13.11.2024
Gadgets

Waarom durven mensen hun oude laptops niet weg te gooien?

By: Laura Jenny

BlogGadgets

We blijken wel vaker oude laptops en tablets te recyclen dan twee jaar geleden, maar tegelijkertijd laat de meerderheid van de mensen hun oude laptops en tablets gewoon ergens in een la liggen. Hoe kan het toch dat we er zoveel moeite mee hebben oude laptops weg te gooien?

Ze vallen niet zo op

Desktops schijnen volgens het CBS veel meer te worden gerecycled en dat is natuurlijk niet zo gek: zo’n grote computerkast in de kamer, die neemt en veel ruimte in, en geeft je interieur onbedoeld een jaren ‘80/’90-sfeertje. Laptops zijn ook niet klein, maar omdat ze een soort ‘a4’tje’ zijn die je in de kast legt, is het makkelijker om er niet meer naar om te kijken. Leg ze anders eens expres op je eettafel, dat maak het al veel makeklijker om afscheid te nemen van het apparaat.

Ze zijn niet kapot genoeg

De reden voor mensen om op een andere laptop over te stappen is vaak omdat hun oude laptop een probleem heeft, of omdat ze bijvoorbeeld van hun werk een laptop krijgen en daar ook wel eens wat privézaken op doen (die ze verder op hun smartphone doen). Eigenlijk zijn de laptops die we maar ouder en ouder laten worden in de kast nog wel te gebruiken, maar doen we dat niet. Dat maakt ze moeilijk om weg te gooien. Of het nou zo is dat de batterij nu eenmaal heel snel leeg gaat of dat je simpelweg een betere laptop kreeg van je werkgever: vraag je af of je echt die oude laptop nog achter de hand moet houden. 

Je weet niet hoe

Gooi je een laptop gewoon in de Kliko of de ondergrondse? Nee, je moet hem naar de milieustraat brengen en dat is toch voor veel mensen een drempel. De milieustraat is niet echt een plek waar je zo even langsfietst. Hierdoor blijf je vaak lang zitten met een apparaat waar je eigenlijk vanaf wil. Het is uiteraard beter om te wachten tot je een keer naar de milieustraat gaat en hem dan mee te nemen, maar je moet hem dan niet vergeten. Vraag het desnoods aan buren die aan het verbouwen zijn en daardoor misschien wat sneller naar de milieustraat gaan.

Je bent bang voor je data

Een realistische angst bij het weggooien van een schootcomputer is dat je er natuurlijk veel data op hebt staan. Misschien staan er foto’s op die je nog niet in de cloud hebt gezet, of misschien is de laptop zodanig kapot dat je hem niet meer kunt resetten. Het lastige is dat het heel moeilijk is om een laptop echt helemaal schoon te maken. Probeer er zoveel mogelijk aan te doen om je data wel te wissen, want zoals de overheid ook zegt: alleen even je prullenbakje legen is niet genoeg. Tegelijkertijd moet er ook een moment komen waarop je wel echt afscheid neemt en geven gemeenten aan dat ze het goed en wel verwerken: afhankelijk van wat voor data het is die er misschien nog op staat moet je dan toch een keer overstag gaan. Check trouwens ook voor tooltjes die je hierbij kunnen helpen, want die zijn er volop, zoals DBAN.

Je bent eraan gehecht

Sommige mensen willen bepaalde dingen niet weggooien omdat ze zich er simpelweg veel aan zijn gaan hechten. Die laptop is misschien wel meegegaan op vakantie, of er zitten allemaal stickers op die je dochter erop heeft geplakt. Wij denken dan: maak er foto van, en doe het apparaat alsnog weg. Je gaat hem hoogstwaarschijnlijk niet meer gebruiken en je hebt er daardoor niets aan. Het is dead weight, zoals Amerikanen zouden zeggen. Hecht je niet aan het apparaat of de documenten. En bij dat laatste, zorg dat je ze in de cloud zet, want dan kun je er overal bij (houd wel rekening met de securityrisico’s daarvan).

Er zijn dus heel veel redenen om niet van je laptop af te willen, maar we raden je toch aan eens te kijken of je ze niet toch een enkele reis milieustraat moet gunnen. En als hij nog goed werkt, dan misschien wel een tochtje naar een refurbished-bedrijf of een Marktplaats’er die er nog iets moois van kan maken waar een ander lang plezier van kan hebben. Scheelt jou weer ruimte in de kast, en misschien verdien je er daardoor ook nog wat geld mee (zorg wel dat je dan ook voor een grote wipe van je gegevens gaat voor je het apparaat opstuurt of meegeeft).

Share this post