Het is soms bijzonder om te zien hoe zeer de grote concurrenten op de gadget markt elkaars ideeën ‘lenen’. Het volgende voorbeeld daarvan betreft Samsung en Apple. De Amerikaanse gadget fabrikant lanceerde precies een jaar geleden ‘Self Service Repair’ dat klanten de mogelijkheid biedt bepaalde reparaties aan hun iPhone en Mac computers zelf, thuis, uit te voeren. Enkele maanden later startte de Amerikaanse ‘afdeling’ van Samsung, in samenwerking met iFixit, vervolgens ook met een ‘doe-het-zelf-reparatieservice’ voor een drietal Galaxy S smartphone modellen (S20, S21, S22),de Galaxy Tab S7+ en de 15 inch Galaxy Book Pro en Galaxy Book Pro 360.
Deze week heeft Samsung ‘Galaxy Self Repair’ in Korea gelanceerd. Daar kunnen klanten naast de drie genoemde Galaxy S smartphones en de Galaxy Book Pro laptop ook zelf enkele tv’s repareren. Het aantal onderdelen dat beschikbaar is voor doe-het-zelf reparatie is relatief beperkt, maar dat is ook wel te begrijpen. Met name smartphones, en ook steeds meer laptops, staan erom bekend dat ze bepaald niet eenvoudig (zelf) te repareren zijn.
Samsung heeft ervoor gekozen dat klanten met een Galaxy S20, S21 of S22 het scherm, de achterzijde en de usb-c connector zelf kunnen vervangen. Voor alle andere reparaties moet het toestel naar een Samsung servicecenter. Voor de laptop’s zijn meer zelfservice-onderdelen beschikbaar, waaronder het scherm, de aan/uit knop en het touchpad. Bij de drie geselecteerde 30-inch tv’s kunnen klanten alleen het schermpaneel zelf vervangen.
Net als Apple’s doe-het-zelf reparatieservice krijgen klanten van Samsung behalve de te repareren onderdelen ook toegang tot gereedschap en handleidingen voor het uitvoeren van de reparatie. Voor alle producten die in aanmerking komen voor doe-het-zelf reparatie heeft Samsung speciale reparatiekits samengesteld die online besteld kunnen worden. In tegenstelling tot Apple moeten Samsung klanten het gereedschap kopen. Apple biedt ook reparatiekits te huur aan.
Klanten die hun Samsung smartphone, laptop of tv zelf gerepareerd hebben kunnen sommige defecte onderdelen terug naar Samsung sturen zodat bepaalde componenten gerecycled kunnen worden. In ruil daarvoor krijgen ze de milieubijdrage die ze in Korea betaald hebben weer terug. Het is nog niet bekend of Samsung, na de VS en nu dus Zuid-Korea, van plan is de doe-het-zelf reparatieservice ook in andere landen en werelddelen uit te rollen.