Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We hebben nu met het zonnetje weinig te klagen: zonnepanelen draaien overuren! Heerlijk, maar ‘s avonds doen ze in het donker helemaal niets. Daar komt binnenkort misschien verandering in, want er zijn nu zonnepanelen ontwikkeld die ‘s nachts werken.
Stroomverbruik ’s avonds
‘s Avonds even je eten oppiepen in de magnetron of een lekkere ovenschotel maken, achter de televisie kruipen met je favoriete serie en ondertussen op de iPad online shoppen. Ondertussen heb je het licht aan staan, kijkt je slimme deurbel voor je of er iemand voor de deur staat en ligt je smartphone aan de lader. We gebruiken zo op een avondje heel wat stroom, dat we het beste zelf kunnen opwekken met zonnepanelen.
Alleen werken die zonnepanelen als de zon er is. Dus wanneer de avond valt en de meeste mensen juist meer elektriciteit gebruiken, is er niet zoveel zonnestroom beschikbaar als overdag. Een oplossing is er nu in de vorm van zonnepanelen die ook ‘s nachts werken. Eigenlijk mogen ze geen zonnepanelen genoemd worden, want ze gebruiken ‘s avonds niet de zonnestralen, maar juist iets wat koud is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van kou uit de ruimte.
Zonnepanelen die ’s nachts werken
Onderzoekers van Stanford University hebben gebruikgemaakt van een standaard zonnepaneel dat gewoon op de markt is en daar enkele aanpassingen aan gedaan. Hierdoor kan er een klein beetje energie worden gegenereerd in de nacht. Dat kan door stralingskoeling waarbij het ruimtevacuüm wordt gebruikt om de kou uit de ruimte om te zetten in energie. Het is bijna het tegenovergestelde van hoe het werkt met zonnepanelen, maar volgens onderzoekers is de kou in de ruimte een zeer goede hernieuwbare bron van energie.
Wel kan een zonnepaneel aanzienlijk minder energie genereren via die nieuwe nachtmethode, waardoor je er niet zoveel van mag verwachten als tijdens een stralende dag zon. Echter is natuurlijk ‘s nachts, dus niet in de avond maar echt als mensen slapen, de vraag naar energie aanzienlijk minder, waardoor het alsnog zeer effectief kan zijn. Fantastisch om zo van de ruimte gebruik te kunnen maken en tegelijkertijd erg verrassend: er werd altijd gedacht dat het licht van de sterren of de maan een manier kon zijn om energie op te wekken. Dat blijkt tot nu toe niet te werken, maar gelukkig is er een andere manier gevonden.
Koelte uit de ruimte
Het idee is dat er ‘s nachts warmte van een object afstraalt, waardoor het koeler kan zijn dan de luchttemperatuur eromheen. Dat temperatuursverschil mondt weer uit in de mogelijkheid om elektriciteit te genereren. Het is niet veel, maar toch iets: 50 milliwatt per vierkante meter versus 200 watt die zo’n zelfde vierkante meter aan zonnepanelen overdag zou genereren. Er zijn echter genoeg mogelijkheden te bedenken om die 50 milliwatt volop te gebruiken: bijvoorbeeld om fietspaden aan te lichten in de nacht of sensoren van stroom te voorzien.
Plus, het feit dat het is gebouwd op bestaande zonnepanelen, betekent dat je hiervoor niet je oude zonnepanelen hoeft weg te gooien. Waarschijnlijk kan er slechts een kleine aanpassing worden gedaan en ook jouw zonnepanelen kunnen ‘s nachts zorgen voor energie. Tenminste, dat zal niet morgen zijn, want het is nog steeds in een staat van ontwikkeling.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Verder lezen over Gadget
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024