Nu we weten dat het niet het beste idee is om je telefoon aan een openbare telefoonlaadpaal te hangen, is het goed om eens te kijken naar een powerbank. Handig voor als je op een festival bent, of als je in een pretpark de hele tijd in de rij op social media hebt gezeten en daardoor het middaguur met moeite haalt. Maar: waar moet je op letten bij de aanschaf van een powerbank?
Eén van de belangrijkste en meest voor de hand liggende dingen waarop je moet letten als je een powerbank koopt, dat is hoeveel mAh de batterij is. Dat zegt namelijk veel over wat hij allemaal kan opladen. Een powerbank van tenminste 10.000 mAh is een aanrader, omdat je daarmee de gemiddelde nieuwe, high end smartphone anderhalf keer kunt opladen. Maar er zijn ook varianten van 20.000 of 30.000 mAh, die ook meteen wat flinker zijn, maar wel weer handig zijn als je een heel weekend moet zien te overbruggen.
Heb je nog een telefoon die wordt opgeladen met een lightningkabel, of heb je alleen maar USB-C-opladers in huis? Dan is het handig om te kiezen voor een powerbank die dat ook ondersteunt. Er is niets irritanters dan een powerbank kopen en tot de conclusie komen dat je dan steeds met een micro-USB-kabeltje moet rondlopen omdat je hem alleen daarmee kunt opladen. Kies daarnaast ook wat je ermee wil opladen: sommige powerbanks kunnen zelfs laptops opladen, al heeft dat vooral te maken met de capaciteit die dan flink moet zijn. Qua uitgang hebben de meeste powerbanks al de Europese standaard: USB-C.
Als je je telefoon in de lader steekt, dan wil je feedback. Je wil even die trilling voelen waarmee je telefoon laat weten dat hij goed in de lader zit, of anders dat bliksemschichtje op het scherm. Van een powerbank is een indicatielichtje niet alleen handig om te zien of hij wordt opgeladen, maar ook om te kijken hoe lang hij nog meekan als je er eenmaal een ander apparaat mee oplaadt. Het klinkt heel suf, maar dat indicatie-ledje geeft je zoveel meer informatie dan als je maar moet gissen. En we weten allemaal: als de nood hoog is, dan wil je zekerheid. Daarom heb je de powerbank immers mee toch?Succes!
Sommige powerbanks kunnen heel goed tegen water, of kunnen opladen met zonne-energie. Anderen hebben de kabels achter een klepje zitten, zodat je ze altijd bij je draagt. Het is helemaal aan jou wat voor powerbank bij je past. Misschien vind jij de vormfactor belangrijk en moet hij in je heuptas passen, of wil je per se een powerbank van een goed merk. Toegegeven, dat laatste is geen slecht idee: goedkope powerbanks gaan vaak veel minder lang mee, ook al lijkt er in eerste instantie niets aan de hand te zijn.
Verder is een powerbank een vrij rechttoe rechtaan apparaatje dat een echte lifesaver kan zijn. Hij kan je nog net van de juice te voorzien om een Uber naar huis te bestellen na een lange avond dansen en drinken, hij kan zorgen dat je nog net genoeg power hebt om op te zoeken waar het ziekenhuis is, of je hotel op vakantie. Het is echt geen overbodige luxe, dus overweeg een goede powerbank met de bovenstaande tips.