Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Toe aan nieuwe oordopjes en overweeg je een variant met noise cancellation? Dan is het handig om te weten wat dat eigenlijk inhoudt. Er zijn namelijk meerdere varianten te kiezen en de verschillen zijn groot. Dit moet je weten over de verschillende soorten noise cancelling oordopjes en hoofdtelefoons.
Noise cancellation
Heb je überhaupt geen idee wat noise cancelling betekent, geen probleem. Het wordt ook wel ruisonderdrukking genoemd, al is dat misschien niet helemaal een passende term. Er wordt namelijk niet alleen ruis uit je gesprek gefilterd, ook harde geluiden zijn niet te horen met goede noise cancelling oordoppen. Een huilende baby in het vliegtuig kan zelfs onhoorbaar zijn als je de juiste oordoppen koopt.
Het voordeel van noise cancellation is niet alleen dat je ongewenste geluiden niet hoort: je hebt ook meer focus op de geluiden die je wel wilt horen. Zo hoef je je muziek niet zo hard te zetten, omdat je het beter kunt horen doordat alle ruis eruit is. Zo kun je muziek luisteren meer op een manier die de artiest heeft bedoeld. Of in een videoconferentie: dan hoor je ook beter wat je collega of klant te zeggen heeft. Zowel je brein als je trommelvliezen zijn je waarschijnlijk zeer dankbaar met een paartje noise cancelling oordopjes.
Actieve en passieve ruisonderdrukking
Wel zijn er verschillende soorten noise cancelling: actief en passief. Actief is de betere variant: hierbij zijn er microfoons in de hoofdtelefoon geplaatst die een analyse maken van het omgevingsgeluid. Het apparaat zelf genereert een tegengeluid ter compensatie en het gevolg is dat jij het geluid niet hoort. Dit is de beste manier van ruisonderdrukking. Passief is eigenlijk hetzelfde effect als gehoorbescherming indoen: het dempt het geluid vooral, waardoor het niet per se tegen zo’n schreeuwende baby bestand is. Echter hangt ook dat weer af van het merk en type oordopje dat je koopt, maar ook van de instellingen. Tegenwoordig heeft elk merk wel zijn eigen app bij zijn oordopjes en daarin kun je soms zelfs instellen hoe hevig de ruisonderdrukking moet zijn.
Soms is het namelijk helemaal niet zo slecht om toch wat omgevingsgeluid te horen. Denk bijvoorbeeld aan een kantoortuin waarbij collega’s soms toch even iets naar je roepen, maar ook in het verkeer: je moet wel de hulpdiensten horen aankomen (of een auto). Nu kun je bij alle oordopjes met noise cancellation gelukkig sowieso de functie helemaal uitschakelen, maar het is een groot voordeel als je hem zelf van een bepaalde mate van ruisonderdrukking kunt voorzien (vaak heet dit de transparante modus, hierbij hoor je er nog wel wat geluid doorheen).
Batterijduur oordopjes
Noise cancellation zit nu alweer jaren in onze audiogadgets, waardoor het ook wat meer betaalbaar is geworden. Zelfs onder de 50 euro kun je het al vinden op oordopjes, al geldt in deze categorie gadgets wel dat vaak een iets hogere prijs ook betekent dat je een betere kwaliteit of bijvoorbeeld een betere accuduur kunt verwachten. Dat laatste is wel iets dat je moet weten: ruisonderdrukking heeft wel invloed op de accuduur van een gadget, dus die loopt wel uren sneller achteruit dan wanneer je het altijd uit zou hebben geschakeld.
Misschien is nog een waarschuwing wel op zijn plaats, want als je eenmaal noise cancellation gewend bent, dan is het moeilijker om terug te gaan naar normale oordopjes. Het is namelijk wel een heel prettige mogelijkheid die veel vervelende momenten een stuk rustiger maakt. Ook in onverwachte hoek: een vriendin met vliegangst is haar angstige gedachten een stuk beter de baas als ze niet al die typische omgevingsgeluiden uit het vliegtuig hoeft aan te horen. En iemand die bijvoorbeeld ADHD heeft en zich moeilijk kan concentreren, ook die is er waarschijnlijk bij gebaat om de ruis waar hij of zij zich normaliter gemakkelijk door laat verleiden weg te laten filteren. Maar ook als je muziek wil luisteren zoals het bedoeld is of een borende buurman uit je videoconferentie wil wissen, dan is noise cancellation zeker de way to go.
Verder lezen over Audio
Gaming31.10.2024
Nintendo lanceert zijn eigen Spotify met Nintendo Music
Gadgets21.10.2024
Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes
Entertainment14.10.2024
Je kunt nu audioboeken luisteren op Spotify met Audiobooks
Gadgets11.10.2024
Nieuwe oortjes nodig? OnePlus Buds Pro 3: een uitstekende keuze
Technology01.10.2024
Sonos heeft een plan om alles beter te maken, vooral zijn app
Gadgets24.09.2024
Nothing Ear (Open) springt in het oog en om het oor
Gadgets11.09.2024
Dit is de nieuwe 3,5 mm ECM-L1 Lavalier microfoon van Sony
Gadgets05.09.2024
Dit zijn de Bowers & Wilkins Pi6 en Pi8 True Wireless in-ear hoofdtelefoons
Verder lezen over Gadget
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Gadgets09.10.2024
Nintendo onthult een nieuw product waar we nooit aan hadden gedacht
Gadgets05.10.2024
Deze miniatuur-Tesla Cybertruck is stiekem een computer
Technology01.10.2024