Het duurt niet lang meer voor we met een elektrische step de openbare weg op mogen. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar elektrische stepjes niet zijn toegestaan. Maar, voordat je uit enthousiasme een stepje aanschaft: er zitten wel veel haken en ogen aan.
De minister wil het toch voor elkaar krijgen omdat hij de ruimte wil geven aan nieuwe manieren om jezelf te verplaatsen. Hij wil echter wel dat dat veilig gebeurt. Het is nog wel even afwachten of het geen loze beloften zijn, want die hebben we vaker van dit kabinet gekregen. Het is namelijk nog bepaald geen wet: Minister Madlener van Infrastructuur heeft slechts gezegd dat het op korte termijn gaat gebeuren. Bovendien kun je niet zomaar met elke elektrische step de weg opschieten: je moet eerst een kenteken voor aanvragen. Het valt straks onder dezelfde kentekenregels als bijvoorbeeld een lichte bromfiets zonder trapondersteuning: de licht elektrische voertuigen dus.
De kentekenplaat is er niet om het proces te bemoeilijken, maar omdat er bepaalde kwaliteitseisen en regels voor de verkeersveiligheid zijn waar de stepjes aan moeten voldoen. De kentekenplaat moet het makkelijker maken voor de politie om te checken of het stepje mag of niet (en dus of hij veilig wordt geacht of niet). Het lijkt er hiermee op dat je dus ook bestaande elektrische stepjes kunt gebruiken, iets waar eerst nog wat onzekerheid over was. Men dacht dat je misschien alleen stepjes kon gebruiken die dan bepaalde extra’s hadden, maar vooralsnog lijkt dat niet het geval.
Ga je desondanks nu toch al met een elektrische step de weg op, dan zijn er meerdere risico’s die je loopt: ten eerste riskeer je een boete, maar misschien nog wel erger: je riskeert een ongeluk waarin jij aansprakelijk kunt worden gesteld, omdat je niet verzekerd bent. Dat soort problemen kunnen flink in de papieren lopen en hoe goed je ook rijdt: een ongeluk zit in een klein hoekje (en kan natuurlijk ook volledig liggen aan de persoon die de auto/fiets bestuurt die tegen jou aanrijdt).
Elektrische stepjes kunnen erg handig zijn om juist die laatste paar kilometer van het station naar een bepaalde plek te reizen. Ze zijn vrij klein en worden eventueel in een deelsysteem aangeboden zoals dat ook bij deelscooters het geval is. Het kan alleen wel een sta-in-de-weg zijn: sommige mensen parkeren de stepjes pontificaal op de stoep of gooien ze in de sloot: het is dus wel even afwachten of dit enigszins hufterproof te maken is, of dat er wellicht toch meer wordt gekeken naar persoonlijke stepjes die mensen zelf thuis hebben. Al is daar weer de uitdaging: wat doe je ermee als je ergens naartoe gaat: je kunt ze immers niet zo makkelijk op slot zetten. Veel vragen nog dus, maar die moeten als het aan Madlener ligt zo te zien binnenkort wat duidelijker worden.
Heb je geen idee waar je een kenteken aanvraagt? Dat doe je bij de RDW. Voor een stint geldt dat dat binnen een jaar moet zijn gebeurd, maar hoe dat straks met elektrische stepjes zit is even afwachten. Een kenteken kost 18 euro.