In de zomer kun je je was nog wel buiten hangen om het te laten drogen, maar de kans is groot dat je wasdroger in de winter toch wat vaker aanstaat. Dat dat niet zo duurzaam is, is vanzelfsprekend: het kost immers aardig wat stroom om je kleding en beddengoed te drogen. Er is echter nog een belangrijke reden waarom je die wasdroger beter iets vaker uit kunt laten.
De reden is in dit geval niet zozeer de wasdroger zelf, maar vooral het type kleding dat je erin stopt. Een stapel handdoeken van 100 procent katoen kun je wel in de droger doen, maar het is juist de synthetische kleding die het probleem geeft. Primark, Shein en Zara, maar ook duurdere merken zoals Nike en Adidas maken allemaal synthetische kleding. Kledingstukken die aan elkaar hangen van de kleine, plastic microvezels. Het zijn er niet tientallen, maar miljoenen, en elke keer dat je de wasautomaat aanzet, breken ze af en gaan ze in de eerste ronde met de wasmachine al flink mee in het afvalwater of in de lucht.
Maar meestal als iets uit de wasautomaat komt, dan is het nog nat en stop je het in de droger. Hier wordt de kleding weer flink ‘mishandeld’ en komen er weer allemaal microplastics in het afvalwater. Een studie door de universiteit van Hong Kong toonde aan dat er gigantisch veel microplastics vrijkomen bij het gebruik van de droger. Soms tot wel 40 keer meer dan bij het gebruik van de wasautomaat. Een kwartiertje drogen betekent al gauw dat er tientallen en soms zelfs honderdduizenden microvezels vrijkomen. Bij katoen is dat minder dan bij polyester. Jaarlijks zou dit uitkomen op tussen de 90 en 120 miljoen microvezels.
De onderzoekers willen nu in wasserettes monsters nemen van de lucht om te kijken of de microvezels inderdaad volop in de lucht zitten. Als dat wel zo is, dan zou dat veel betekenen voor mensen die in de omgeving van een wasserette wonen: de kans op longaandoeningen zoals COPD neemt flink toe wanneer er veel microplastics in de lucht zijn. Kun je ook zelf wat doen, als je geen wasserette hebt? Minder vaak je droger aanzetten of er tenminste zo min mogelijk synthetische kledingstukken instoppen.
Dat moet wel te doen zijn: vaak zijn dit type kledingstukken van nature al veel eerder droog: het is dus vaak sowieso wat overdreven om ze in de droger te doen. Bovendien is er nog een reden waarom dat niet duurzaam is: kleding wordt van al dat wrijven niet bepaald beter. Het valt zelfs bij elke keer wassen iets meer uit elkaar en dat betekent dat drogen ook op dat gebied geen duurzame keuze is. En we blijven het zeggen: het gebruik van een droger kost erg veel stroom, zeker als je een wat goedkoper exemplaar in huis hebt.
Als je je wasdroger 2,5 keer per week gebruikt, wat het Nederlands gemiddelde blijkt te zijn, dan ben je met de meest duurzame wasdroger maar 22 euro per jaar kwijt: maar bij een luchtafvoerdroger van het minst zuinige type is dit al 75 euro. Iets dat je gemakkelijk kunt besparen, want ook in de winter kun je je kleding ophangen. Het kost misschien wat meer tijd om de kleding zelf aan een wasrek te hangen, maar zelfs als het buiten koud is, dan droog je binnen je kleding binnen een dag of misschien twee dagen. Het is binnen als het goed is vrij warm, waardoor kleding daar makkelijker droogt. Zorg wel dat je goed ventileert, want inmiddels weet je welke gigantische hoeveelheden microplastics je kleding kan afgeven.