Een harde schijf kennen we. Dat zit standaard in je computer of laptop om gegevens voor een lange periode op te slaan. Het is ook echt een schijf die beweegt. Kortom, als die eenmaal niet meer beweegt of er een deuk inzit, dan is hij eigenlijk meteen waardeloos. Een SSD is een Solid State Drive. Zoals de naam al doet vermoeden staat deze iets steviger in zijn schoenen.
Een SSD wordt vaak gebruikt in plaats van een harde schijf of als aanvulling. Het verschil is dat een SSD data digitaal bewaard met flashgeheugen. Dat betekent dat er niet allerlei bewegende delen zijn. Bovendien zijn ze razendsnel. Een SSD kan zorgen dat je laptop wat beter lijkt te gaan functioneren. Zo kan hij snel data verwerken, waardoor je game bijvoorbeeld sneller geladen is. Ook als je iets anders wil opvragen dat je op de SSD hebt staan, dan komt dit snel tevoorschijn.
Een groot voordeel aan een SSD is dat hij lichter is in gewicht, maar ook in energieverbruik. Je kunt zelfs de accuduur van je laptop verlengen door zo’n solid state drive in te zetten. Hij verbruikt veel minder energie en dat scheelt je laptopaccu weer. Vergis je niet: een SSD is niet gewoon een soort overdreven variant van een USB-stick: je kunt zelfs je besturingssysteem erop installeren en alles laden vanaf die SSD. Het is dus veel meer dan alleen maar opslag: het is ook een enorme toename in prestaties van je laptop of pc.
Bij de aanschaf van zowel een SSD als een HDD (een harde schijf) gold altijd dat hoe meer ruimte er op het apparaat moet zijn, hoe duurder hij is. Inmiddels zien we echter dat het formaat ook een steeds grotere rol speelt. Soms is het handig om juist een fysiek kleinere SSD te hebben, zodat hij goed in je apparaat past. Sony maakt het nu bijvoorbeeld mogelijk om een SSD in je PlayStation 5 te bouwen, maar daarvoor moet hij wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder dus die fysieke grootte.
Qua merken is er veel keuze, maar als je voor de bekende merken gaat, dan weet je dat je eigenlijk altijd wel goed zit. Doe van tevoren eventueel online wat research naar de populaire SSD’s van dit moment en kijk of die binnen je budget passen. Het zijn geen goedkopere apparaten, maar ze kunnen je enorm helpen in het verbeteren van de accuduur én de prestaties van je laptop of desktop. Je hoeft bovendien helemaal geen ultranerd te zijn om SSD’s te begrijpen en te installeren. Als je al twijfelt hoe het moet, dan staat YouTube vol met makkelijke tutorials om het zelf op te lossen.
Fotocredits: Pagefact