Gadgets20.12.2023

Elektrische eenwieler? Ook die is niet toegestaan op de weg


En dat gaat ook niet zomaar gebeuren..

Er wordt vaak gedacht dat elektrische eenwielers gewoon de straat op mogen, omdat ze maar één wiel hebben. Ze zouden buiten de wet vallen, maar toch worden OneWheels of andere eenwielers regelmatig in beslag genomen. Echter zijn de voertuigen niet verzekerd en dat betekent dat ze de weg niet op mogen. En dat mogen ze binnenkort ook niet: zelfs niet als elektrische stepjes dat ooit wel mogen.

RVV1990-wetgeving

Er zijn mensen met eenwielers of elektrische skateboards die zich verschuilen achter artikel 4.4 van het RVV1990, waar zou staan dat een eenwieler niet onder de voertuigen valt. Dat kan: het is inderdaad wat anders dan menig ander motorvoertuig. Bovendien heeft specifiek een eenwieler één wiel, terwijl Europese eisen van toepassing zijn op voertuigen met 2, 3 of 4 wielen. Er zijn mensen die menen dat het apparaat daardoor niet onder de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens vallen. Het is een elektrisch verplaatsingsvoorwerp. Op basis daarvan hebben al veel eenwielergebruikers hun in beslag genomen apparaat teruggekregen en boetes zijn kwijtgescholden.

Toch blijft het een probleem dat je niet verzekerd bent wanneer je met zo’n eenwieler op pad gaat: wat als je even verkeerd stapt en dat ding klapt zo tegen een auto? Of erger: wat als hij zo een jong kind aanrijdt, met of zonder jou erop. Een plicht tot verzekeren van een OneWheel schijnt er niet te zijn, maar het geeft je wel flinke problemen als je wel bij een ongeluk betrokken raakt. Tegelijkertijd zijn de apparaten nog erg nieuw: verzekeraars moeten waarschijnlijk nog bedenken wat ze ermee willen doen en wachten waarschijnlijk ook op wetgeving vanuit de overheid.

LEV-regels

Wetgeving op het gebied van Licht Elektrische Voertuigen komt er nu, maar dat geldt niet voor dit soort apparaten zonder stuur. Een eenwieler, een elektrisch skateboard: ze vallen allemaal niet onder de aankomende wetgeving. Heeft iets geen stuur, dan mag het niet de weg op, stelt demissionair minister Mark Harbers. En, zo meent hij: dit is nu ook al het geval. In een Kamerbrief is te lezen: “Op basis van de uitkomsten van de verkenning is besloten om geen acties te ondernemen om LEVs zonder stuur een plek te geven binnen het LEV-kader. Dit betekent dat LEVs zonder stuur in Nederland niet toegelaten blijven tot de weg. Hiermee volgen we de lijn van Duitsland.”

Er wordt aangegeven dat het onder andere komt omdat er risico’s zijn die moeilijk te adresseren zijn, zoals de mogelijkheid dat de zelf-balancerende functie uitvalt, de invloed van het weer, de specifieke vaardigheden die nodig zijn van de ‘chauffeur’ en het uitblijven van een stuur dat correcties moeilijker maakt. En dat niet alleen: “Bij het elektrische skateboard en de Monowheel is bovendien sprake van een ‘blinde hoek’ in het zichtveld omdat bestuurders zijwaarts op het voertuig staan. De inschatting is dat door deze factoren de LEVs zonder stuur in zijn algemeenheid een groter verkeersveiligheidsrisico introduceert dan de 1a en 1b categorie LEVs.”

OneWheel gebruiken in Nederland

Ook twijfelt de overheid of weer een andere vormfactor op het fietspad niet verwarrend is voor andere voertuigen op het fietspad. Het erkent dat dit een typisch voertuig is voor de ‘last mile’, maar dat het waarschijnlijk niet breed gebruikt zal worden omdat het moeite kost om ze veilig te leren besturen. Een tegenvaller voor legaalrijden.nl, dat juist strijdt en met onderzoeken mee heeft gedaan voor het toelaten van eenwielers op de weg. Aan de andere kant is dit nog een besluit van een ministerie: de Tweede Kamer moet er ook nog iets van vinden. Plus, wie weet hoe een nieuwe overheid erover denkt en of er regelgeving vanuit de EU komt.

Hoewel het begrijpelijk is dat we in ons drukke, dichtbevolkte land vol verstedelijking wat meer uitdagingen hebben op het gebied van elektrische, alternatieve voertuigen, is het tegelijkertijd juist in ons land handig om die laatste mijl met zo’n apparaat af te leggen. Echter blijft de overheid er niet happig op. De wetgeving rondom elektrische steps is inmiddels al vaak uitgesteld en zal nu pas in 2025 van kracht zijn. Dat schiet niet heel erg op. Bovendien is de kans dat het wel mag klein, en zo wel: dan kun je waarschijnlijk geen stepjes gebruiken die nu bijvoorbeeld bij de MediaMarkt worden verkocht. Het blijft dus een grote gok om deze stepjes aan te schaffen, en zeker te gebruiken, want ook daarbij gaat het verhaal van de verzekeringen op.

Nu even niet

Hoe tof al die elektrische gadgets ook zijn, het is niet vanzelfsprekend dat we ze ooit officieel mogen gebruiken. Doe je het toch, dan ben je erg zuur als je bij een ongeluk betrokken raakt, maar ook als je een boete krijgt omdat de politie je tegenkomt: die bedraagt namelijk maar liefst 390 euro. Het is niet gezegd dat het doek voor OneWheel en andere eenwielers of elektrische skateboarden nu helemaal valt, maar tegelijkertijd laat de overheid tot op heden niet zien heel erg voor dit soort uitvindingen te zijn. Het kan inderdaad onder een andere overheid wel veranderen, maar tot dat echt zeker is, kun je beter bij eenwielers en elektrische skateboards vandaan blijven.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Elektrisch rijden

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

In de woeste kustomgeving van het Portugese Cascais is het in november nog lekker warm. In T-shirt lunchen op een terrasje aan de Atlantische kust, ’s avonds buiten borrelen. En dan ook nog een nieuwe auto aan de tand mogen voelen. Eentje waarvan we veel gaan horen: de Kia EV3. Ruim, stil, krachtig, tot 600 kilometer op een acculading, leuke snoet en prima prijskaartje.

Automotive20.11.2024

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

V4-elektriciteitskastjes kunnen snel worden geplaatst en kunnen 8 plekken van stroom voorzien.

Automotive19.11.2024

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Verder lezen over Wetgeving

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden