Gadgets15.05.2021

​Waar je op moet letten als je een elektrische fiets koopt


Ze waren eerst vooral voor mensen boven de zestig, maar inmiddels heeft iedereen wel door dat die ultra-Hollandse tegenwind net even iets minder agressiefmakend is als je een klein beetje traphulp hebt. Overweeg je een elektrische fiets te kopen, dan zijn er veel meer dingen om rekening mee te houden dan bij een gewone fiets. We helpen je op weg.

25 kilometer per uur

Veel mensen vragen zich af wat een ebike nu precies inhoudt. Is het ook een ‘smart bike’, is het alleen maar een motortje wat het een elektrische fiets maakt: hoe zit dat? Met een elektrische fiets bedoelen we fietsen die trapondersteuning hebben middels een electrische accu, waardoor je een klein beetje hulp krijgt en wat minder moeite moet doen om toch een goed tempo aan te houden op de fiets. De meeste e-bikes gaan tot 25 kilometer per uur. Je kunt er gewoon mee fietsen waar je ook op een normale fiets zou rijden, je hoeft geen helm op en een rijbewijs is ook niet nodig.

Als je een ebike wil aanschaffen, besef dan goed dat het verschil tussen de ene of de andere elektrische fiets enorm is. Bij een gewone fiets is bijvoorbeeld stevigheid en het aantal versnellingen belangrijk, maar in principe moet je zelf alles doen dus kan daar weinig misgaan. Bij een elektrische fiets komen allerlei technische snufjes kijken en vooral die accu. Maak je hierin een verkeerde keuze, dan kan je e-bike toch vaker stil komen te staan dan je in gedachten had.

Er zijn natuurlijk veel soorten elektrische fietsen, maar in dit artikel focussen we ons op de stadsfiets. Geen razendsnelle speed pedelecs of een elektrische vouwfiets, maar een gewone fiets met een goede bagagedrager en misschien wel een mand voorop, waarmee je makkelijk boodschappen kunt doen of pakjes kunt wegbrengen. Er zijn twee belangrijke zaken die leidend zijn bij het kopen van een elektrische fiets: de motor en de accu.

De motor van je ebike

Een motor zit op het voorwiel, het achterwiel of in het midden van je stalen ros. De voorwielmotor is vaak stiller en goedkoper dan wanneer deze op een andere plek zit. Het voordeel aan fietsen met een voorwielmotor is dat je er ook zonder ondersteuning mee kunt gaan fietsen. Tegelijkertijd slippen deze motoren eerder door op steentjes, is de trapondersteuning minder krachtig en heeft de motor even nodig om op gang te komen.

Hoewel de fiets met een motor aan de voorkant het goedkoopste is, is dit niet de meest gekochte variant. Dat is de ebike met de middenmotor. Deze motor simuleert als het ware iets beter je benen en omdat het gewicht in het midden zit, voelt het niet alsof je wordt geduwd of getrokken wordt. Deze motor zit echt op het trappen, dus als je meer druk zet, slaat hij meteen aan. Het nadeel van deze motor is wel dat ze wat meer geluid maken en eerder met storingen kampen.

Ze zijn vaak wat duurder, maar fietsen met achterwielmotor voelen wel het meest normaal, omdat je voortgestuwd wordt. Bij een fiets is de kettingkast altijd naar het achterwiel gericht, dus die gaat in beweging. Je bent dus al gewend dat je van achteren kracht krijgt via dat achterwiel. De achterwielmotor versterkt dit. Het maakt de fiets wel wat moeilijker op te tillen of te repareren, dus je bent waarschijnlijk wel vaker bij een fietsenmaker te vinden.

