Tim schrijft freelance verhalen en non-fictie teksten onder zijn eigen naam en werkt parttime als content manager voor meerdere partijen. Hij volgde een Bachelor Nederlands en een Research Master Literatuur en combineert nu zijn liefde voor tekst in een poging om door te breken als auteur, en zijn klanten en werkgevers helpen om het verhaal achter hun product te vertellen.
Een gefocust leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben last van concentratieproblemen, hoofdpijn of stress. Hoe zorg je er nou voor dat je hier minder last van hebt en je dus beter kunt concentreren? Deze rustgevende gadgets helpen je alvast een stapje op weg. Ze helpen je concentratie verbeteren en zorgen voor een beter gefocust leven.
WellBe ontspanningsarmband
Wanneer je gestrest raakt, heb je het vaak pas door wanneer het al te laat is. De WellBe houdt je hartslag in de gaten en waarschuwt je voor stressvolle situaties. Daarnaast meet de armband ook elk uur je hartritme met behulp van een ingebouwde sensor. De gegevens worden automatisch doorgestuurd naar je smartphone waardoor je inzicht krijgt in je eigen stressniveau. Zo laat de app bijvoorbeeld zien welke locaties het meest stressvol zijn, welke vergaderingen of zelfs welke personen. Maar met alleen deze info kom je niet ver natuurlijk. Daarnaast word je aangespoord om af en toe te mediteren of naar rustige muziek te luisteren, om dat oplopende stressniveau ook echt aan te pakken.
Muse meditatiehoofdband
Deze draagbare hersenactiviteitmeter is de perfecte gadget voor mensen die willen (beginnen met) mediteren. De gadget plaats je op je hoofd zodat deze kan meten hoe kalm en geconcentreerd je bent. Dit doet de gadget door middel van zeven EEG-sensoren die jouw hersengolven analyseren. Wanneer je niet gefocust bent, krijg je direct feedback via de app op je telefoon en door middel van geluiden. Zo kan je een rustige wind horen wanneer je gefocust bent of juist een stevige bries wanneer je niet gefocust bent. Op die manier train je jezelf om beter te focussen. Wanneer de sessie voorbij is krijg je een overzicht van hoe het gegaan is. Wanneer je vaak mediteert met deze gadget, zal je je beter kunnen concentreren in het dagelijks leven.
Uiteindelijk wordt het op de juiste manier focussen van je gedachten namelijk een tweede natuur.
Apps
Voor veel mensen is de smartphone nou niet bepaald een bron van ontspanning. De reclames van Ben wijzen – heel paradoxaal en misschien een heel klein beetje hypocriet – op het belang van je telefoon zo nu en dan eens wegleggen. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat onze smartphones zelfs invloed hebben op onze nachtrust.
Maar wist je dat je eigen smartphone juist ook een goede meditatie gadget kan zijn? Door gebruik te maken van allerlei apps kun je heel veel met je eigen smartphone zonder een dure gadget te moeten aanschaffen. De meeste apps bieden tips, begeleiding en inspiratie voor ontspanningsoefeningen. En omdat je die telefoon tegenwoordig toch altijd bijdehand hebt, is het de perfecte manier om even aan de sleur te ontsnappen en te “aarden” tijdens een drukke dag.
Dit zijn vijf van de populairste en best gewaardeerde meditatie en mindfulness apps van dit moment:
- Headspace (Doet precies wat de naam belooft. Maak de weg vrij voor meer ruimte – en rust – in je hoofd)
- Calm (Voor meer plezier, vrede en duidelijkheid in het dagelijks leven)
- Stop, Breathe and Think (kleine oefeningen aangepast op je emotie van dat moment)
- VGZ Mindfulness Coach (meer in het hier en nu leven, Nederlandstalige begeleiding)
- Buddhify (mooie animaties en op het moment aangepaste meditaties)
Krijg je hierdoor last van keuzestress? Hier vind je een review van de vijf meditatie- en mindfulness apps, met de voor- en nadelen.
“Fidget” op jouw manier
Afgelopen zomer zag je ze op ieder schoolplein, werd je ermee doodgegooid in winkelcentra en er – toen de hype eenmaal voorbij was – onder bedolven op rommelmarkten: de fidget spinner. Voor wie het op de een of andere manier gemist heeft: een fidget spinner is een soort platte tol: een vorm van hard plastic, met in het midden een kogellager. Deze kogellager houd je tussen je duim en wijs- of middelvinger, waarna je de tol met een flinke zwieper van je andere hand als een gek rondjes kunt laten draaien.
Het werd dus een ontzettende hype, maar de oorspronkelijke bedoeling van dit speeltje, was om “iets” in je handen te hebben om mee te friemelen. In plaats van dat je je collega’s gaat zitten irriteren door voortdurend met je pen te klikken, zeg maar. En dat friemelen hebben sommige mensen nu juist nodig om zich beter op iets te kunnen focussen. Als je hersenen te weinig prikkels binnen krijgen – bijvoorbeeld tijdens een saaie vergadering – kunnen ze zich namelijk gaan vervelen en gaan “dwalen”. Dat voorkom je door ze iets extra’s te doen te geven, zoals klikken met die pen, of friemelen met een fidget spinner.
Heeft die spinner voor jou nou wat te veel associatie met schoolpleinen gekregen? Dan is er ook een fidget cube.
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024
De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan
Verder lezen over eHealth
Lifestyle29.10.2024
Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie
Lifestyle02.09.2024
Voor een frisse adem moet je wel wat doen!
DC Business30.08.2024
De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers
Lifestyle05.08.2024
Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?
Artificial Intelligence24.07.2024
Welzijn op de werkplek met AI collega’s
Lifestyle03.07.2024
Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Lifestyle13.06.2024