Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Amazons Ring deurbellen zijn meer dan eens in het nieuws geweest rondom privacyproblemen. Helaas nu weer. Zo zou Amazon de beelden vanuit Ring-deurbellen van klanten zonder te vragen naar de politie doorsturen.
Amazon verstuurt Ring-beelden
Het lijkt alleen te gaan om de politie in de Verenigde Staten, waar de politie officieel een huiszoekingsbevel moet hebben om dit soort beelden te kunnen opvragen. Sowieso is het de vraag waarom Amazon ze zomaar doorstuurt. Een senator in Massachusetts heeft aangekondigd dat Amazon toegeeft video’s vanuit een Ring-apparaat naar de politie te sturen. Dat is dit jaar al zeker 11 jaar gebeurt zonder dat de gebruiker hiertoe toestemming gaf en zonder dat de politie hiervoor een rechterlijk bevel had gegeven.
Het is heftig en betekent dat je Ring-beelden dus niet veilig zijn. Waarom Amazon ervoor kiest dit te doen, dat is onbekend. Bovendien is dit nieuws niet alleen vervelend voor mensen die er zelf voor kiezen om zo’n camera op hun deur of in hun huis te hangen. Het is ook voor mensen die door je RIng worden gefilmd problematisch. Zeker Ring-deurbellen die gericht zijn op de openbare weg kunnen op deze manier allerlei mensen filmen en hun privacy is hiermee in het geding.
Partnerschap met de politie
Nu is het wel bekend dat Amazon een partnerschap heeft met de politie. Dat is onder andere voor de veiligheid van mensen met een Ring: Ring heeft namelijk ook de mogelijkheid om de politie te alarmeren wanneer er mogelijk wordt ingebroken. In eerste instantie zaten er zo’n 400 politie-eenheden in dit programma, maar inmiddels zijn dit er al meer dan 2.000. Aan de andere kant ook wel logisch, als Amazon blijkbaar zonder vragen bewijsmateriaal aanlevert.
Dat aanleveren heeft trouwens wel alles te maken met de noodfunctie van de Ring. De politie vraagt de beelden op en Amazon bepaalt of het ze ook geeft. Echter is de controle over of dit wel echt de politie is erg gelimiteerd, waardoor ook wildvreemden op die manier aan jouw beelden kunnen komen. Officieel gezien mag Amazon de beelden wel naar de politie sturen: dat heeft het in zijn richtlijnen staan (maar wel alleen bij nood). Toch zegt Amazon zelf dat het allemaal erg meevalt. Sterker nog: het geeft aan dat het de beelden naar niemand stuurt, ook niet naar de politie.
Ring zelf reageert er als volgt op: “Het is niet waar dat Ring iemand onbeperkte toegang geeft tot klantgegevens of videos. De wet autoriseert bedrijven zoals Ring om informatie te verstrekken aan overheidsinstanties als het bedrijf van mening is dat een noodgeval waarbij gevaar bestaat voor de dood of ernstig lichamelijk letsel aan een persoon, zoals een ontvoering of een poging tot moord, zich voor doet. Ring past die wettelijke norm getrouw toe.”
Ook Amazon geeft dit aan: “De wet machtigt bedrijven zoals Ring om informatie te verstrekken aan overheidsinstanties als het bedrijf van mening is dat een noodsituatie met levensgevaar of ernstig lichamelijk letsel (zoals bijvoorbeeld een ontvoering of een poging tot moord), onmiddelijke openbaarmaking vereist. Ring past die wettelijke norm getrouw toe. Het is dus absoluut niet zo dat Ring iedereen onbelemmerde toegang geeft tot klantgegevens of video, zoals we onze klanten en anderen herhaaldelijk hebben duidelijk gemaakt.”
Wettelijke standaard
Wat de waarheid is, dat is vaag. Juridisch gezien is Amazon genoodzaakt om informatie door te spelen naar de regering wanneer het idee is dat er een noodsituatie is. Denk aan een kidnapping of moord. Amazon geeft ook aan dat Ring in deze gevallen volgens de wettelijke standaard opereert. In Nederland gebeurt dit overigens hoogstwaarschijnlijk niet. De regels zijn hier net even anders. De politie kan de beelden van een Ring-camera wel in beslag nemen, maar hiervan word je wel op de hoogte gesteld. Tegelijkertijd is het maar afwachten of dat in de praktijk ook zo werkt.
Het is extra overweldigend omdat je wel een flink bedrag betaalt om van je Ring gebruik te kunnen maken. Voor een heel basic-abonnement voor één apparaat betaal je 3,99 euro per maand. Wil je meerdere apparaten toevoegen en alle opties? Dan ben je 10 euro per maand kwijt. Een flink bedrag voor een camera waarvan de beelden mogelijk iets te makkelijk naar de politie worden doorgesluisd. Ben je wel veilig voor je eigen slimme deurbel? Als het niet om de politie is, dan ook misschien nog wel om oververhitte Ring-deurbellen…
Verder lezen over Amazon
Online14.11.2024
Amazon komt met zijn eigen Temu-killer
Gaming08.11.2024
Amazon maakt een tv-serie van Mass Effect
Artificial Intelligence05.11.2024
Amazon vertelt wat er in je serie gebeurde nadat je in slaap viel
Startups30.09.2024
Waarom het een goed idee is dat Amazon een Shark Tank maakt
Entertainment11.09.2024
Dit is de trailer van de Italiaanse spionageserie Citadel: Diana
vanaf donderdag 10 oktober exclusief op Prime VideoOnline26.08.2024
Amazon Alexa is nu beschikbaar in het Nederlands
Entertainment26.07.2024
Bekijk nu de trailer van The Rings of Power seizoen 2
Entertainment26.07.2024
Amazon Prime Video wil je meer laten kopen op de streamingdienst
Verder lezen over Gadget
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Verder lezen over Politie
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Online12.06.2024
BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt
Social Media07.12.2023
WhatsApp-buurtpreventie: geeft dat wel echt een veiliger gevoel?
Cybercrime27.11.2023
Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?
Nieuws17.10.2023
56 kilometer te hard: 1,4 miljoen dollar boete
Jullie dachten dat de Nederlandse verkeersboetes extreem zijn?Nieuws25.09.2023
Wat zijn cashtraps en hoe herken je ze?
De politie waarschuwt ervoorNieuws08.09.2023
Interpol is 100 geworden
195 landen bestrijden samen de (internationale) misdaadCybercrime30.08.2023
Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot
Verder lezen over Smarthome
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Lifestyle29.10.2024
Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie
Gadgets08.09.2024
Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Gadgets10.07.2024
Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht
Gadgets09.07.2024