Of je deze zomer nou een festival pakt of lekker naar de zon vliegt, het is altijd handig om een powerbank in te pakken. Juist als je je smartphone veelvuldig gebruikt om foto’s te schieten, Stories te delen en contact te houden met het thuisfront, kun je wel wat extra juice gebruiken. Waar moet je op letten als je een powerbank wilt meenemen?
Op zich is een powerbank een heel onschuldige gadget. Je krijgt ze tegenwoordig vaak als marketing-tool met een bedrijfslogo erop gedrukt, maar veel mensen kopen er ook zelf eentje die dan vaak wat krachtiger is. Hoewel een powerbank op zich een heel simpel gebruik kent, is het niet per se een simpel apparaat. Zo kun je deze beter niet in je ruimbagage stoppen.
Dat klinkt natuurlijk vreemd: hoezo mag je zo’n extra batterij wel in je handbagage mee aan boord nemen, maar niet in je ruimbagage? Dat komt omdat powerbanks gebruikmaken van lithium en dat kan uit elkaar springen. Het is beter dat dat gebeurt in een omgeving waar wel andere mensen zitten dan in het cargo-gedeelte, omdat er sneller gehandeld kan worden als er inderdaad een brandje door ontstaat. Er zijn in de cabine uiteraard brandblussers aanwezig.
Stop dus je powerbank in je handbagage, zodat je geen problemen krijgt. Heb je nog geen powerbank en weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Bij dezen een spoedcursus: de capaciteit van powerbanks wordt uitgedrukt in mAh (milli-ampère-uur). Er zijn kleinere, goedkopere en minder krachtige powerbanks van 4.400 mAh, maar er worden vooral veel powerbanks aangeboden van ongeveer 10.000 mAh. Reden daarvoor is dat zo’n powerbank de gemiddelde smartphone wel twee keer kan opladen (houd daarbij altijd 20% stroomverlies door warmteontwikkeling in het achterhoofd).
Je hebt ook nog krachtigere powerbanks, die vooral handig zijn als je bijvoorbeeld je laptop ermee wil opladen. Echter zijn die niet alleen duurder in prijs, ze vallen ook vaak wat groter uit in formaat. Dat is vaak niet zo handig voor op reis of op een festival, waar je je powerbank misschien in je broekzak moet bewaren. Check ook hoe lang de powerbank erover doet om zelf weer op te laden, want de ene kan er 8 uur over doen, terwijl een ander in 4 uur alweer tot de nok toe gevuld is. Festivalnachtjes zijn soms maar kort…
Ga je met je powerbank op reis? Mocht het nog niet duidelijk zijn: we raden je af om toch een klein powerbankje in je check-in bagage te stoppen, want het kan zijn dat de douane je koffer openbreekt voor onderzoek.
Happy travels!