08.04.2025
Gadgets

Fujifilm kondigt een nieuwe ‘Polaroid’ aan: Instax Mini 41

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Fujifilm heeft enorm succes met zijn Instax-camera’s. De Polaroid-achtige systemen waarbij de foto meteen fysiek uit het apparaat komt, zijn erg leuk op feestjes of om cadeau te doen (en vaak eindigt het in een combinatie daarvan). Nu komt het merk met een nieuwe variant, namelijk de Fujifilm Instax Mini 41, een camera die niet geheel verrassend de Mini 40 opvolgt.

Instax Mini 41

Je hebt in de wereld van Instax meerdere formaten, namelijk Wide, Square en Mini. Square is 62 x 62 millimeter, de Wides zijn 46 x 99 millimeter en de Instax Mini, die toch een beetje geldt als de standaard, biedt plaatjes van 46 x 62 millimeter. De Instax Mini 41 is vanzelfsprekend bedoeld om de fotootjes op Mini-formaat te schieten. 

Meer een soort Polaroid

Wat opvalt is dat hij qua design ook meer naar een Polaroid neigt, met zijn half-half look. Daarnaast past hij automatisch het licht aan en kun je makkelijker een foto maken die goed bij het moment past, of het nou overdag is of op een wat meer schemerig feestje. Daarnaast biedt de camera een close-up modus waarmee je goede foto’s schiet op 30 tot 50 centimeter afstand, waarbij je alleen hoeft  te draaien aan de lens om de modus te gebruiken. Close-up Mode zet het object op je foto in het midden neer. Zo maak je snelller een esthetisch mooie foto.

Instax zijn fysieke foto’s en het blijft bijzonder dat het desondanks zo’n hit is: immers doen we steeds meer digitaal. Dat zien ze bij Fujifilm ook, waardoor ze een app in het leven hebben geroepen: Up. Ook deze camera maakt ook gebruik van die Instax Up-app, waarmee je foto’s in hoge kwaliteit kunt scannen, organiseren en vervolgens op social media kunt delen in galerijvorm. De camera kost 109,99 euro en wordt binnenkort verwacht. 

Instax Mini 41
Instax Mini 41

Fysiek foto’s maken

Het is dus niet zo dat je de camera kunt verbinden met het internet en zo je foto’s meteen digitaal hebt: het is echt alleen met de foto’s die je maakt dat je ze kunt digitaliseren. Ergens is dat jammer, maar aan de andere kant ook logisch: het gaat er juist om dat het zo’n Polaroid-fotootje wordt, in plaats van dat je dan toch met de volgende digitale camera eindigt. Gewoon fysiek foto’s blijven maken dus, en als je dat op Mini-formaat wil doen, dan is er nu een luxere camera in plaats van de erg plastic Instax zoals je hem nu kent.

Share this post