De accu van je elektrische fiets

Er zijn drie accu’s: nikkel-metaalhybride (NiMh), li-ion mangaan (Li-ion) en Lithium-ion-polymeer. Eigenlijk zie je tegenwoordig bijna alleen maar Li-ion-varianten, die wat kleiner zijn en sneller opladen. Waar je naar moet kijken is hoeveel capaciteit de accu heeft. Dit wordt vaak uitgedrukt in hoe groot de actieradius van de fiets is, oftewel: hoeveel kilometer hij kan fietsen op één accu. Zeker als je vaak lange stukken fietst, dan kun je wel een flinke accu gebruiken. Ben je niet zo fanatiek, dan is een goedkopere fiets met een kleinere accu prima.

Wanneer je als gewone fietsbezitter denkt aan een ebike, dan zie je jezelf waarschijnlijk steeds met zo’n accu slepen, die je dan weer uren moet opladen. Zo’n uitneembare accu komt met voor- en nadelen. Het voordeel is dat je hem zelf kunt meenemen om op te laden, en om te zorgen dat je fiets minder snel wordt gestolen. Tegelijkertijd: als je hem niet meeneemt, dan is de kans groot dat de accu wordt gestolen. Sowieso hebben dieven het nogal gemunt op elektrische fietsen.

Een vaste accu, die vaak mooi is weggewerkt in het frame, is dan een betere optie, al zal een dief dan je hele fiets stelen. Het onhandige van die vaste accu is dat je wel stroom moet hebben waar je je fiets neerzet. In de voortuin wordt dat bijvoorbeeld lastig, maar als je een schuur of garage hebt met stroompunt, dan is dat geen probleem. Alleen is onderweg opladen wel iets minder makkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn accu’s van 200 tot 750 Wh, maar de meeste ebikes zitten in het midden met 300 tot 500 Wh.

Een ebike kopen

Tot slot is het verstandig om jezelf even te meten en te wegen voor je op fietsjacht gaat. Elke fiets heeft een maximum totaalgewicht dat hij mag zijn en is het handig om te weten welke hoogte ongeveer prettig is voor jou. Koop je een gewone ebike, dan ben je daar ongeveer 800 tot 2000 euro aan kwijt. Zit je ebike boven dat bedrag, dan komt hij waarschijnlijk met handige extra snufjes, zoals de optie om te tracken waar je fiets is. Als je in de fietsenwinkel staat, of op de bank zit en in een online fietsenwinkel snuffelt, kijk tot slot dan ook goed naar de garantie en of je je fiets wil laten verzekeren. Zoals we eerder schreven: fietsendieven hebben het enorm gemunt op ebikes, dus zeker in bepaalde steden is misschien de goede oude fiets waarop je hard moet werken nog steeds een betere optie.

Beeldbron: FotoRieth

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over e-bike

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onver...

Gadgets25.01.2024

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets09.11.2023

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

De kracht van een elektrische bakfiets!

Een elektrische bakfiets is veel milieuvriendelijker dan een auto. Het grote voordeel is dat je veel minder CO2 uitstoot wanneer je ermee rijdt. Hiermee kun je het klimaat verbeteren en zorg je voor schonere lucht. Deze...

Lifestyle23.10.2023

De kracht van een elektrische bakfiets!

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Gazelle organiseert eigen Sprintrace tijdens Dutch Grand Prix

Wie naar de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in Zandvoort gaat doet dat of te voet of per fiets. Dat laatste is by far de populairste manier om naar het circuit te rijden. En om dat bijna episch te noemen fietsritje o...

Nieuws25.08.2023

Gazelle organiseert eigen Sprintrace tijdens Dutch Grand Prix

Verder lezen over Gadget

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Tijdmachine: de PDA was de nerdy smartphonevoorloper

Het was een beetje een minitablet, of gewoon de voorloper van de smartphone: de PDA. De Personal Digital Assistant.

Gadgets29.04.2024

Tijdmachine: de PDA was de nerdy smartphonevoorloper

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Een e-mail sturen op papier, heet dat niet een brief? Niet helemaal, want daar zit nog een stapje tussen: de fax! In deze editie van de tijdmachine duiken we in de wereld van faxen.

Gadgets22.04.2024

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken