netjes in de credits vermeld.
GC: Wat zijn problemen waar je tegenaan loopt tijdens het maken van een game als Narithia?
TAI: De meeste problemen waar ik op stuit zijn programmeer foutjes en slordigheden waardoor iets niet lekker loopt. Gelukkig helpt de community die eruit te vissen en te melden zodat ik dat direct kan oplossen. Ideeën zijn nooit echt een probleem. Voordat ik aan een project begin schrijf ik mijn eigen ideeën op, naarmate de ontwikkeling vordert komen er nog meer ideeën bij en uiteraard de ideeën van de community. Ik zal voorlopig niet zonder zitten !
GC: Wanneer begon je met het maken van Narithia? (zou ook leuk zijn als je nog weet waar je het idee kreeg)
TAI: RPGs zijn mijn favoriete genre om te spelen, vooral die in een fantasie/middeleeuwse setting. Hoe vet zou het dan zijn je een eigen wereld te schapen, zelf bepalen hoe het eruit ziet, wat er rond dwaalt. Ik heb ervaring in programmeren, ik kan tekenen, wat houdt me nog tegen. De allereerste Narithia kwam op 20 februari 2009 uit op het Nederlandse en Belgische GameMaker Community (NGMC). Deze versie al vrij uitgebreid maar had nog niet die feel. Een jaar later op 2 februari kwam er een nieuwe Narithia.
Deze versie is waar de community zich begon op te bouwen en het een vrij bekend spel werd op het NGMC. Narithia had dat jaar ook de tweede prijs gewonnen voor de Creative Game Challenge van de Universiteit van Utrecht met een mooi bedrag van 1000 euro. Na deze overwinning was Narithia zo goed als voor dood verklaard. Nu, bijna 2 jaar later is het weer opgepakt met een herschreven engine en online functies. Het is mooi om te zien dat de community nog steeds leeft.
GC: Procentueel gezien, waar ben je nu?
TAI: Dat kan ik nog niet echt inschatten. Narithia is op dit moment eigenlijk nog in de pre-alpha fase. De engine werkt naar behoren maar moet nog wel aangepast worden. Er staat nog een behoorlijk groot ‘hoofd’-verhaallijn gepland, aardig wat ‘side-quests’ en de hele wereld nog moet gemaakt worden. Kortom valt er nog héél veel te doen.
GC: Hoe belangrijk is feedback voor jou? Heeft het invloed op keuzes die je maakt voor je game?
TAI: Feedback is zeer belangrijk voor de ontwikkeling, het heeft ook al grote invloed gehad op hoe het spel eruit ziet. Als iets voor mij lekker speelt, is dat misschien niet zo voor de spelers. De spelers zijn uiteindelijk waar je het voor doet en als het ze niet aan staat zullen ze het niet spelen ook. Ik maak het wel op mijn manier, maar wel zodanig dat ik rekening houd met wensen en ideeën van anderen.
GC: Is het mogelijk om iedere speler te geven wat hij wil?
TAI: Helaas is dat niet mogelijk. Soms komen er ideeën wat mijn kennis te boven gaat en ik gewoon niet mogelijk kan maken. Vaak is het ook zo dat een idee op papier misschien mooi klinkt, maar eenmaal verwerkt in het spel valt het dan tegen en laat ik het toch uit het spel.
GC: Wat raad je mensen aan die ook games willen maken?
TAI: Neem je tijd voor je projecten, zorg dat je overzichtelijk te werk gaat en neem niet teveel werk tot je. Er zijn genoeg programma’s en tutorials die je op weg kunnen helpen met programmeren. Begin eerst met kleine projecten en vergeet niet dat je van fouten leert, vooral bij programmeren !
GC: Wanneer verwacht je dat Narithia klaar is?
TAI: Helemaal klaar verwacht ik het nooit. Ik streef ernaar op z’n minst het hoofdverhaallijn af te maken, wat er daarna gebeurt kan niet ik zeggen. Maar voorlopig is het nog verre van af en zolang de community blijft bestaan zullen er updates komen.
GC: Hoe groots wordt Narithia denk je? Of ben je bang dat hij zal vervagen na de release?
TAI: Voor wat ik gepland heb staan wordt het redelijk groot. Het verhaal op zichzelf is al redelijk groot, daar komt nog een grote open wereld bij en genoeg activiteiten buiten het verhaal. Zolang de updates de community tevreden houden zie Narithia niet vervagen. Er zullen momenten komen dat het stil zal zijn, maar die zullen goed worden gemaakt met veel nieuwe content.
GC: Is Narithia ooit af?
TAI: Nee. Als mijn motivatie er is en de fans nog steeds interesse tonen in Narithia blijft de content komen!
Verder lezen over Indie Games
Gaming02.04.2024
6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken
Gaming24.04.2023
10 bijzondere games uit 2023 die je zeker moet spelen
En nu beschikbaar zijnGaming06.07.2019
Waarom indiegame My Friend Pedro zo populair is
Gaming19.02.2014
Wat speelden de GameCowboys op Casual Connect?
Gaming10.01.2014
‘Top 5 indiegames in 2014’ – laat me niet lachen!
Gaming25.07.2013
Microsoft: Indie developers mogen zelf publiceren
Gaming24.07.2013
Microsoft ‘komt met nieuwe strategie’ voor klagende Indie developers
Gaming02.10.2012
Indigo: showcase voor indie-talent geeft hoop
Verder lezen over Interview
Entertainment17.04.2024
Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”
Social Media25.09.2023
Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok
Gaming12.07.2023
Oxenfree II: “Moet voelen alsof je in Stranger Things meespeelt”
Entertainment12.05.2023
Citadel-actrice Ashleigh Cummings: “Ik moet nog 2 afleveringen zien”
Gadgets07.02.2022
Huawei werkt met Gentle Monster aan nieuwe slimme zonnebril
Video12.10.2021
Interview met DJ Sam Feldt tijdens TNW 2021 editie
Entertainment14.07.2021
Disney Imagineer Sylvie Massara: “Je moet dromen laten uitkomen”
Startups17.04.2020