Sinds Apple de AirTag onthulde is het wat onrustig rond die apparaatjes. Geweldig natuurlijk dat je er je sleutels of je tas mee kunt terugvinden, maar toch iets minder als iemand hem aan je auto bevestigt en je naar huis volgt. Er volgden dan ook veel verhalen van creeps die dit toepasten. Maar, dat kan weleens verleden tijd zijn. Google en Apple hebben samen een nieuwe technische standaard ontwikkeld waarmee mensen die worden gestalkt hiervan op de hoogte worden gebracht.
Google en Apple schrijven over de nieuwe specificatie die misbruik van Bluetooth-apparaatjes voor locatietracking moet tegengaan: “De eerste specificatie in zijn soort zal ervoor zorgen dat Bluetooth locatietracking apparaten compatibel zijn met ongeoorloofde tracking detectie en waarschuwingen op iOS en Android platforms. Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security en Pebblebee hebben hun steun uitgesproken voor de ontwerpspecificatie, die best practices en instructies biedt voor fabrikanten, mochten zij ervoor kiezen deze mogelijkheden in hun producten in te bouwen.”
Apple blijft benadrukken dat het AirTag puur lanceerde voor gemoedsrust, maar dat het uiteraard het tegendeel ook kan bewijzen, dat had het bedrijf ook kunnen weten. Het is sinds de introductie wel met wat hulpstukken gekomen, zoals mogelijkheden om te zorgen dat je toch kon ontdekken of er een onbekende AirTag met je meeging, maar niets was heel wereldveranderend. De nieuwe soort standaard waarmee de bedrijven willen komen is een verbetering, zodat mensen vooral de voordelen uit AirTags en andere Bluetooth-tags kunt halen, hopen de bedrijven. Het is goed dat ze zien dat dit geen probleem is van de slachtoffers, maar van de techindustrie.
De twee roepen dan ook andere bedrijven op om zich bij deze ‘standaard’ te voegen. “Het National Network to End Domestic Violence heeft gepleit voor universele normen om slachtoffers- en alle mensen – te beschermen tegen het misbruik van Bluetooth-volgapparatuur. Deze samenwerking en de resulterende normen zijn een belangrijke stap voorwaarts.” Het idee is dat de nieuwe standaard zorgt dat smartphones een alarm uitsturen wanneer er mogelijk wordt gestalkt. Iemand kan de tracker in je tas hebben laten glijden, op je auto hebben bevestigd of zelfs aan een kledingstuk. Naast AirTags zijn er ook Tiles en bijvoorbeeld SmartTags van Samsung.
Google en Apple zoeken elkaar de laatste tijd wat vaker op, zo lijkt het. Zo werken de twee techgrootheden ook samen aan de Matter smarthomestandaard, al heeft die het niet makkelijk sinds Belkin het project verliet en Philips Hue zijn Matter-ondersteuning uitstelde. Hopelijk gaat het met de ontwikkeling van de nieuwe anti-stalkingspecificatie van Google en Apple beter.