02.11.2015
Gadgets

Google komt steeds verder ons huis in

By: Rob Blaauboer

BlogGadgets

Google is allang niet meer alleen die leverancier van de zoekmachine die we massaal gebruiken als de toegangspoort tot het internet. Nee, Google is, net zoals Facebook trouwens, steeds meer een verzamelaar van data aan het worden. Die data verzamelen ze online, door ons gebruik van de Google-producten zoals Gmail, Google Docs en Google.com.

Maar ook offline is Google bezig met het verzamelen van data. Het gaat dan met name om Internet of Things data, gegevens van apparaten die we gebruiken in ons huis zoals thermostaten, rookmelders en bewakingscamera’s. Daartoe nam Google een paar jaar geleden Nest over voor het slordige sommetje van 3,2 miljard dollar. Onder de Nest naam komt Google nu met een aantal producten voor het automatiseren van ons huis, producten die prima samenwerken met bijvoorbeeld de Android smartphones (maar ook iOS).

Nest Protect Rookmelder
Nest Protect Rookmelder

Zo was er al een tijdje de Nest Protect (een rook- en koolmonoxide melder) en de Nest zelflerende thermostaat die op basis van jouw leefpatroon zelf de thermostaat programmeert.

Nu zijn twee nieuwe producten beschikbaar, een verbeterde Nest Protect. Deze is kleiner en heeft een langere levensduur (tien jaar) en de Nest Cam. De Nest Cam heette trouwens vroeger Dropcam, ook in dit geval is het product voortgekomen uit een overname door Google, in dit geval van het gelijknamige bedrijf Dropcam (voor slechts 555 miljoen dollar).

De Mimo en Nest Cam werken samen
De Mimo en Nest Cam werken samen

De Nest producten hebben mijns inziens een sterk Apple gevoel. Dit komt deels vanwege het feit dat de Nest oprichters bij Apple vandaan komen. Daarnaast zijn de producten eenvoudig in gebruik, hebben geen overbodige franje of functies en zijn ze redelijk aan de prijs.

De Nest Protect is zoals gezegd al een tijdje leverbaar en het nieuwe model biedt eigenlijk hetzelfde functies als de eerdere versie, maar dan kleiner, met een langere batterijduur en een langere levensduur (10 jaar voordat deze moet worden vervangen).

Rookmelder

De Protect is een rookmelder en koolmonoxide melder die dingen toch iets anders doet dan de rookmelders die we nu in huis hebben. Tenminste als je een rookmelder van de bouwmarkt hebt die ‘piep-piepend’ meldt dat er rook is of je uit je slaap haalt als de batterij leeg is door met regelmaat te piepen.

Nest Protect werkt samen met andere Protects in huis (en andere producten van Nest), heeft een app (de Nest App) waarmee je kunt zien wat er gebeurt en praat tegen je, in plaats van piepen. Als er iemand onder de Protect doorloopt kan het licht op de Protect zorgen voor iets meer verlichting. Test je een Protect, dan test je ook de andere gekoppelde Protects. Natuurlijk is het niet eerlijk om Protect af te zetten tegen de rookmelder van 10 euro van de bouwmarkt. Daar is het verschil te groot voor, zowel in prijs als in functionaliteit. Duurdere modellen uit de bouwmarkt hebben of krijgen trouwens soortgelijke functionaliteit als Nest.

Lagere premies?

Wie kijkt op de site van Nest ziet daar diverse links die verwijzen naar een mogelijke premiekorting die je kan krijgen bij het gebruik van Nest producten bij bepaalde verzekeringsmaatschappijen met name in de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland speelt dit idee. Achmea kondigde onlangs aan met dit idee te spelen. Echter kwam er een paar dagen later een ander artikel online dat Nest niet met Achmea wil samenwerken op dit vlak.

De reden wordt niet duidelijk maar het idee (korting bij gebruik van Nest devices) is wel levend en lijkt ook zinvol.

