Gadgets05.10.2022

​Vallende ouderen groot probleem: deze 3 gadgets helpen


Hoe ouder je wordt, hoe meer impact een lichamelijk probleem heeft. Veel ouderen belanden op de eerste hulp nadat ze zijn gevallen. Heel veel. Plus, er zijn ook ouderen die pas na uren of soms wel dagen op de grond pas worden geholpen. Daar moeten we iets aan doen en gelukkig zijn daar ook mogelijkheden voor. We noemen drie gadgets die iets kunnen betekenen voor de oudjes in je leven.

Vallende ouderen

Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners die ouder zijn dan 65 jaar. Dat is 20 procent van de bevolking. We vergrijzen flink: een kwart van die 3,5 miljoen is zelfs 80 jaar en ouder. Die vergrijzing zet bovendien nog wel even door. Geen wonder dus dat pensioenstelsels worden omgegooid en dat er veel start-ups zijn die met ideeën komen voor de 65+’ers in ons leven. Als het niet je opa en oma zijn, dan op een gegeven moment wel je eigen ouders, of bijvoorbeeld je buren: iedereen kan wel wat hulp gebruiken, als ze dit tenminste toelaten. Het lastige is dat veel gadgets vooral zijn gemaakt met de mantelzorgers of familie in het achterhoofd, in plaats van de oudere zelf. Hierdoor vinden ze niet altijd even goed aansluiting.

Maar met 280 ouderen die per dag op de spoedeisende hulp belanden, mag er best een klein beetje meer druk op ze worden gelegd. Het hoeft maar net een verkeerd liggend tapijtje te zijn of een glad snoeppapiertje dat op de grond ligt en je gaat gevloerd. Vorig jaar kwamen zelfs 5.400 mensen om het leven door een ongelukkige val. Dat zijn zeker niet alleen maar ouderen, maar wel veel: vooral 80+’ers en dementerenden schijnen vaker door een glijer om het leven te komen. Je moet het als 65+’er echt onder ogen gaan zien: de kans dat je ten val komt is groter en de kans dat je lijf daar minder goed mee om kan gaan dan in de jaren daarvoor is ook erg groot. Wat doe je eraan? Bijvoorbeeld openstaan voor het gebruik van slimme gadgets.

Noodknop

Een alarmknop is een goed idee, omdat een oudere deze in de broekzak of jaszak kan stoppen en zo altijd bij de hand heeft. Wel heeft een alarmknop als nadeel dat hij alleen voor binnenshuis bedoeld is. Buitenshuis kun je dan kijken naar een eenvoudig te gebruiken telefoon, maar zeker als iemand in paniek is of zijn handen niet goed kan bewegen, dan is een knop een betere optie dan een apparaat met kleine knopjes of een aanraakscherm.

Zo’n alarmknop kan met één druk zorgen dat noodcontacten worden ingelicht, waardoor zij zelf een kijkje kunnen gaan nemen of desnoods de hulpdiensten kunnen inschakelen. Het voordeel van een noodknop is vooral zijn eenvoud, want er zijn natuurlijk ook nadelen: wat als je hem niet bij je hebt, of als je hem door de manier waarop je bent gevallen niet kunt bereiken? Een noodknop is er van diverse merken, waaronder binnenkort een nieuwe van Ring die 35 euro kost.

Nobi lamp

Je zou het niet denken, maar er bestaat nu een slimme lamp die de oudere in je leven kan helpen. Het gaat om de uit België afkomstige Nobi. Deze lamp is nu een jaar lang succesvol getest in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het gaat om een op het eerste gezicht gewone plafonnière die heel slim is. Hij maakt een constant ontelbare hoeveelheden scans om te ontdekken of iemand ten val is gekomen. Vervolgens vraagt hij na dertig seconden of alles oké is en bij een negatief antwoord wordt er contact opgenomen met de vooraf ingestelde noodcontacten.

Het handige aan deze lamp is dat hij op een gegeven moment dankzij kunstmatige intelligentie ook leert om vallen te voorkomen en zelfs te voorspellen. Daarnaast is er een modus waarbij er wat licht schijnt in de nacht wanneer de bewoner rechtop in bed gaat zitten. Zo kan hij of zij zien hoe naar de wc of keuken te lopen en vervolgens weer naar bed. De Nobi-lamp komt in de vorm van een abonnement dat ongeveer 116 euro per maand kost voor het gemiddelde appartement.

