Het belang van een goede luchtkwaliteit binnenshuis is, mede door de coronapandemie, de afgelopen jaren tot steeds meer mensen en organisaties doorgedrongen. Onderzoek naar de luchtkwaliteit heeft uitgewezen dat de luchtvervuiling binnen, waar we gemiddeld 90 procent van ons leven doorbrengen, tot 25 keer schadelijker is dan de buitenlucht. Oplossingen voor een betere luchtkwaliteit binnen, zoals ventilatie- en filtersystemen, schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Helaas zijn die systemen vaak groot en ingewikkeld. Een student van de TU Delft heeft daar een oplossing voor bedacht. Konstantin Wolf won met zijn uitvinding, BREATHE, onlangs de James Dyson Award.
Wolf bedacht zijn oplossing met de Tiny House trend in het achterhoofd. In een tiny house is ventileren extra hard nodig omdat in een kleine ruimte relatief meer vocht vrijkomt. Vocht dat voor allerlei problemen kan zorgen. Denk aan het ontstaan van schimmels. BREATHE is ontwikkeld als een passieve en duurzame ventilatie-oplossing om de luchtkwaliteit binnenshuis in kleine woonruimtes te verbeteren en om te voldoen aan de behoeften van de groeiende Tiny House-gemeenschap.
BREATHE is een installatie die in een raam verwerkt wordt, en dus weinig ruimte in beslag neemt. Mensen die voor een tiny house kiezen willen vaak ook off-grid (zonder stroomvoorziening van een energieleverancier) kunnen leven. Daarom heeft Wolf de BREATHE zo ontwikkeld dat hij volledig op natuurkrachten kan werken. Afgezien van het regelsysteem heeft het concept geen elektriciteit nodig om zijn interne luchtstroom te genereren. Dat wordt gerealiseerd door het gebruik van het schoorsteeneffect dat alleen door natuurlijke temperatuurverschillen ontstaat. De structuur biedt een in- en uitgang voor binnen en buiten die aan de basis en kop van het product zijn geplaatst.
Lamellen, die daartussen zijn gemonteerd, kunnen in verschillende mate worden uitgerekt en zijn zijdelings ingesloten in een dunne glazen kamer die wordt verwarmd door zonnestralen. Warme lucht stijgt op en creëert een luchtstroom die gericht de luchtuitwisseling tussen buiten en binnen regelt. Wanneer de lamellen onder spanning staan, neemt het trekeffect toe, wat zorgt voor een betere ventilatie in de zomer. In de winter kunnen de lamellen weer worden losgemaakt, waardoor ze de vrijheid hebben om in de wind te bewegen. Dit vertraagt de luchtstroom aanzienlijk, zodat de binnenkomende lucht kan worden voorverwarmd door de opgeslagen zonne-energie.