Of iedereen dat ook wil, is vraag twee. Met name het delen van data met banken en verzekeraars is en blijft een heikel punt waarbij snel een negatieve sfeer ontstaat. Zonder dat daar een reden voor is vooraf. Het hangt allemaal af wat er met de data gebeurt en of de klant daar toestemming voor geeft. Trouwens, we delen al heel veel data met bedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft.

Werkt met nest

Nest ziet dat de wereld groter is dan alleen de producten die ze zelf ontwikkelen en werken daarom aan het ‘Works with Nest‘. Zoals bijvoorbeeld het Mimo rompertje (wat Intel CEO Krzanich twee jaar geleden op CES liet zien). Als de baby wakker wordt, kun je via de Nest Cam zien hoe het met haar of hem gaat. Eng? Misschien. De toekomst? Waarschijnlijk wel.

Het aantal voorbeelden van producten die werken met Nest groeit nog iedere maand. Daar zit ook wat in, met name omdat je niet allerlei eilandjes van technologie in huis wilt hebben. De waarde zit in een systeem, of vanaf het begin zo ontworpen of door middel van integratie aan elkaar gekoppeld. Is Nest de ‘holy grail’? Misschien dat ze het zelf vinden maar er zijn nog meer kapers op de kust zoals Samsung en natuurlijk alle andere spelers op deze markt.

Nest CAM

Maar dan moeten we het hebben over de Nest Cam. Wat is er bijzonder aan? Ten eerste is dat het gebruiksgemak. Je kunt snel en eenvoudig de Nest Cam koppelen aan een bestaand Nest Account of een nieuw account. Bij mij werkte het niet, omdat via de app te doen maar via Windows ging het prima. Daarna heb je via de app op je smartphone of via de PC toegang tot de video stream.

De camera zelf heeft een magnetische voet en kan zo makkelijk worden vastgemaakt op een metalen oppervlak. De camera heeft wel voeding nodig van het stroomnet, een lange kabel wordt geleverd die via micro-USB in de Cam gaat. Via WiFi worden de beelden (standaard 720p maar ook 1040p) verzonden naar de servers van Nest en kan jij ze bekijken via app of PC. De opnamehoek is 130 graden waardoor een goed beeld wordt getoond.

Natuurlijk reageert de camera op beweging en met de ingebouwde microfoon kan jij, bijvoorbeeld tegen je huisdier, zeggen dat deze van de bank af moet gaan (de camera moet daar dan wel op gericht staan). De Nest Cam is alleen binnenshuis te gebruiken.

Voor een bedrag van 10 euro per maand worden de beelden opgeslagen zodat je deze later ook nog bekijken gedurende 10 dagen. Wil je langer de beelden bewaren dan kan je voor 30 euro de beelden 30 dagen bewaren. Het is (nog?) niet mogelijk om een eigen server aan te geven waar de data wordt opgeslagen. Dit is dan ook de enige zwakke plek van de Nest Cam, het abonnementsgeld om de beelden te bewaren. Veel mensen vinden dit toch een stap te ver.

De prijs voor de Nest Cam is 199 euro. Is dit veel? Het is qua functionaliteit vergelijkbaar met Arlo van Netgear (zij het dat Arlo volledig draadloos is) echter de basis set bevat daar twee camera’s en is dus duurder. In het algemeen mag je zeggen dat de Nest Cam toch wel een stevige prijs heeft, maar biedt daarvoor ook wel een en ander aan kwaliteit en installatie gemak. De waarde neemt toe wanneer er meer Nest producten in huis zijn.

Dit lijkt nog maar het begin

Het aantal mogelijke uitbreidingen waarmee Nest in theorie kan komen is groot: kijkend naar andere leveranciers zoals bijvoorbeeld het Duitse bedrijf Devolo kan je denken aan slimme stekkers, raam- en deur contacten, thermostaat radiator kranen. Het nadeel is wel dat er in Europa een natuurlijk een heel groot aantal verschillende systemen bestaat die het leveren van een standaard product niet makkelijker maakt.

Maar dat zijn de zorgen van Nest, niet van ons.

Share this post