Apple Watch

Er zijn ook andere wearables met valdetectie, maar die van Apple Watch is één van de besten in de business. Het mooie van dit horloge is dat je hem altijd om hebt. In tegenstelling tot een noodknop hoef je niet heel bewust te bedenken dat je hem bij je hebt, want mensen dragen vaak horloges en dat kan dus ook gelden voor de Apple Watch. Via de gyroscoop en andere sensoren weet het horloge wanneer je valt. Vervolgens tikt hij op je pols, hoor je een geluid en komt er een melding. Vervolgens kun je swipen om een SOS-noodmelding uit te sturen naar je noodcontacten, naast dat automatisch 112 wordt gebeld (die krijgen dan een audiobericht te horen en je locatie wordt doorgegeven).

Je kunt ook kiezen voor de optie dat alles goed is, zodat dit alles niet nodig is. Lig je een minuut lang stil, dan zal Apple Watch uit zichzelf de hulpdiensten bellen. Bang dat dat zomaar gebeurt? Geen nood: er is een teller die eerst nog 30 seconden met tikken en een luide toon laat weten dat het apparaat op het punt staat 112 te bellen. De nieuwe Apple Watch kost wel 800 euro, maar er zijn ook oudere varianten die dit kunnen.

Hip’Air en E-vone

Er is ook nog zoiets als Hip’Air, dat ervoor zorgt dat wanneer je ten val komt, er een soort airbag van je heup naar beneden schiet. Hoewel dat erg fijn is omdat je geholpen bent als je eenmaal ten val komt, is het wel een duur apparaat (800 euro) dat je ook nog eens altijd maar moet dragen. Niet ideaal dus, naast dat het er ook niet bepaald modieus uitziet. Daarnaast zijn er ook schoenen die in de zolen sensoren hebben met valdetectie, deze E-vone-schoenen moet je dan echter wel dragen en niet iedereen heeft binnenshuis zijn schoenen aan.

Natuurlijk is het ook belangrijk om zelf te zorgen voor een veilige leefomgeving: leg anti-slipmatjes onder het tapijt en zorg dat er veel ruimte is om te lopen, zonder dat er rommel op de grond ligt waar men overheen moet stappen of tegenaan kan stoten. Struikelen kan fataal zijn, dus probeer dat laten detecteren van vallen vooral zoveel mogelijk te voorkomen. In ieder geval zorgen de bovenstaande gadgets ervoor dat ouderen iets beter zelfstandig kunnen wonen, zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn dat ze enorm aan hun lot zijn overgelaten.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Gadget

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Weet je nog dat de Wii van Nintendo verscheen? Het was een revolutie die gamers ineens een stuk actiever aan het gamen zette. Het witte apparaat kwam met een enorm sterke Mario-game, namelijk Super Mario Galaxy, maar ook...

Gaming08.04.2024

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Verder lezen over Smarthome

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

Je hebt ooit gedacht dat het slim was om een slimme meter te nemen. Op zich niet zo gek: what’s in a name? Maar nu blijkt dat die oudere slimme meters hun slimheid verliezen. Het netwerk waarvan ze gebruikmaken gaat of...

Gadgets14.02.2024

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk kan het: Ring kan je bezoekers nu antwoord geven in het Nederlands. Dat betekent dat je waarschijnlijk wat duidelijkere communicatie hebt. Soms komt een Ring-boodschap in het Engels...

Gadgets30.11.2023

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Eindelijk colporteurs in eigen taal wegjagen
​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

Traditionele radiatoren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en steeds vaker moeten deze radiatoren plaatsmaken voor een elektrische radiator. Maar wat is een elektrische radiator nu precies en wat zijn de voordelen? I...

Lifestyle20.11.2023

​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

Als wij zeggen Stick Up, wat zeg jij dan? Het is een interessante naamkeuze, Stick Up, en om meerdere redenen. Het klinkt alsof je hem aan een stok kunt vastmaken, of dat de camera zelf een soort stokvorm heeft. Neem je...

Gadgets21.09.2023

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

De eerste helft van 2023 was geen goede helft voor Matter. De smarthomestandaard zou eigenlijk allang in heel veel producten moeten zitten, maar dat viel toch enorm tegen. Belkin stopte zelfs volledig met de ondersteunin...

Gadgets08.09.2023

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor