25.10.2023
Gadgets

​Wat een smartwatch je nou echt over je slaap kan leren

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Pixel Watch, Apple Watch, Huawei GT Watch, Galaxy Watch.. Ze zijn er en ze hebben veel handige toepassingen, smartwatches. Maar de vraag is: kan zo’n apparaat de hele nacht omhouden je ook echt iets leren over je slaap?

Slaap meten

Een smartwatch dragen doe je meestal niet direct om je slaap te meten. Tenminste: er zijn weinig mensen die het apparaat kopen voor het meten van de slaap. Toch schijnen ze het wel echt goed te kunnen. Dr. Els van der Helm heeft bijvoorbeeld niets aan te merken op hoe de Samsung Galaxy Watch6 slaap meet. “Het meten van de slaap is een combinatie van dingen. Ik mis momenteel geen bepaalde meting of gegevens van het slimme horloge.”

Je slaap wordt niet écht gemeten door zo’n smartwatch: er wordt vooral gekeken naar bepaalde ietwat indirecte zaken om vast te stellen of je slaapt. Je kent het wel: zit je lang stil in de collegebanken of op je werk, dan merk je dat je slimme horloge soms -onterecht- denkt dat je slaapt. Dat komt dan waarschijnlijk door je ademhaling en hartslag die in een bepaalde tragere stand gaan. Dus ja, wil je echt je slaap heel goed meten, bijvoorbeeld omdat je denkt dat je slaapapneu hebt of een ander slaapprobleem, dan ben je nog steeds overgeleverd aan het ziekenhuis of speciale slaapfaciliteiten waar ook daadwerkelijk je hersengolven worden gemeten om je slaapcycli vast te stellen.

Smartwatches en slaap

Maar wat meten die slimme horloges nu precies om je slaap vast te leggen? Fitbit gebruikt bijvoorbeeld algoritmen die de data die door de sensoren wordt vastgelegd te combineren. Het gaat dan vaak om een combi van beweging en hartslag, al spelen je leeftijd en je gender ook mee. Beweeg je veel, dan slaap je onrustig. Is je hartslag vaak vrij hoog, dan ook. Vaak hebben de smartwatches het met die informatie al aan het rechte einde, maar niet bij alle facetten van slaap. Remslaap meten kunnen ze goed, net als lichte slaap. Diepe slaap is echter een ander geval: daar worstelen ze vaak mee. Toch kun je ook al veel met die informatie. Een te lange remslaap is niet goed. Een te korte diepe slaap ook niet, maar daarbij kun je er dus niet helemaal vanuit gaan wat je slimme horloge tegen je zegt.

Als je geen slaapproblematiek hebt en gewoon wil weten hoe je nacht ongeveer is geweest, dan is zo’n slim horloge helemaal niet zo’n slecht idee. Je kunt namelijk wel iets doen met de informatie die je krijgt. Misschien schrik je ervan dat je slimme horloge je vertelt dat vooral je mentale herstel onvoldoende is ‘s nachts, of dat je steeds te kort slaapt. Die inzichten maken het mogelijk voor je om te gaan experimenteren. Vroeger naar bed, misschien wat lagere temperaturen in je slaapvertrek… Het voordeel is dat je horloge je vervolgens kan vertellen of je geëxperimenteer je nachtrust inderdaad heeft helpen verbeteren. Maar echt de ‘diepte’ ingaan, daarvoor kun je dus niet terecht bij je slimme horloge, maar bij een slaapkliniek.

Share this post