Televisies gaan tegenwoordig behoorlijk wat jaren mee. Wanneer je besluit een nieuwe te kopen, dan kun je nogal overweldigd worden door de nieuwe ontwikkelingen en onbekende afkortingen. Want terwijl jij misschien nog op je oude HD-ready toestel TV keek, heeft de technologie niet stil gestaan. Zo zijn er tegenwoordig televisies met OLED- en QLED-schermen en 4K, 8K en Full HD schermen. Ben je van plan binnenkort een nieuwe televisie te kopen? Bedenk dan goed wat voor TV bij je past.
Sowieso het meest belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe televisie: het soort scherm. Want er is nogal wat keuze in verschillende schermen. Wat voor jou het beste scherm is, hangt af van je behoeftes. Kijk je veel naar sportwedstrijden? Dan wil je een scherm waarin beelden snel worden ververst. Dat wordt weergegeven in Hertz (Hz), wat het aantal beeldverversingen per seconde is. Hoe meer Hertz, hoe vloeiender het beeld en dat is heel geschikt om goed te kunnen kijken naar sport op televisie. Er zijn TV’s met 50 en 100Hz ‘natuurlijke’ beeldverversing. Sommige TV’s worden geadverteerd met hogere waarden, maar die zijn geëxtrapoleerd en komen uiteindelijk vaak neer op 50Hz.
Kijk je veel films en series en staat Netflix vaker op dan de reguliere televisie? Een HDR TV met 4K resolutie zou voor jou dan weleens een uitkomst kunnen zijn. Beelden zijn haarscherp en dankzij HDR (High Dynamic Range) worden zowel de lichte als donkere delen goed weergegeven, voor mooie contrasten. Ideaal als je vaak films en series kijkt. Belangrijk om te weten is dat je bronmateriaal ook 4K moet zijn, bijvoorbeeld 4K Blu-rays of een Netflix 4K-abonnement.
Als gamer wil je dat acties supersnel op je TV worden weergegeven. Er mag ook niet veel vertraging zitten (‘input lag’) tussen de knop die jij indrukt en de actie op het televisiescherm. Een ideale TV voor gaming heeft naast een 4K resolutie (voor je Xbox One X of Playstation 4) een maximale input lag van 50 ms (milliseconde). Je raadt het al: hoe lager dit getal, hoe sneller de actie.
Een lcd (led)-TV maakt gebruik van kleine ledlampjes als achtergrondverlichting. De lampjes verlichten het lcd-scherm dat voor de verlichting is geplaatst. Kristallen in het display geven de werkelijke kleuren van het programma en beeld weer, maar geven zelf geen licht. Dankzij elektrische spanning geven ze meer of minder licht door. De kwaliteit van iedere televisie heeft vooral te maken met de beeldverwerking van de TV. Die bepaalt uiteindelijk de kleuren en het contrast die je op het scherm ziet. LED TV’s zijn er in allerlei varianten, van goedkoop tot high-end.
OLED staat voor ‘organic led’ en wordt al langer voor smartphoneschermen gebruikt. Het productieproces is lastig en prijzig. Iedere pixel van een OLED TV bestaat uit organisch materiaal dat licht geeft zodra er stroom doorheen gaat. Als een deel van het beeld zwart moet zijn staan die pixels simpelweg uit, zodat dit deel perfect zwart is. OLED TV’s worden gemaakt door LG, Sony, Philips en Panasonic en zijn high-end TV’s.
QLED TV’s zijn high-end TV’s die worden gemaakt door Samsung. Bij QLED TV’s bevat het LED-paneel een laag nanokristallen (quantum dots), waardoor een miljard kleuren weergegeven kunnen worden. Een andere eigenschap van QLED is een hoge helderheid, wat handig kan zijn in kamers waar veel licht binnenvalt. QLED TV’s zijn er ook met 8K resolutie, maar deze zijn nog flink duurder dan 4K en de toepassingen zijn nog beperkt.
Voor welke nieuwe televisie ga jij? Lees je van tevoren goed in en bekijk wat past bij jouw behoeften.
Photo by Andres Jasso on Unsplash