11.04.2016
Gadgets

Nvidia Shield Android TV: krachtpatser onder je 4K TV

By: Patrick Smeets

BlogGadgets

Er zijn tegenwoordig genoeg kleine kastjes voor onder je tv te koop: naast de usual suspects zoals de Apple tv of Roku zijn er tientallen, zo niet honderden, Android-kastjes waarop je Netflix en andere apps kunt draaien om zo je ‘domme’ tv smart te maken. De meeste mensen die zo’n ding hebben zijn er prima tevreden mee. Dus wat bezielt Nvidia, makers van grafische kaarten en andere PC-krachtpatserij, dan om ook zo’n kastje in de markt te zetten? Goede vraag. Het antwoord is tweeledig: 4K en gaming.

Om met het eerste te beginnen: de Shield Android TV (zoals het kastje officieel heet) dat door Nvidia gemaakt is, is in staat om 4K weer te geven zonder te stotteren. Op dit moment is dit het enige kastje dat dit kan, mede door de Tegra X1 processor. 8 stuks 64-bit cores, bijgestaan door een graphics processor van 256 cores, 3GB RAM en 16GB interne opslag met een SD-kaart slot als je meer wilt. Met de cijfertjes achter de rug betekent dat effectief dat het ding gaat als een malle, wat verdomde fijn is. Je hoeft niet te wachten als je de Shield gebruikt en dat alleen al is vrij uniek in de Android-wereld.

Het voordeel van Android is natuurlijk dat het heel open is. Een heel aantal apps die iedereen toch wel wil hebben (Netflix, Plex, YouTube, Twitch, eigenlijk alles dat je zou verwachten met als enige uitzondering (nog) Spotify) zijn sowieso direct te downloaden vanuit de Google Play Store en daar hebben de meeste mensen genoeg aan. Je kunt echter ook, zou je dat willen, met de ingebouwde ES file manager alle media die je bijvoorbeeld op een home server hebt staan bekijken en als je het type bent om andere apps te ‘sideloaden’ kan dat ook.

Wat je er ook op zet, de navigatie is dankzij de al gemelde snelheid supersoepel, maar als zelfs dat je nog te lang duurt kun je ook altijd met je stem zoeken naar wat je wilt. Zowel via de standaard bijgeleverde controller of de apart te kopen afstandsbediening kun je met een druk op de knop voice control activeren en simpelweg (in het Nederlands) zoeken op wat je wilt zien, horen of spelen. Het blijft me verbazen hoe goed de stemherkenning is en ik heb zelden meegemaakt dat ik uiteindelijk zocht naar iets dat ik niet wilde.

nvidia-shield-android-tv-23-840x560.jpeg

En die meegeleverde controller, die is niet slecht. Ik zeg het expres zo, want vergeleken met de ergonomische meesterwerkjes die je bij een Playstation of Xbox krijgt is ‘ie slechts OK. Het voelt aan als een typisch B-merk controller, maar dan wel eentje die niet op maandagmorgen in elkaar is gezet. Hij is solide, reageert goed en heeft alle knoppen die je nodig hebt om de games te spelen die de Shield biedt. Extra zijn de volumeknop, de homeknop, een knop die je meteen bij de voice search laat uitkomen en – heel welkom – 3.5″ koptelefoon-plug die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld stilletjes in bed nog iets te kijken op Netflix zonder geluid uit de TV te krijgen of nog even Tomb Raider te spelen.

Over spelen gesproken: naast de gebruikelijke Google Play games die je eventueel mee hebt genomen van je account kun je nog op twee andere manieren games spelen op de Shield. De eerste is vrij simpel: Shield Games. Hierin kun je simpelweg met je creditcard games kopen voor een vaste prijs en die kun je dan spelen. Klaar. De Shield is zoals gezegd geen prul qua power, dus verwacht ongeveer een Xbox 360/PS3 grafische kwaliteit. Het aanbod is niet slecht, maar verwacht niet dat je alles kunt spelen. Nvidia gaf aan constant in gesprek te zijn met uitgevers, maar niet iedereen doet mee en dus zijn dingen als Call of Duty, GTA V, (de echte) Minecraft of FIFA niet beschikbaar.

