Gadgets15.12.2021

​TU Eindhoven maakt robot die denkt als mens en doolhof oplost


De Technische Universiteit Eindhoven heeft een primeur: het ontwikkelde een neuromorfe robot die ook autonoom kan bewegen. Neuromorf betekent dat de bot de hersens simuleert. Hij is getest op zijn beweegvaardigheden door hem in een doolhof neer te zetten en daar kwam hij goed uit.

Normaliter wordt een doolhof ingezet om muizen en ratten te testen, maar het blijkt ook voor robots een zeer geschikte methode om te zien hoe het met hun motorische én denkskills is. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de handen ineengeslagen met het Max Planck Instituut in Mainz en een robot gemaakt die functioneert zoals ons eigen brein.

En robotstofzuigers dan?

Het klinkt misschien raar: waarom is het knap dat een robot uit een doolhof kan komen, want de gemiddelde robotstofzuiger brengt met gemak een hele kamer in kaart om daar doorheen te komen. Wel, robotstofzuigers zijn een stuk minder slim dan dit exemplaar en deze is speciaal ontwikkeld om minder stroom te verbruiken. Het is op dit moment één van de grote problemen van algoritmes: het kost enorm veel stroom om ze te trainen.

De onderzoekers wilden dus niet alleen kijken of ze een goede robot konden bouwen, maar ook of deze energiezuinig kon zijn. In ons brein werken de verbindingen tussen geheugen en verwerking zo goed samen, dat er helemaal niet zoveel energie wordt gebruikt. Dat moet de robot ook kunnen! En dat blijkt te lukken. De robot heeft ook een soort neuronen die met elkaar communiceren via synapsen. Die synapsen worden steeds sterker als er meer informatie doorheen stroomt, precies zoals in ons brein.

TU Eindhoven

“In ons onderzoek hebben we dit model gebruikt om een robot te ontwikkelen die in staat is om te leren bewegen door een labyrint,” legt Imke Krauhausen uit, promovendus aan de faculteit Mechanical Engineering van de TU/e. “Net zoals een synaps in een muizenbrein wordt versterkt telkens wanneer het beestje de juiste kant opgaat in een doolhof, wordt ons apparaat ‘getuned’ door een bepaalde hoeveelheid elektriciteit toe te dienen. Door de weerstand in het apparaat te manipuleren, verander je de spanning die de motoren aanstuurt. Die bepalen op hun beurt of de robot naar rechts of naar links draait.”

De robot heet Mindstorms EV3 en is gemaakt door… LEGO! Hij is voorzien van twee wielen en sensoren en is verder niet een heel knappe robot, maar hij doet wel wat hij moet doen: een doolhof van 2 vierkante meter doorkruisen. Eerst werd hij steeds in het doolhof gezet en verteld wat hij moest doen, maar vervolgens sloeg hij dat dus zelf in het brein op, zoals wij dat ook doen. Uiteindelijk duurde het 16 keer voordat hij uit zichzelf de uitgang wist te vinden.

Mindstorms EV3

Een deel van het succes van de robot ligt in de unieke integratie van sensoren en motoren, aldus Krauhausen, die voor dit onderzoek nauw samenwerkte met het Max Planck Instituut voor Polymeeronderzoek in Mainz. “Deze sensorimotorische integratie, waarbij zintuig en beweging elkaar versterken, is ook heel erg hoe de natuur werkt, dus dit is wat we hebben geprobeerd na te bootsen in onze robot.” Met succes dus!

Belangrijk robotonderzoek

Dat succes komt onder andere door polymeer, een materiaal dat niet alleen heel stabiel is, maar ook toestanden kan vasthouden. Het gedrag blijft hierdoor beter hangen dan wanneer er bijvoorbeeld silicium wordt gebruikt. Bovendien is het organisch, wat een grote plus is bovenop de bepaald niet organische LEGO. Polymeer kan daardoor ook biomedisch worden gebruikt en worden geïntegreerd met echte zenuwcellen.

En dat is mede waarom dit ‘grappige’ onderzoek veel belangrijker is: als je je hand verliest door een ongeluk, dan kan een apparaat zoals deze aan je arm kunnen koppelen met daaraan je bionische hand. Ook kunnen neuromorfe computers goed edge computen. Dat is een vorm van rekenen waarbij de data van de sensoren buiten de cloud wordt opgeslagen en dus minder stroom verbruiken. Maar vooralsnog moet er nog flink worden getest en daar is Krauhausen met haar team nog lang niet mee klaar.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Robot

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Boston Dynamics is nog goed aan het onderzoeken wat zijn nieuwe elektrische robot allemaal kan: elektrische Atlas verrast nu met push-ups.

Technology23.08.2024

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Sigaretten op het strand: het is heel goor. Gelukkig zijn er mensen die ze op een juiste manier deponeren, en gelukkig zijn er robots om het vuile werk op te knappen.

Technology22.07.2024

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Verder lezen over Wetenschap

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan