Het Nederlandse bedrijf TomTom komt met een actie camera waarmee ze de strijd aan gaan met GoPro maar ook de andere leveranciers van dit soort camera’s.
Gisteren kondigde TomTom haar nieuwste product aan, TomTom Bandit, een acticamera die met name het selecteren en delen van opnames makkelijker moet maken.
Het is op zich een verrassende actie van TomTom, om zich te richten op een markt waar ze weinig tot geen ervaring mee hebben. TomTom is tenslotte bekend van de navigatie en niet zozeer van de video opnamen. Toch ziet TomTom een mogelijkheid om deze markt open te breken en dat is met name op gebruiksgemak. Hiermee wordt met name gefocused op de moeizame handelingen om een video bestand te delen met vrienden en bekenden.
Als je wel eens met een actie camera hebt gewerkt dan ken je het probleem. Je maakt een opname tijdens een fietstocht, afdaling of duik en pas veel later ga je eens aan het delen van de opname beginnen. JE moet namelijk de SDkaart eruit halen, de opnamen overzetten en vervolgens in een video editor de hele opname van een half uur door lopen ende leuke stukjes eruit halen en vervolgens tot een nieuw bestand maken en online gaan zetten. TomTom zegt dat ze dat beter kunnen. Met een keer schudden van je telefoon worden de highlights geselecteerd en, als je tevreden bent met de selectie kan deze gelijk gedeeld worden met anderen.
Maar hoe weet de camera dan wat de leukste stukjes zijn? Daarvoor gebruikt het sensors die een aantal zaken meten zoals hoogte, snelheid, hartslag (via een aparte hartslag band), GPS en dergelijke. Mocht je zelf een opname maken en de camera in de hand hebben kan je ook zelf aangeven dat iest een hoogte punt is. Aan de hand van deze hoogtepunten selecteert je smartphone zelf een aantal highlights en zet deze achter elkaar. Niet tevreden, dan laat je opnieuw een selectie samenstellen. Je kunt dit ook handmatig doen als jij vindt dat het toch een hoogte punt was.
De Bandit heeft een ontwerp dat lijkt op een van de bekendste camera’s, de Flip. Het mooie hiervan was dat om opnames over te zetten je eenvoudig weg de usb stekker eruit haalde en in de computer stak. Daarmee voorkwam je gedoe met SD kaartjes en zo voort die in de computer moeten. Daarnaast valt op dat de Bandit IPX 7 gecertificeerd is, met andere woorden, waterdicht tot 1 meter onder water en maximaal 30 minuten.
De bandit is ook een mediaserver en kan door het opzetten van een wifi netwerk de data via je mobiele telefoon uploaden terwijl je nog bezig bent.
Met de batterij kan 3 uur worden opgenomen, volgens TomTom meer dan de concurrentie. TomTom heeft een aparte start en stop knop. Je zult, zo zegt het bedrijf, niet de eerste zijn die op een ander model erachter komt dat je net de opname gestopt hebt in plaats van gestart.
Natuurlijk zit er ook een GPS module in (maar, zoals Cruijff zou zeggen, dat is logisch).
De bediening kennen we van de cardio sports watch en biedt een makkelijkere navigatie dan andere systemen.Er zitten in totaal vijf sensoren in, GPS, gyroscoop, acceleratie meter en hoogte of druk meter. Via een aparte hartslag band kan ook de hartslag worden gemeten.
Bij een plotseling verandering kan de gebeurtenis (een paar seconden voor en na)als een event worden geregistreed en is als zodanig ook herkenbaar in de app (voorlopig alleen nog iOS, binnenkort ook Android). In een overlay op de video kan automatisch bijvoorbeeld snelheid, locatie of hoogte worden weergegeven.
Een actiecamera is natuurlijk niets zonder accessoires. TomTom is zo slim om een GoPro mount te maken waarmee deze op bestaande voor GoPro geschikte mounts te gebruiken is. Daarnaast natuurlijk ook diverse mounts voor op een helm, board of handle bar.Ook een speciale duiklens is beschikbaar waarmee tot 50 meter kan worden gedoeken. Een aparte microfoon kabel (geen microjack!)komt ook beschikbaar.Video,
De Bandit maakt opnamen in 1080 (tot 60 fps), 720 (tot 120FPs), 4k (tot 15FPS). Een timelapse functionaliteit maakt een opname per seconde, 1/5 seconde, 1/10 seconde , 1.15, 1/30 en 1/60 seconde en slowmotion (1080p /2). Foto’s worden gemaakt met een resolutie van 16Mp.
TomTom biedt een aantal features die op het eerste gezicht (we hebben de camera nog niet getest) waarde toevoegen aan het concept van een actiecamera. Met name het makkelijk delen en het niet uren video’s editen. Het algoritme waarmee afbeeldingen worden geselecteerd is een van de belangrijkste elementen, want dat is de scherprechter wat interessant is en wat niet. Qua specificaties ligt de Bandit iets onder de GoPro Black die net een hogere framerate heeft dan de GoPro.
Ook is er stukje Nederlandse trots, TomTom, groot geworden in navigatie, probeert voet aan wal te krijgen op het gebied van actie cameras met een concept wat duidelijk anders is dan de anderen. Gaat het lukken? Ik help het ze hopen wat het is de strijd van menig bedrijf, hoe kan je jezelf opnieuw uitvinden?
Ik ben benieuwd naar de camera zelf en hoe makkelijk deze in de praktijk werkt. Als het algoritme een goede selectie maakt dan zou TomTom best wel eens een goede kans hebben zich te vestigen als een leverancier van actiecamera’s.
Vanaf begin mei is de Bandit onder andere via tomtom.com verkrijgbaar voor €