Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Wie een actief leven leeft – of een actiever leven wil leven – draagt tegenwoordig een activity tracker om de pols. Een wearable in de vorm van een armband of horloge om dagelijkse activiteit en inactiviteit te meten. Daarmee kun je onder andere stappen, afstand, calorieën, hartslag en opgelopen trappen meten, en doe je dat een tijdje dan geeft het in je inzicht in je dagelijkse bewegingspatroon. Ik nam de Garmin vívosmart HR onder de loep, die een aantal opvallende en prettige eigenschappen heeft.
Design
Laten we beginnen bij het design van de Garmin vívosmart HR. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren (zwart, donkerpaars en donkerblauw) en de zwarte is er ook in twee verschillende maten (regular en XL). Het ontwerp is vrij strak en is mooi rond afgewerkt. Voor een normale heren- of damespols is de pasvorm prima, heb je een pols die wat aan de kleine kant is, dan zal de kast van dit device wat aan de grote kant zijn. Gelukkig zit er een soepel bandje bij waarmee je ‘m wat strakker om te pols kunt doen.
De vívosmart HR heeft een touchscreen waarmee je eenvoudig instellingen kunt aanpassen. Hij is waterdicht en je kunt er dus ook mee onder de douche. En zelfs in de felle zon, zoals in de winter op de skipiste, kun je het scherm prima aflezen.
Hartslagmeting op de pols
Absolute usp van de vívosmart HR is natuurlijk de hartslagmeting op de pols met de Elevate™ technologie. Heb je het bandje strak genoeg om te pols zitten, dan kun je de hele dag door je actuele en gemiddelde hartslag afmeten. Dat zegt in eerste instantie natuurlijk nog niet zo heel veel, want je hebt wel enig inzicht in je eigen hartslag nodig om er iets aan af te kunnen leiden. Een hartslag is namelijk vrij uniek, die is bij ieder persoon anders. Voordeel van hartslagmeting op de pols is dat het heel eenvoudig is, je hebt er geen vervelende hartslagband om de borst voor nodig, en kunt dat op iemand moment van de dag aflezen. Met name tijdens trainingen en inspanningen ga je daar plezier van hebben omdat het je iets leert over je conditie. Op basis van jouw hartslag geeft de vívosmart HR ook aan hoeveel calorieën je hebt verbrand en wat het intensiteitsniveau van je trainingen was, waarmee je er dus voor kunt zorgen dat inspanningen meer resultaat opleveren.
Maar er is natuurlijk meer dan alleen hartslag dat de vívosmart HR kan meten. Stappen zijn natuurlijk leuk om te zien (ga je iedere dag wel door die grens van 10.000?) en gelopen afstand ook. Er zit echter ook nog een hoogtemeter in en die houdt het aantal gelopen trappen voor je bij.
Heb je een kantoorbaan en zit je overdag veel stil dan gaat deze wearable je helpen om ook dan wat actiever te zijn: ben je langer dan 1 uur inactief dan krijg je daar een melding van en moet je gaan bewegen om de inactiviteittimer te resetten. Dat is handig, maar gelukkig kun je deze functie ook uitzetten wanneer je echt even aan rust (lees middagdutje) toe bent.
Slimme functies
Dan zijn er ook nog een hoop slimme functies die je op de vívosmart HR kunt uitlezen, zoals meldingen van je smartphone bijvoorbeeld. Die kun je via Bluetooth koppelen en het bandje zal gaan trillen als er een melding (zoals berichtjes) weer te geven is. Wil je het berichtje lezen dan veeg je over het scherm. Het koppelen met Bluetooth zorgt er wel voor dat de batterij iets minder lang meegaat. Ook kun je het actuele weer aflezen als je ‘m gekoppeld hebt met je smartphone.
Alle gegevens uitlezen doe je via Garmin Connect, een app die je op je smartphone kunt installeren. Heb je echter nog een specifiek hardloophorloge dat ook stappen kan tellen (ik gebruik de Garmin 235 Forerunner) dan moet je een keuze maken in de app. Je kunt namelijk maar één device koppelen om stappen en andere activiteit te synchroniseren.
In Garmin Connect kun je ook doelen instellen, zoals het aantal stappen of trappen dat je wilt halen. En heb je dat behaald, dan zal je daar een leuke melding van krijgen op je pols.
Voor 149 euro heb je dus een hele complete activiteitsmeter om je pols die in staat is een bijdrage te leven aan een actievere levensstijl. Je kunt ermee sporten, slapen en eigenlijk de hele dag ermee analyseren, alleen zit er geen gps op. Wil je dat wel, dan heeft Garmin daar natuurlijk een complete serie Forerunners voor, maar wie zonder gps uit de voeten kan zit met de Garmin vívosmart HR helemaal goed.
Verder lezen over Garmin
Gadgets27.08.2024
Garmin fēnix 8-serie: nieuwe generatie multisport smartwatches
met AMOLED-scherm of een scherm op zonne-energieGadgets26.10.2020
Smartwatch voor E-sporters analyseert en streamt biometrische prestaties
Technology28.07.2020
UPDATE – Zo zit het met de sporthorloges van Garmin
Het probleem lijkt verholpenGadgets13.01.2020
VS start onderzoek naar Fitbit en Garmin na klacht van Philips
Gadgets19.10.2019
Garmin lanceert Swim 2 smartwatch voor zwembaden en open water
Gadgets21.07.2018
Dit horloge maakt hardlopen met muziek mogelijk!
Forerunner 645 Music van Garmin!Technology15.06.2018
Garmin introduceert Vívoactive 3 Music
Gadgets08.01.2018