Gadgets30.12.2016

Razer Ornata: mechanisch gaming-toetsenbord op ongekende hoogte


Getest versus de Black Widow

De markt voor gaming-toetsenborden is nogal overbevolkt. Niet alleen Razer, maar ook Logitech en nog een berg andere hardwaremakers proberen elke paar maanden met een nieuwe vinding gamers te overtuigen van het nut van een nieuw toetsenbord. Razer heeft een nieuw toetsenbord genaamd de Ornata (adviesprijs €90) dat weliswaar mechanisch is, maar wel anders aanvoelt dan de meeste toetsenborden van dat type. Het is een soort halfling, tussen de platte en stille membraan-toetsenborden en de hoge, vol-mechanische toetsenborden in.

De Ornata in al zijn kleurenpracht en met het heerlijk zachte steuntje voor je polsen.
De Ornata in al zijn kleurenpracht en met het heerlijk zachte steuntje voor je polsen.

Ornata vs. Blackwidow

Om het verschil aan te geven met zo’n vol-mechanisch toetsenbord vergelijk ik ‘m even met Razer’s eigen Blackwidow X Chroma. Is niet helemaal eerlijk, aangezien de Blackwidow een stukje duurder is dan de Ornata met een prijs van €160. Het aantal toetsen is echter gelijk en de grote verschillen zitten ‘m in de techniek achter de toetsen en dan vooral wat dat betekent voor het gevoel. Mensen die van mechanische keyboards houden, houden echt van mechanische keyboards en dulden geen tegenspraak. De feedback die je van dat soort toetsen krijgt maakt voor hen het verschil, zeker als ze aan het gamen zijn. Als je altijd zeker weet of een toets is ingedrukt of niet is er weer een variabele minder om je zorgen over te maken.

Geluid en gevoel

De Ornata lost dat goed op door precies die feedback – in de vorm van geluid en gevoel – te geven die gamers nodig hebben, terwijl een aanslag toch minder kracht kost. Dat klinkt misschien gek, maar als je serieus games speelt (of als je veel typt) maakt een klein verschil in de kracht die je nodig hebt om een toets in te drukken echt verschil op de lange termijn. De Ornata heeft daarin wat mij betreft een mooi midden gevonden, want ook na verschillende middagen van teksten schrijven bleef het lekker. Eerlijk is eerlijk, als je gewend bent veel op een Macbook of ander chicklit-toetsenbord te typen merk je het verschil alsnog, maar ik vond de Ornata uiteindelijk voor langere sessies prettiger dan de Blackwidow.

Software en verlichting

Natuurlijk zou de Ornata geen Razer-toetsenbord zijn zonder verlichting achter de toetsen. Dat is net zoals bij de Blackwidow per toets apart geregeld, al is het uiteindelijke effect heel anders tussen de twee. Waar de Blackwidow een hele subtiele verlichting heeft die nauwelijks onder de losstaande toetsen uitkomt maar wel heel goed het teken verlicht is de Ornata iets schreeuweriger. Dat komt doordat er een wit lichtdoorlatend grid tussen de toetsen in ligt dat met het LED-licht vanuit de toetsen verlicht wordt. Het levert meer licht in totaal op, maar de individuele toetsen komen er zo minder goed uit omdat ze allemaal een beetje in elkaar overlopen. Het is smaak, want uiteindelijk kun je prima zien welke toets je welke kleur hebt gegeven.

De software om dat allemaal mee te doen is zoals je van Razer gewend bent: duidelijk, simpel en zeker in het geval van een upgrade naar een toetsenbord van hetzelfde merk lekker makkelijk. De Razer Synapse applicatie draait op je pc en daarin kun je precies per toets aanpassen welke kleur het heeft en hoe die zich verder moet gedragen. Dat kan heel creatief (kijk maar naar de video beneden), maar het is handiger om er praktisch mee om te gaan: licht de toetsen die je gebruikt in de game uit en geef ze eventueel een apart kleurtje als je ze door elkaar haalt.

Fijn is dat je deze toetsenbord-profielen kunt opslaan en ook delen tussen verschillende Razer toetsenborden, dus als je jezelf een upgrade gunt van een ouder of ander Chroma toetsenbord kun je alles zo overzetten. Handig!

Tot slot

Uiteindelijk is de Chroma leuk, maar een toetsenbord heb je om toetsen aan te slaan, liefst zo precies mogelijk. In dat opzicht doet de Ornata niet echt onder voor de Blackwidow X ondanks de lagere prijs. Ik heb geen enkel moment het twijfelachtige moment gehad dat ik op mijn laptop-toetsenbord wel heb, dat ik dacht een toets wel of juist niet te hebben aangeraakt maar het niet zeker wist. De iets doffere en lagere dan vol-mechanische klik is niet te missen en zoals al gezegd typ het ook heel comfortabel.

Speaking of which: de Ornata komt met een steun voor je pols die lekker ligt en met licht magnetisme vast blijft zitten aan het toetsenbord. Je polsen liggen heerlijk op het nepleer en doordat er een licht magnetische aantrekking is tussen de voorkant van de Ornata en de steun verschuift die niet met de minste of geringste beweging. De koppeling is aan de zwakke kant, maar het aantal keren dat ik ‘m scheef trok is op één hand te tellen.

Alles bij elkaar genomen maakt het de Ornata als compleet pakket voor die prijs een heel prima toetsenbord. Het is een alternatief dat het beste van twee werelden lijkt te hebben, dus als je voor beide kanten van de toetsenbord-kloof begrip kunt opbrengen is dit zeker het checken waard.

[Afbeeldingen © Razer]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...