Gadgets21.09.2021

Oordopjes stuk? Gooi ze niet in de prullenbak


Wist je dat je veel korter doet met draadloze oordopjes dan met bedrade exemplaren? Ervan uitgaande dat je er voorzichtig mee omgaat, zijn draadloze oordopjes vaak na twee of drie jaar wel op. De reden? Slijtage van de accu. Wat je vervolgens niet moet doen, dat is je in-ears weggooien in je afvalbak.

In-ears vervangen

Het is spijtig, maar een feit: oordopjes hebben een relatief kleine accu waar doorgaans veel van wordt gevraagd. Niet alleen qua prestaties, maar ook qua opladen: omdat ze vaak maar een paar uur meegaan, worden oordopjes keer op keer in de lader gestoken (of eigenlijk: in de laadcase geklikt) en dat betekent dat de accu sneller slijt. Hij wordt warm door de energie die erin komt en dat heeft invloed op de levensduur. Balen, maar gelukkig worden ook in-ear oordopjes steeds goedkoper. Niet dat je ze altijd meteen moet vervangen, want er zijn opties.

Sowieso kun je als een product niet meer naar behoren werkt altijd het beste naar de fabrikant teruggaan om te kijken of er nog iets aan gefixt kan worden. We leven inmiddels in een samenleving die makkelijker dan ooit dingen weggooit en iets nieuws koopt, in plaats van te kijken naar mogelijkheden tot reparatie. Nu zal reparatie in veel gevallen niet kunnen, maar vragen staat vrij. Sommige leveranciers geven je bovendien graag een nieuw paar oordopjes, al heeft het uiteraard met de leeftijd, de belofte en de staat van de oordopjes te maken of de fabrikant je gratis of met korting nieuwe oordopjes gunt.

Kapotte oordopjes

Zelfs als je met je oude kapotte oordopjes niets meer kunt, dan kun je ze beter niet in het huisvuil gooien. Het is technologie en dat hoort thuis in de daarvoor bestemde bak bij het grofvuil. Ook al zijn ze nog zo klein, er zitten accu’s in deze apparaten en dat betekent dat ze kunnen ontploffen. Dat geldt niet alleen voor in de vuilniswagen, maar ook als ze nog in je eigen prullenbak liggen en iemand er bijvoorbeeld per ongeluk en nog hete lucifer in gooien. Recyclen is altijd een beter idee: niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de juiste verwerking van de materialen waaruit het oordopje bestaat.

Zo hebben we jaarlijks tientallen miljoenen metrische tonnen aan e-waste en dat is gigantisch. Veel van dat afval wordt helemaal niet via de juiste wegen verwerkt: slechts twintig procent lukt dat wel. Het probleem ligt niet alleen bij de consument, want ook recyclebedrijven maken vaak de fout om het naar bedrijven in andere landen te sturen, die er vaak helemaal niet op dezelfde manier mee omgaan. Tegelijkertijd is ook recyclen niet in alle opzichten een goede gewoonte. Goud, dat vaak als geleider wordt gebruikt in gadgets, moet bijvoorbeeld baden in zoutzuur, wat zowel gevaarlijk is voor de mensen die ermee werken als bijvoorbeeld waterwegen waarin dit zoutzuur soms uiteindelijk terechtkomt.

Toch bedraad

Kortom, er zijn veel zaken om te overdenken wanneer je te makkelijk omgaat met je techgadgets. Oordopjes zijn dan wel klein, ze behoren absoluut tot de bijdrage in dit probleem. Er worden er elk kwartaal weer tientallen miljoenen verkocht en die eindigen uiteindelijk niet voor altijd in mensenoren. Wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je oordopjes ten minste zo lang mogelijk meegaan, dat is zorgen dat ze een vrij constante temperatuur hebben, ze uitzetten als je ze niet gebruikt en niet in de lader houden als ze helemaal vol zijn. Wil je het nog duurzamer aanpakken, dan zijn bedrade oordopjes eigenlijk beter, maar met de huidige smartphones is het moeilijk om nog een exemplaar te vinden met een 3,5 millimeterport. Zoek dan dus naar USB-C-oordopjes, die met de meeste telefoons kunnen worden gebruikt.

Ga je toch voor Bluetooth-oordopjes, denk dan goed na wat je ermee gaat doen als ze helemaal op zijn en check eventueel van tevoren bij de fabrikant wat je ervan mag verwachten. Zelf moet je vooral zorgen dat die kleine apparaatjes nooit in de prullenbak belanden, want dat is sowieso niet de plek waar ze thuishoren, hoe irritant het ook is dat ze stuk zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Audio

Nintendo lanceert zijn eigen Spotify met Nintendo Music

Hiermee kun je onder andere de muziek luisteren van The Legend of Zelda: Breath of the Wild en van Animal Crossing.