De interface is heerlijk helder en gestileerd.
De interface is heerlijk helder en gestileerd.

Iets interessanter is dan de Geforce Now app, die games niet lokaal op de Shield draait, maar ze streamt vanaf een krachtigere PC, ergens in de cloud. Het beeld wordt dan naar je toegestuurd en wat je met je controller doet wordt de andere kant opgestuurd, waardoor je met een (verrassend minimale) vertraging een game als The Witcher 3, Borderlands, Batman: Arkham Origins of zelfs Ultra Street Fighter IV of F1 2015 kunt spelen zonder dat je het gevoel hebt dat je achterligt. Het idee is dat je een abonnement neemt van een tientje per maand en daar kun je een bibliotheek aan games mee spelen. Toevalligerwijs zit een game als Witcher 3 daar niet in, die moet je bovenop de abonnement nog eens los kopen – al krijg je wel een Steam key erbij voor het geval je de service ooit wilt verlaten.

Het probleem met services als dit is tweeledig: ze werken vaak niet goed en het aanbod is nooit super. Het eerste probleem is met Geforce Now opgelost, maar het tweede is echt een ding: de enige games die je met je standaardabonnement kunt spelen zijn ofwel een jaar of vier oud ofwel indiegames die je niet zult kennen. Als je een hele casual gamer bent is dit geen probleem, maar dan heb je misschien geen zin om daar een maandelijks bedrag voor te betalen en zeker niet als zelfs oudere versies van de bekende franchises niet beschikbaar zijn. Helaas heeft Nvidia nog geen app die gebruik maakt van hun eigen Gamestream protocol, waardoor je bijvoorbeeld wel de 4K graphics van je dikke PC kunt streamen naar de Shield, wat nu wél heel interessant zou zijn voor gamers, zeker omdat de Shield wel gewoon allerlei controllers, muizen, toetsenborden en zelfs arcade sticks (van de Xbox variant) accepteert.

Het ziet er allemaal goed uit, maar is het de moeite waard?
Het ziet er allemaal goed uit, maar is het de moeite waard?

Dat maakt de Android Shield TV een raar soort uitzondering: je zou zeggen dat het voornamelijk gamers zou moeten aanspreken, maar die zijn vaak al voorzien met een console die bijna alles doet dat dit kastje kan. De mensen die niet echt van het gamen zijn of maar heel af en toe een spelletje willen spelen zullen dan weer balen van het feit dat de standaardbediening die je bij het apparaat krijgt een controller is in plaats van een afstandsbediening (want non-gamers houden écht niet van controllers, zo blijkt) en dan hou je eigenlijk weinig anders over dan de 4K-ondersteuning. Nou wil ik dat niet uitvlakken, want dat zie je verder nergens en dus is het wel zo dat als je op zoek bent naar iets waar je voorlopig mee vooruit kunt en dat klaar is voor je (eventueel nog te kopen) tv, dit een hele goede keuze is.

Het systeem is solide, het kastje zelf is niet opvallend genoeg om lelijk te zijn en de mogelijkheden die het biedt (er zit zelfs Google Cast-functionaliteit op) zijn legio. Maar ja, wie heeft er inmiddels nou niet al een smart tv, kastje onder een domme tv of gewoon een console of micro-PC staan? Juist die consumenten zouden baat hebben bij een hele goede Android settopbox, maar ik vrees dat ze al voorzien zijn. Ben je wel het type en heb je nog niks van dit alles? Neem deze dan zeker mee in je overwegingen, want wat het doet, doet de Shield fantastisch. Nu nog iemand vinden die het nog nodig heeft.

Share this post