Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We kijken allemaal niet uit naar 2022 als het gaat om onze gasrekening. Niet alleen wordt die steeds hoger omdat gas duurder wordt, maar ook omdat we steeds meer thuis zijn door de coronamaatregelen én we ook nog eens steeds meer slimme apparaten in ons huis hebben gebruiken we ook meer elektra. Toch kunnen die slimme apparaten je ook juist helpen je energie-en gasrekening te beperken.
Energietarieven 2022
In 2022 betaal je voor aardgas (een kubieke meter) 54,4 cent: 2 cent meer dan dit jaar. Elektriciteit wordt juist iets goedkoper: met 8,1 cent per kilowattuur ben je 6,9 cent minder kwijt omdat de energiebelasting omlaag gaat. Toch ben je waarschijnlijk duurder uit met zowel gas als elektra, omdat je niet meer 8 tot 10 uur per dag op je werk bent of überhaupt uit bent: door de maatregelen zijn we meer aan huis gekluisterd dan ooit en dat betekent in de winter dat we flink meer stoken en dat we ook langer de lichten aanlaten, vaker de vaatwasser laten draaien en onze laptops vaker opladen.
Toch kun je in 2022 juist meer grip krijgen op je energierekening. We bedoelen dan niet door minder te wassen omdat je toch steeds in diezelfde athleisure-outfit rond stiefelt, maar door smarthomeapparaten slimmer in te zetten. Veel bedrijven zoeken ook al naar manieren om hun klanten te helpen besparen op energie.
Hulp van je smarthome
Slimme gadgetfabrikant Tado komt bijvoorbeeld Energy IQ, een mogelijkheid waarmee je je energiemeter kunt laten aflezen voor je verwarmingsbediening, zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan de verwarming van je huis. Zo zie je met Energy IQ precies wat je verwarmingskosten en je energieverbruik zijn. Er wordt daarbij heel slim gedacht: zo is er open-raam-detectie en kun je weersvoorspellingen aanzetten, zodat je op basis daarvan kan zorgen dat je de verwarming niet aanzet terwijl straks de zon schijnt en je huis vanzelf opwarmt.
Er bestaan al jaren manieren om slim om te gaan met je energie, maar we verwachten dat dat volgend jaar alleen maar groeit. Juist omdat we er meer op gefocust zijn omdat je waarschijnlijk in je maandelijkse overzicht van je energieleverancier dingen gaat zien waar je niet vrolijk van wordt. Vaak gaat energiebesparen vooral gepaard met bewustwording.
Energie besparen
Iedereen snapt dat de koelkast lang open laten staan terwijl je drinken inschenkt niet heel bewust is, en het licht boven laten branden terwijl je al uren beneden zit ook niet. Maar er zijn ook veel andere dingen die misschien onnodig energie verbruiken: die lamp die nog steeds op een tijdsschakelaar zit, terwijl je veel meer thuis bent.
Je kunt zelf al veel doen om minder energie en gas te verbruiken, zonder dat je leven er veel minder comfortabel van wordt en daarbij kunnen slimme apparaten je ook helpen. Zo zijn er slimme douchekranen die je kunt instellen op een timer, zodat je niet meer 8 minuten doucht (wat er eigenlijk 10 zijn) maar gewoon 5.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld door slimme stopcontacten te gebruiken op afstand regelen dat een lamp uitgaat. Het is zelfs mogelijk om slimme beveiligingscamera’s uit te schakelen op basis van of je thuis bent of niet (via de locatie van je telefoon). Dat betekent dat ze altijd uit zijn als je zelf thuis bent. Ze bestaan zelfs met een klepje, zodat je zeker weet dat je niet gefilmd wordt.
Slimme gadgets
Uiteindelijk moet je energie- en gasbesparen zelf doen: er zijn wel hulpstukken in de vorm van slimme gadgets, maar het is aan jou om ze zo in te stellen en te gebruiken dat je er ook uithaalt wat erin zit. Het voordeel dat je ermee behaalt is niet alleen positief voor je portemonnee, maar ook voor je voetafdruk: je leeft dan duurzamer. Let echter wel op dat je slimme gadgets uitschakelt zodra ze niet nodig zijn en dat je sowieso goed checkt wat de mogelijkheden per gadget zijn: zo heb je er als het goed is zo min mogelijk nodig en ook dat bespaart je waarschijnlijk weer energie (zowel van jezelf, als van je energieleverancier).
Verder lezen over Gadget
Gadgets21.11.2024
Cool: dit horloge is gemaakt om Dungeons & Dragons te spelen
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Verder lezen over Smarthome
Gadgets18.11.2024
Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol
ADVGadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Lifestyle29.10.2024
Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie
Gadgets08.09.2024
Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Gadgets10.07.2024