Gaming31.10.2024

Nintendo lanceert zijn eigen Spotify met Nintendo Music

Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes

De oordopjes, die ook al officieel zijn goedgekeurd als gehoorapparaten, kunnen straks dus ook worden gebruikt om te testen hoe het met je gehoor is. 

Gadgets21.10.2024

Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes

Je kunt nu audioboeken luisteren op Spotify met Audiobooks

In de komende 24 uur zou je de functie ook in je Spotify moeten zien als nieuwe afdeling naast muziek en podcasts.

Entertainment14.10.2024

Je kunt nu audioboeken luisteren op Spotify met Audiobooks

Nieuwe oortjes nodig? OnePlus Buds Pro 3: een uitstekende keuze

Op zoek naar nieuwe oortjes? Dan heb je tegenwoordig een legio aan mogelijkheden van verschillende merken. Allemaal weer net iets anders qua design, audio of andere functionaliteiten. Eind augustus werden de OnePlus Buds Pro 3 gelanceerd. Die hebben we inmiddels een tijdje zelf in gebruik, en de korte conclusie luidt dat dit een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar nieuwe draadloze oordopjes.

Gadgets11.10.2024

Nieuwe oortjes nodig? OnePlus Buds Pro 3: een uitstekende keuze

Sonos heeft een plan om alles beter te maken, vooral zijn app

Het was in eerste instantie van plan om zijn oude app terug te halen, maar dat bleek niet te kunnen. Dit is hoe Sonos het vertrouwen van de klant wil terugwinnen.

Technology01.10.2024

Sonos heeft een plan om alles beter te maken, vooral zijn app

Nothing Ear (Open) springt in het oog en om het oor

Het heeft een open design waardoor er niets in je oor gaat, maar er slechts tegenaan ligt. Dit zijn de Nothing Ear (Open)-oordopjes.

Gadgets24.09.2024

Nothing Ear (Open) springt in het oog en om het oor

Dit is de nieuwe 3,5 mm ECM-L1 Lavalier microfoon van Sony

In de afgelopen jaren, met de toename van het aantal content creators die videocontent produceren, is er sprake van een groeiende vraag naar verbetering van geluidskwaliteit. Daarom komt Sony nu met de ECM-L1, een lavalier microfoon die 3,5 mm plug-in voeding ondersteunt. Ontwikkeld op basis van de ECM-77 serie, die al vele jaren hoog aangeschreven staat bij professionals, waaronder omroepstudio's en productiebedrijven.

Gadgets11.09.2024

Dit is de nieuwe 3,5 mm ECM-L1 Lavalier microfoon van Sony

Dit zijn de Bowers & Wilkins Pi6 en Pi8 True Wireless in-ear hoofdtelefoons

Audiomerk Bowers & Wilkins heeft 2 nieuwe hoogwaardige True Wireless in-ears, de Pi6 en Pi8, uitgebracht. Met een nieuw design en volledig herziene mechanische, elektronische en geluidsontwerp zijn dit de meest comfortabele, volledig uitgeruste en best klinkende in-ear hoofdtelefoons van Bowers & Wilkins ooit.

Gadgets05.09.2024

Dit zijn de Bowers & Wilkins Pi6 en Pi8 True Wireless in-ear hoofdtelefoons

Verder lezen over Gadget

Cool: dit horloge is gemaakt om Dungeons & Dragons te spelen

Speel je graag Dungeons & Dragons? Dan is er een breed scala aan gadgets dat je ervoor kunt gebruiken. Maar dit horloge is wel heel bijzonder.

Gadgets21.11.2024

Cool: dit horloge is gemaakt om Dungeons & Dragons te spelen

‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’

Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk niet gratis is om het apparaat te gebruiken, waarmee we niet doelen op de aankoopprijs.

Gadgets14.11.2024

‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’

Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien

Spotify lanceerde het en na een half jaar was het klaar. Doodzonde natuurlijk, maar gelukkig is er een tweede leven mogelijk voor Spotify Car Thing.

Gadgets13.11.2024

Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien

Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag

Het is voor koppels of vrienden die een koffer delen nu heel makkelijk om de locatie ervan samen in de gaten te houden.

Gadgets11.11.2024

Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag

Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje

Op Kickstarter kun je nu de Scoutlite BlinkO backen, een lampje voor op jezelf, op je fiets of op iets anders.

Gadgets31.10.2024

Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje

Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit

Snapchat heeft besloten zijn nieuwe camerabril Spectacles ook in landen buiten de Verenigde Staten uit te brengen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Gadgets29.10.2024

Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Apple hint zelf naar nieuwe Macs door een X-post van Greg Joswiak, de marketing-topman van Apple. Hij zegt dat je je kalender moet maccen.

Gadgets25.10.2024

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Nu kunnen speelgoedmakers dat natuurlijk ook al heel lang maken, maar de Buzz Lightyear ‘robot’ die nu is gemaakt, die is wel heel realistisch.

Gadgets20.10.2024

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt