Het aanbod van e-bikes groeit ieder jaar net zo hard als het aantal soorten en smaken. Er is letterlijk voor iedereen wel een e-bike te bedenken. Populair zijn de Urban e-bikes, vooral vanwege hun strakke design. Dan heb je de speed pedelecs: supersnelle e-bikes met elektrische ondersteuning die snelheden halen tot 45 km/uur. En dan nog de elektrische bakfietsen, die net als de urban e-bikes populair zijn in een stedelijke omgeving. De grootste categorie is echter de reguliere e-bikes met trapondersteuning tot 25 km/uur.
Sinds de komst van de e-bike in 2013 rijden er al meer dan 3 miljoen mensen op een e-bike. Dat ze populair zijn is niet langer een understatement. In het enorme aanbod is het niet makkelijk kiezen. Wat voor type kies je? Met of zonder uitneembare accu, wat voor zithouding (design), een ketting of een riem..? En dan is er ook nog de vraag hoeveel geld je eraan wil uitgeven.
Uit dit enorme aanbod van fietsen hebben wij een alleskunner gekozen: de Gazelle Ultimate T10 met een 625 Wh accu. Een fiets die voor iedereen geschikt is. Om dat te ervaren gaan we er maar eens een langere periode mee op pad, zodat we antwoord kunnen geven op de vraag: Is dit echt een alleskunner met veel mogelijkheden en een prima uitrustingsniveau? Om dat te testen slaan we de stadse ritjes maar eens even over en gaan we op zoek naar de grenzen van deze sportieve e-bike.
De Gazelle Ultimate T10 is uitgerust met een krachtige Bosch Performance Line-motor een koppel van 75 Nm. Deze motor in combinatie met de Shimano Deore 10-speed-versnellingsgroep zorgt ervoor dat je nagenoeg iedere helling ‘moeiteloos’ kunt bedwingen. Om dat te bewijzen reden we met de Gazelle Ultimate T10 een gedeelte van de Mergellandroute in het Limburgse heuvellandschap. Zuid-Limburg blijft een prachtig gebied en perfect geschikt om het maximale uit je e-bike te halen. Achtereenvolgens fietsten we omhoog op de Cauberg (8%), de Gulpenerberg vanuit Partij (14%) en de befaamde Keutenberg (max 24%). Al deze ‘Nederlandse bergen’ zijn steil met een beperkt hoogteverschil. Ze werden zonder problemen beklommen. Zwaarder kunnen we het in Nederland sowieso niet maken.
Natuurlijk moet je met een e-bike van 27 kg wel even anders trappen als op een lichtgewicht racefiets, maar de Ultimate had verder geen probleem met deze Nederlandse ‘bergen’. Het betekent wel standje Turbo, dus ook dat je aanslag doet op de batterijcapaciteit. Maar het betekent ook dat de Ultimate in staat is om je in ieder landschap, hoe zwaar de pukkels ook zijn, met enige inspanning wel degelijk naar boven te laten komen.
De bekende Limburgse pukkels zijn de bevestiging dat de Ultimate echt een sportieve e-bike is die uitermate geschikt blijkt voor lange tochten, ook als je het bekendere, vlakke Nederlandse landschap achter je laat. Fietsen in het Limburgse heuvellandschap, maar zeker ook in de Belgische Ardennen, is niet langer alleen weggelegd voor de pure cyclisten onder ons. Deze e-bike zorgt ervoor dat je ook in een veel meer uitdagend landschap goed omhoog gaat komen
De nuance is wel dat je deze zware klimmetjes (boven de 10%) beter kunt mijden en je ze alleen omhoog moet rijden als ze onvermijdbaar zijn op de route. Vooral omdat ze flink wat energie oppeuzelen van je batterijcapaciteit en daarmee ook de range van je e-bike omlaag brengen. Maar als je echt wilt, dan kun je met deze e-bike de Alpe d’Huez oprijden. Ons advies is echter: doe dit alleen als je getraind bent en je liever geen gebruik hoeft te maken van standje Turbo. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, het maakt de uitdaging aanzienlijk leuker.
Met een getraind lichaam en een goede conditie maak je het fietsen op dit type sportieve trekkingfiets extra leuk. Je moet zelf de inspanning leveren, maar je e-bike zorgt ervoor dat je ook op trajecten waar het net even zwaarder is met de trapondersteuning toch naar boven kunt fietsen. Op die manier verleg je je grenzen en geniet je nog meer van het sportieve fietsen.
Met een goede conditie kun je je eigen prestaties verleggen, zeker op een e-bike. De voorwaarde is de aanwezigheid van een derailleurversnelling met een groot schakelbereik. De Ultimate T10 is hiervoor uitgerust met een Shimano Deore derailleur met 10 versnellingen,zodat je zelf kunt bepalen welk verzet je wilt fietsen. Heuvelop maakt dat echt het verschil. Het geeft je ook de mogelijkheid om zonder trapondersteuning op een groter verzet te kunnen fietsen.
De derailleurversnelling is echt een gamechanger voor het gebruik van een e-bike en haalt ook de vooroordelen weg dat men op een e-bike bijna niets hoeft te doen. Je kunt zelf de mate van inspanning bepalen. Door het gebruik van een derailleur zorg je er ook voor dat de motor niet altijd hoeft te werken en kun je nog langere trajecten fietsen.
De besturing van de Ultimate is echt uitzonderlijk goed. Dat merk je het beste in scherpe bochten. Zelden reden we op een e-bike die zo strak stuurt. De verstelbare stuurpen biedt je de mogelijkheid iets rechter te zitten (prettig bij gebruik in de stad) of juist iets verder voorover te kunnen leunen tijdens meer sportieve uitdagingen.
Het leuke van fietsen in een geaccidenteerd landschap zijn natuurlijk de klimmetjes. Maar wie omhoog rijdt komt ook op een punt dat de weg weer omlaaggaat. Het is genieten van een afdaling. De perfecte besturing maakt het allemaal nog leuker. De hydraulische schijfremmen, onmisbaar op een e-bike, bieden meer dan voldoende remkracht, ook als je wat meer gecontroleerd wilt kunnen afremmen onder alle weersomstandigheden.
Bij Gazelle noemen ze het Connected Biking. Dat betekent zoveel als dat je e-bike door de integratie van IoT verandert in een smartbike met als gevolg dat deze gegevens kan verzenden en ontvangen. Dit vrijwel altijd in combinatie met een smartphone.
De Ultimate T10 is hiervoor uitgerust met een Kiox 300-scherm, bedienbaar door slechts enkele knoppen aan de linkerkant van het stuur. Het scherm is zeer overzichtelijk, laat zich simpel bedienen en bied je echt alle denkbare informatie. Door de koppeling via bluetooth met de smartphone kun je ook als je niet aan het fietsen hier de meeste informatie teruglezen. De koppeling zorgt er ook voor dat software updates automatisch (over the air) gebeuren.
Wie op zoek is naar een e-bike die zowel sportief is als comfortabel en bij voorkeur van een Nederlands A-merk, maakt met deze Gazelle Ultimate T10 HMB een prima keuze. De fiets heeft een wat luxe uitstraling en is een combinatie van een citybike en een toerfiets, zeker als je wat langere fietstochten wilt maken.
De fiets is uitgerust de bekende Bosch middenmotor die tijdens onze tochten door het heuvelland zijn kracht heeft bewezen. De Shimano Deore 10-speed versnellingsgroep maakt het fietsen ook aanzienlijk sportiever en zorgt ervoor dat je ook zonder ondersteuning moeiteloos kunt fietsen. De Ultimate stuurt echt fantastisch. Dat ga in je bochten ervaren. De fiets biedt extra comfort door de vering in de voorvork en heeft een prima set hydraulische schijfremmen die zich goed laten doseren.
De strak weggewerkte 500 Wh accu zorgt voor meer dan voldoende actieradius. Je kunt ervoor kiezen om deze te vervangen door een 625 Wh accu die vanzelfsprekend je nog wat meer range biedt: een aanrader voor mensen die lange tochten willen maken. De Gazelle Ultimate T10 HMB is een alleskunner die zowel in de stad en tijdens lange tochten zorgt voor meer dan voldoende fietsplezier, wat je mag verwachten van een fiets van Nederlandse bodem. We zijn nu eenmaal een fietslandje.