Ze staan vaak op aanbiedingensites: de refurbished laptops en smartphones. Echte merkproducten, maar dan voor een lage prijs. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar als het ‘refurbished’ is, dan kan dat gewoon. Dit is hoe dat in elkaar zit.
Heb je online een mooie Apple MacBook gespot voor een fijn prijsje? Dan is de kans groot dat het om een refurbished apparaat gaat. Maar, wat is dat eigenlijk, een refurbished apparaat? Is het hetzelfde als iets kopen op Marktplaats? Niet helemaal. Refurbished producten zijn wel gebruikt, wat wil zeggen dat je er dus vaak wel gebruikssporen op aantreft, want ze zijn ook daadwerkelijk gebruikt (soms is dat gewoon door consumenten, maar het kan ook een showmodel zijn geweest).
Echter worden refurbished artikelen door gespecialiseerde bedrijven gecheckt, waardoor ze net niet helemaal zijn zoals de gemiddelde Marktplaats-aanwinst. Bovendien controleren bedrijven de producten niet alleen: ze worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen, knoppen worden vervangen en ze krijgen eventueel zelfs een nieuwe behuizing. Meer dus dan slechts een doekje erover heen halen en kijken of het apparaat aangaat.
Kortom, refurbished zweeft tussen tweedehands en nieuw in. Bij het ene apparaat zal dat meer naar het ene hangen dan bij het andere apparaat. Hetzelfde geldt voor het refurbished bedrijf dat je inschakelt: ze hebben allemaal verschillende maatstaven van wat zij refurbished ‘genoeg’ vinden. Het is ergens ook wel logisch dat het per product heel verschillend is: de ene MacBook is door een videomaker elke dag volledig tot zijn uiterste kunnen gebruikt, terwijl een ander thuis bij iemand die vooral zijn tablet en smartphone gebruikt en er alleen jaarlijks zijn Belastingen op doet en af en toe iets print natuurlijk veel minder slijtage oploopt. De meeste refurbished artikelen komen uit het bedrijfsleven, maar ook daar scheelt het ene of het andere beroep nogal in het gebruik van het apparaat.
Dat enorme verschil maakt dat niet iedereen voor refurbished durft te kiezen. Je weet uiteindelijk nooit helemaal wat je in huis haalt. Toch komt het wel met een voordeel boven het gemiddelde gehandenklap op Marktplaats: veel refurbished bedrijven geven namelijk garantie. Soms op het hele apparaat, soms specifiek op de batterij. Die garantie duurt in sommige gevallen langer dan de garantie die de fabrikant je geeft op een nieuw apparaat. Wat alleen wel een flinke domper kan zijn, waar refurbished bedrijven nog weinig rekening mee houden, is het updatebeleid van de leverancier.
Het was laatst nieuws dat Samsung een vijf jaar oude telefoon van een software-update voorzag en dat is niet zomaar: de meeste smartphonemerken geven je drie jaar updates, dus als je een refurbished en dus vaak ook ouder apparaat koopt, dan is de kans groot dat hij snel niet meer wordt ondersteund. Gelukkig lopen beveiligingsupdates vaak wel wat langer door en is er de laatste tijd meer aandacht voor, maar het is zeker iets om rekening mee te houden bij je keuze.
Aan de andere kant is het ook heel positief om te investeren in een refurbished gadget. Je helpt hierbij recyclen en dat is een stuk duurzamer dan kiezen voor weer een nieuw toestel. Bovendien kun je eventuele gebruikssporen vaak gemakkelijk maskeren door te kiezen voor een hoesje. Sowieso is dat aan te raden als je wil dat je toestel lang meegaat, want hoeveel we nu ook thuis zijn: ook daar zit een ongeluk in een klein hoekje en één val is genoeg om je scherm aan diggelen te zien.
Meer Nederlanders kiezen ook voor zo’n gecheckte tweedehands: in 2019 werden er 369.000 refurbished iPhones verkocht. In 2016 was het totaal refurbished apparaten dat Nederlanders kochten 100.000. Groei is er dus zeker. Bovendien zijn iPhones de meestvoorkomende refurbished apparaten: 95 procent van de smartphones uit dit circuit zijn Apple-telefoons.
Handig om te weten: overweeg je een refurbished product te kopen, maar heb je hier geen ervaring mee en twijfel je? Check dan ook of de aanbieder een Keurmerk Refurbished heeft. Het keurmerk betekent onder andere dat het bedrijf op meer dan vijftig punten wordt gekeurd. Denk aan de aanraakfuncties, de lens van de camera en de werking van Wifi en Bluetooth. Het handige aan bedrijven die dit keurmerk voeren, is dat ze ook een extra gradatie meegeven aan het refurbished artikel.
Zo kun je er bij een artikel dat ‘zo goed als nieuw’ wordt bestempeld eerder op vertrouwen dat het nog zeer goed functioneert. Licht gebruikt betekent dat het apparaat technisch goed is, maar wel gebruikssporen vertoond en tot slot is er zichtbaar gebruikt. Hierbij moet ook de techniek in orde zijn, maar is het apparaat wel duidelijk gekrast en eventueel gedeukt.
Koop je een refurbished apparaat, check dan als eerst nog even de accu. Je kunt immers binnen twee weken na aankoop nog van je koop afzien, dus mocht je toch net een ongelukkig apparaat krijgen, dan kun je daar maar beter zo snel mogelijk achter komen. Je kunt ook apps inschakelen om je te helpen bepalen hoe de vitaliteit van je accu ervoor staat.
Zoals gezegd zal je hier waarschijnlijk minder snel problemen mee hebben als je kiest voor een bedrijf met keurmerk, maar voorkomen is beter dan genezen. Verder zal je hopelijk merken dat je refurbished gadget prima functioneert en je het mooi nog een tweede leven kunt geven, voor een aanzienlijk lagere prijs dan een nieuw en minder duurzaam toestel.