Gadgets04.01.2016

EyeFi is meer dan alleen een SD kaart met WiFi


Een jaar lang (bijna) onbeperkte opslag voor foto's en video's

Als je een digitale camera hebt, en daar bedoel ik geen smartphone mee, maar een spiegelreflex, compact camera of videocamera en die kan SD kaarten lezen. Dan kan je met de Eyefi SD kaarten daar een draadloze verbinding mee maken die de foto’s automatisch naar PC of smartphone zend. Geen gepruts meer met USB kabels of SD kaartjes om de afbeeldingen of video’s over te zetten, dat kan nu gewoon via WiFi.

De kaart maakt een WiFi netwerk aan waar de (mobiele) app de connectie mee maakt en de data overzet.

Tegenwoordig hebben veel camera’s deze functionaliteit al ingebouwd, je hoeft dan geen gebruik te maken van de WiFi van Eyefi maar dan hou je altijd nog een goede klasse 10 SD kaart van behoorlijke omvang over. Het is trouwens wel een full size SD kaart, geen microSD.

Alles online

Het model van Eyefi verschuift dan ook naar het leveren van een dienst online om alle foto’s op te slaan, onbeperkt qua aantallen foto’s en met een maximum van 350 videos die worden toegevoegd. In principe zou het audiovisuele archief Beeld en Geluid alle foto’s in de Eyefi cloud kunnen zetten zonder dat ze daarbij de voorwaarden overtreden.

De afbeeldingen worden ontdubbeld en in een tijdslijn opgeslagen. Er is ondersteuning voor het opslaan in het z.g. RAW formaat maar ook normale JPG’s worden opgeslagen. Bij iedere foto zie je ook waarmee deze is gemaakt (meta data) en andere informatie. Als je zoekt kan je een overzicht krijgen van de gebruikte camera’s maar ook van gegroepeerde tags, zoals outdoors.

Kortom, de Eyefi cloud biedt een hoop functionaliteit voor het opslaan van al die foto’s die nu op allerlei verschillende apparaten staan.

Het Eyefi portaal met een getagde foto (helaas foutief)
Het Eyefi portaal met een getagde foto (helaas foutief)

Tagging

De foto’s en video’s die je in de Eyefi cloud zet worden (als je dat wilt) automatisch getagd met betrekking tot de inhoud van de afbeeldingen of video’s. Helaas werd geen uitspraak gedaan over de technologie maar zeer waarschijnlijk wordt het gedaan met een technologie die ‘deep learning’ heet. Met een beetje zoeken is te vinden dat de technologie van Clarifai wordt gebruikt. En inderdaad deep learning wordt toegepast. Voor de liefhebbers, er is een API beschikbaar om zelf je eigen foto’s te taggen.

De technologie is in licentie genomen van een derde partij die niet bij naam is genoemd. Dit is relevant omdat er nu met name door Qualcomm en de Universiteit van Amsterdam wordt ingezet op het integreren van deze technologie op chipniveau. Op dat moment wordt bij het maken van de foto de tags al automatisch aan de metadata toegevoegd.

De tagging gaat trouwens niet altijd goed. De speakers van Libratone worden aangezien voor voedsel / drinks maar in het algemeen worden er wel enkele goede tags toegevoegd.

Kosten

De 32GB Wifi Enabled Mobi Pro kaart kost 54,39 inclusief een jaar Eyefi Cloud opslag. De 16GB variant kost € 42,49, ook inclusief een jaar Eyefi Cloud. Dit laatste kost trouwens per maand $ 4.99. In principe krijg je dus of de kaart of de Eyefi Cloud gratis, een mooie deal.

De prijzen die hier zijn genoemd zijn geldig tot morgen 5 januari 2016 (volgens de Eyefi site). Hoe de prijs na die tijd zal zijn is niet duidelijk.

Voor iedereen die een nieuwe SD kaart nodig heeft is de Eyefi Mobi Pro zeker het overwegen waard.

Foto correct getagd
Foto correct getagd
Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

...

Verder lezen over Fotografie

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

In een tijd waarin technologie ons steeds meer helpt om herinneringen op nieuwe en creatieve manieren vast te leggen, biedt byPaper iets revolutionairs: fotoboeken met Augmented Reality (AR). Deze technologie maakt het mogelijk om je foto's te verrijken met video's, waardoor je niet alleen herinneringen in het fotoboek kunt vastleggen, maar ze ook op een levendige manier opnieuw kunt beleven. Of het nu de beelden en geluiden van een waterval zijn tijdens een vakantie, of het lachen van vrienden op een feestje – je beleeft het opnieuw, alsof je er weer bij bent.

Online21.11.2024

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

Een foto maken van je eten, zeker als dat een mooi opgemaakt bordje is in een restaurant, en andere mensen lekker laten meegenieten. Het heeft zijn voordelen en nadelen.

Social Media02.06.2024

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen