29.04.2025
Gadgets

LEGO komt nu met zijn vrolijkste kunst-set ooit: Keith Haring

By: Laura Jenny

BlogGadgets

LEGO en de kunstwereld zijn geen vreemden. Er is zelfs een speciale afdeling binnen LEGO genaamd ‘art’. We hadden het recent al over de Zonnebloemen van Van Gogh, maar ook de Grote Golf van Hokusai en de Mona Lisa bestaan als officiële LEGO-sets. Nu komt er echter eentje bij en dat is waarschijnlijk de meest toegankelijke, vrolijke (en leukste?) set binnen de kunsten: de dansende figuren van Keith Haring.

Zwarte lijnen en vrolijkheid

De Amerikaanse artiest was vooral tegen het einde van zijn leven bekend. Zijn pop-art vol dikke zwarte lijnen en toch vrolijke figuurtjes waren bepalend in de graffiticultuur van New York. De in 1958 geboren kunstenaar had al regelmatig seks als onderwerp van zijn kunst, maar helemaal toen hij te horen kreeg dat hij AIDS had, maakte hij van zijn kunst activisme. Althans, dat was het daarvoor ook al, bijvoorbeeld tegen aparthheid en tegen crack, maar het begon na zijn diagnose meer en meer te gaan over AIDS en veilige seks. Hij wist immers als geen ander hoe belangrijk dat was: hij overleed in 1990 aan de gevolgen van AIDS.

Screenshot 2025-04-29 174739

Haring had het kunsten absoluut niet van een vreemde: zijn vader was cartoonist. Al jong zat hij dus met zijn vader kunst te maken. Keith kreeg een onderhoudsbaantje in het Pittsburgh Arts and Craft Center in de jaren 70 en werd toen blootgesteld aan de kunst van onder andere Jackson Pollock en Jean Dubuffet. Het mooie is dat uiteindelijk die plek ook het toneel zou zijn van zijn eerste grote expositie. In 1978 studeerde Haring schilderkunst op de School of Visual Arts en hij werkte in een nachtclub. Het was dat moment dat beweging en beweeglijkheid belangrijker werd voor hem.

Keith Haring

In de jaren ‘80 maakte hij veel kunst in de metro van New York, waar hij witte krijttekeningen maakte op zwarte achtergronden. Onder andere zijn bekendste werk, de Radiant Baby, stamt uit die beginperiode. Uiteindelijk werd het van alles: honden, dansende poppetjes en zelfs ufo’s. Uiteindelijk zou hij ook veel commerciële kunst maken en schilderde hij over de hele wereld muurschilderingen. Hij wilde kunst bereikbaar maken: dat is hem goed gelukt.

Screenshot 2025-04-29 174807

Keith Haring is ook wel eens in Nederland geweest. Hij heeft in Amsterdam-West een muurschildering gemaakt. Dat deed hij in 1986 op een depot van het Stedelijk Museum. Hij was ook voor het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar hij een solotentoonstelling had. Het is een van de grootste werken van zijn hand in de openbare ruimte in ons werelddeel. Hij zette er ook nog drie andreaskruizen bij, als het wapen van Amsterdam. 

Toegankelijke kunst in LEGO-vorm

Kunst bereikbaar maken, dat doet hij ook vele decennia na zijn dood nog. Nu in de vorm van een LEGO-set. De LEGO-set van de dansende figuren bestaat uit vijf Keith Haring-poppetjes met hun bekende zwarte omlijning en zelfs bewegingsstreepjes. Ze zijn individueel neer te zetten of bij elkaar in een opstelling naar wens. Sterker nog, er zitten vijf boekjes bij waardoor je met 5 vrienden kunt bouwen als een sociale activiteit. Deze 18+-set bestaat uit 1773 stenen en is vanaf 15 mei verkrijgbaar.

LEGO Keith Haring – Dansende figuren (set 31216) is verkrijgbaar voor 119,99 euro bij LEGO. En, leuk detail: je kunt ze aan de muur hangen of gewoon rechtop neerzetten.

Screenshot 2025-04-29 174725

Share this post